ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Nα το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος ούτε επιδιώκω να γίνω. Όμως, για να λέμε την αλήθεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του χρέους. Οι μύθοι που καλλιεργούνταν από τα προηγούμενα χρόνια, εντάθηκαν: οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, είναι πολυάριθμοί και αμείβονται παχυλά, το κράτος είναι μεγάλο, οι δημόσιοι οργανισμοί είναι άντρα διαφθοράς.
Είναι μεγάλες οι δημόσιες δαπάνες ειδικά στην Ελλάδα; Όχι. Τα έξοδα του Δημοσίου συνολικά βρίσκονται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα σε αυτά όμως περιλαμβάνονται:
- Οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων συμβατικών όπλων παγκοσμίως, ενώ έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.
- Οι δαπάνες για τη συντήρηση ενός πανάκριβου στρατού με ατέλειωτο αριθμό αξιωματικών: η Ελλάδα έχει όσους στρατηγούς έχει ο στρατός των ΗΠΑ!
- Οι δαπάνες για την αστυνομία που έχει φτάσει τις 70.000 άνδρες και γυναίκες. Είναι η μεγαλύτερη αναλογικά και η πιο βαριά οπλισμένη της Ε.Ε.
- Οι δαπάνες για δύο με τρεις χιλιάδες στελέχη που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του Δημοσίου: από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τους διοικητές των ΔΕΚΟ, μέχρι τα μέλη των ΔΣ ένα σωρό υπαρκτών και ανύπαρκτων οργανισμών, αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας ετησίως.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολυάριθμοι. Παρότι οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται στο μέσο όρο της Ε.Ε., οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας κ.λπ. είναι πολύ χειρότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δεκάδες χιλιάδες ακάλυπτες οργανικές θέσεις –και άρα οι ελλείψεις σε σχολεία, νοσοκομεία, πυροσβεστική-δασοπροστασία, κ.λπ.– μιλούν από μόνες τους. Η διάλυση των ΕΛΤΑ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, υποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μαζικές προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους και όχι απολύσεις. Αν οι εκπαιδευτικοί ήταν πολυάριθμοι και αμείβονταν πλουσιοπάροχα, όπως μας λένε τα παπαγαλάκια, τότε η Ελλάδα δεν θα ήταν στην εξευτελιστική 83η θέση στον κόσμο όσον αφορά τις δαπάνες για την παιδεία. Αν το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν κι αυτό πολυάριθμο, τότε η Ελλάδα δεν θα ήταν στην επίσης ταπεινή 56η θέση παγκόσμια. Η διάλυση της δημόσιας υγείας είναι αυτή που επέτρεψε την παράδοση του κλάδου στα ιδιωτικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, που έχουν κατακτήσει ήδη την παγκόσμια πρωτιά, με 58% στο μερίδιο δαπανών υγείας στη χώρα μας!
Από την άλλη το σκέλος των εσόδων του Δημοσίου υστερεί σημαντικά: 34% στην Ελλάδα έναντι 44% στην Ε.Ε. Πού οφείλεται αυτή η μείωση των εσόδων και η αύξηση του ελλείμματος ; Φυσικά όχι στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πληρώνουν καθ’ ολοκληρίαν και προκαταβολικά τους φόρους τους.
Το Δημόσιο έχει μειωμένα έσοδα, εξαιτίας των «δώρων» προς τους καπιταλιστές. Οι άμεσοι φόροι, δηλ. αυτοί που εξαρτώνται από το εισόδημα είναι στην Ελλάδα 6% του ΑΕΠ έναντι 15% στην Ε.Ε. Ωφελημένοι είναι οι πλούσιοι. Οι τράπεζες, παρά τα μυθώδη κέρδη τους, φορολογούνται με συντελεστές της τάξης του 14%-17% χάρη στις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων Σημίτη-Καραμανλή.
Συνολικά την τελευταία 20ετία η κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα διπλασιάστηκε φτάνοντας στο 56%, έναντι 36,3% της Ε.Ε.! Δεν είναι τυχαίο που η ανισοκατανομή του πλούτου στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης…
Όμως, παρά τους χαμηλούς συντελεστές, οι καπιταλιστές δεν πληρώνουν ούτε καν αυτά που προβλέπονται: Η φοροδιαφυγή είναι της τάξης των 12 δισ. ετησίως. Η φοροκλοπή (μη απόδοση του εισπραχθέντος ΦΠΑ) είναι 8 δισ. Η εισφοροδιαφυγή των ιδιωτών φτάνει τα 5,5 δισ., ενώ η εισφοροκλοπή (μη απόδοση των εισφορών που οι εργοδότες παρακράτησαν από τους εργαζόμενους) είναι τεράστια.
Αν αθροίσουμε την απώλεια για το Δημόσιο από τις παραπάνω ληστείες, φτάνουμε στα 34 δισ. ευρώ. Πόσες είναι, από την άλλη, οι δαπάνες μισθοδοσίας όλων των δημόσιων υπαλλήλων; 20 δισ. ευρώ!
Πολλοί δημόσιοι οργανισμοί είναι πράγματι άντρα διαφθοράς. Στα νοσοκομεία, π.χ. η σπατάλη με τα φάρμακα ωφελεί τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι πρέπει να κλείσουν ή να περισταλούν οι δαπάνες για τα νοσοκομεία (όπως μας λένε τα παπαγαλάκια του συστήματος) ή ότι πρέπει να υπάρξει κρατικός έλεγχος (ή ακόμη και κρατική παραγωγή) στα φάρμακα;
Η μονιμότητα που έχει κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων υπαλλήλων δεν αποτελεί πρόκληση προς την κοινωνία, όπως θέλουν να λένε τα ΜΜΕ. Με την ίδια λογική οι συλλογικές συμβάσεις, τα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που (ακόμη) απολαμβάνουν οι περισσότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι αποτελούν «πρόκληση» για τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που τα στερούνται.
Η μονιμότητα κατακτήθηκε προκειμένου να προστατέψει τους δημόσιους υπαλλήλους από τις εκδικητικές διαθέσεις του εκάστοτε κόμματος που ανέβαινε στην εξουσία.
Επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι μέρος του προβλήματος. Η δράση τους ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος.
Του Σωτ. Καρνέση.
2 σχόλια:
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟΥΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΣΟΔΑ. ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΟ ΦΠΑ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΣΑ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΣΟΔΑ; ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΕΡΔΗ 300 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ Α.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 24% ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΤΟ 45% ΠΟΥ ΗΤΑΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ. ΑΠΟ...ΑΠΟ...ΑΠΟ.. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ
Δημοσίευση σχολίου