Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτός διάλογος δασκάλων – γονέων για τα οικονομικά των σχολείων



Συγκέντρωση – συζήτηση με Ένωση και συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολική Επιτροπή του Δήμου Σαλαμίνας διοργάνωσε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Σαλαμίνας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ γονέων και δασκάλων, ώστε να υπάρχει συντονισμός και μεγαλύτερη πίεση για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σχολεία.

Τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Χρήστος Καπώνης όσο και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγγελική Φουρίκη, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, αναφέρθηκαν στην παντελή έλλειψη πληροφόρησης από πλευράς Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαλαμίνας σχετικά με τη διάθεση των πόρων που πρέπει να κατευθύνονται στα σχολεία. Να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που αναμένεται το πόρισμα των Ελεγκτών για τα προηγούμενα έτη στη Σχολική Επιτροπή, μια διαδικασία ελέγχου που προκάλεσαν οι γονείς.
Όσον αφορά τώρα το τι γίνεται σήμερα. Όλες οι επισκευές των σχολείων καλύπτονται μέσα από κονδύλια της ΣΑΤΑ, ποσά που δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον λόγο αυτό και τα διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή, η οποία, μετά τον «Καλλικράτη», διαχειρίζεται επίσης και τα ξεχωριστά κονδύλια που διατίθενται και εγγράφονται στον προϋπολογισμό  για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (χαρτικά, απορρυπαντικά, μηχανήματα κλπ). Τι γίνεται όμως όταν τα ποσά για τις λειτουργικές ανάγκες  φαίνεται ότι σπαταλούνται για έργα συντήρησης, τη στιγμή που, όπως είπαμε, υπάρχουν άλλα κονδύλια για τον λόγο αυτόν; Τι γίνεται όταν από τις 35.000 για λειτουργικές ανάγκες, φτάνουν να μοιράζονται στα σχολεία μόνον 10.000, ενώ τα υπόλοιπα για διάφορους λόγους δεν κατανέμονται, με αποτέλεσμα οι διευθυντές να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε καθημερινά προβλήματα και ελλείψεις του σχολείου τους;
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης πολλοί γονείς – μέλη συλλόγων, καθώς και τα τρία μέλη της 15μελούς Σχολικής Επιτροπής που παρίσταντο Σ. Ανδριανός, Σ. Λάρος και Β. Κεραμάρη, οι οποίοι -και οι τρεις- κατήγγειλαν την έλλειψη ενημέρωσης, την τακτική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από πλευράς του σημερινού  προέδρου κ. Λένη, σε αποφάσεις που λαμβάνονται για έργα αφού αυτά έχουν γίνει, την απαξίωση γονέων και εκπαιδευτικών.
Ο ίδιος ο κ. Λένης, παρότι είχε προσκληθεί, δεν εμφανίστηκε στη συγκέντρωση, ενώ παρών ήταν μόνον ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σπ. Κουτσούκος. Επίσης παρών ήταν και ο δημ. σύμβουλος Π. Βασιλικής, ο οποίος λόγω ιδιότητας (πολιτικός μηχανικός) διευκόλυνε πολλές φορές τη συζήτηση.
Εκτός από τα ποσά που διατίθενται, συζητήθηκαν επίσης καυτά θέματα, όπως η παύση των εργασιών στο παλιό Δημοτικό των Παλουκίων, όπου υποτίθεται πως θα μετακόμιζε εφέτος το Ειδικό Σχολείο, τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη συντήρηση το Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων, η ανάγκη για έγκαιρη κάλυψη των σχολικών κτιρίων με πετρέλαιο αλλά και η ανάγκη να ελέγχεται η ποσότητα των καυσίμων, η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που θα εγγυάται τη σωστή λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών,  η συνεισφορά των συλλόγων και τα όρια που πρέπει να μπουν, ώστε να πάψουν να καλύπτουν ανάγκες που υποχρεούται να αναλάβει η Σχ. Επιτροπή  κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου