Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Λογοδοσίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με την συμμετοχή όλων των Επιμελητηρίων και πολλών φορέων της περιοχής.



Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολλών εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, εκδήλωση Λογοδοσίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης παρουσίασαν το έργο και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων, με στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση των νέων, την έκδοση αδειών εργασίας σε μετανάστες κ.α.
Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους φορέων και σε πολίτες να θέσουν απευθείας ερωτήματα για διάφορα θέματα (αντιπλημμυρικά, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κ.α.) και να πάρουν απαντήσεις από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε Πειραιά Ρουσέτο Λειβαδάρο

Στους χαιρετισμούς, που έγιναν υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
·        Ρένα Δούρου (Περιφερειάρχης Αττικής): Οι πολίτες μέχρι τώρα είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες από ένα αναποτελεσματικό Δημόσιο, από το οποίο απουσιάζει πλήρως η διαφάνεια και η λογοδοσία. Με την αυτή την πιλοτική προσπάθεια, που ξεκινάμε από τον Πειραιά, στοχεύουμε  να δημιουργηθεί μια διαφορετική σχέση διαφάνειας και λογοδοσίας ανάμεσα στην Δημόσια Διοίκηση και στον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εμείς θέλουμε να παρέμβουμε στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να έχει στο επίκεντρο της τους πολίτες και τους υπαλλήλους. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, μια νέα προσέγγιση στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου.
·        Γιώργος Γαβρίλης (Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά): Μέχρι τώρα η αυτοδιοικητική και άλλοι θεσμοί αχρηστεύονται, ουσιαστικά, διότι δε λειτουργούν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας. Για εμάς αυτή η πιλοτική προσπάθεια, παρότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, έχει μεγάλη σημασία διότι θεωρούμε ότι με την δημόσια λογοδοσία θα έχουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.
·        Δ. Μαθιός (Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ): Οι παθογένειες του κράτους, όπως είναι οι πελατειακές σχέσεις, η μεροληψία, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, το καταπονημένο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, η αβεβαιότητα του φορολογικού συστήματος, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τον ριζικό επαναπροσδιορισμό του, μέσα από βαθιές τομές σε όλους τους τομείς. Οι βασικές επιδιώξεις ενός τέτοιου επαναπροσδιορισμού, πρέπει να είναι η παραγωγικότητα, ο σεβασμός στον πολίτη, η αποδοτική, διαφανής χρήση των πόρων και η αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε το κράτος να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και εγγυητή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ζητούμενο είναι οι βασικές δομές του κράτους σε όλους τους τομείς, όπως κεντρική, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, να εξασφαλίζουν με το σχεδιασμό τους, πρώτα απ’ όλα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματιών και γενικότερα των πολιτών.
·        Αν. Μιχάλαρος (Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επ. Π.): Λέγεται ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα αλλά το ΒΕΠ έχει άριστη συνεργασία με τους δημόσιους φορείς. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν χωροθετημένες βιοτεχνικές περιοχές. Ο κλάδος της βυρσοδεψίας αδυνατεί, λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας, να επενδύσει και να εκσυγχρονιστεί, να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, ενώ δεν έχει πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ντρεπόμαστε, όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και βλέπουμε να υπάρχουν βιομηχανικά πάρκα με τις κατάλληλες υποδομές. Η Περιφέρεια Πειραιά στάθηκε πολύτιμος συνεργάτης της επιχειρηματικότητας. Η Υπηρεσία σας αποτελεί αναμφίβολα υπόδειγμα.
·        Γ. Μπενέτος (Πρόεδρος Επαγγελματικού Επ. Π): Το ζητούμενο είναι η διαχείριση και προσέγγιση των απαιτήσεων των πολιτών, με την υιοθέτηση μεθόδων και εργαλείων που θα δίνουν ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, ώστε οι όροι και οι κανόνες να είναι γνωστοί εκ των προτέρων σε όλους, αλλά και σε βάθος χρόνου, με δεδομένο το ζητούμενο της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και την διευκόλυνση αυτών και πολύ περισσότερο η αντικειμενική και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Βαμβακά, της ΔΗΜ.ΑΡ, Μαρία Ρεπούση, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βάσω Λάσκαρη, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Λαμπρίδου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου κ.α.


                                                                      Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου