Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ξεκίνησε η λειτουργία των καφέ κάδων στην Σαλαμίνα - ικανοποιητικά υψηλά τα πρώτα αποτελέσματα

 

Ξεκίνησε η λειτουργία των καφέ κάδων στην Σαλαμίνα - ικανοποιητικά υψηλά τα πρώτα αποτελέσματα

 Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και ευαισθησίας ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, ενεργοποιεί άλλο ένα ρεύμα ανακύκλωσης, αυτό των βιοαποβλήτων προχωρώντας στην εγκατάσταση και λειτουργία των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα). Στους κάδους αυτούς εναποτίθενται βιοαπόβλητα από τις Λαϊκές Αγορά και καταστήματα τα οποία προωθούνται στο ειδικό εργοστάσιο με το ειδικό απορριματοφόρο. Επισημαίνεται ότι η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το υλικό  με την περαιτέρω αυτήν επεξεργασία μετατρέπεται σε παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ).

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

Ανακυκλώνουμε τροφές όπως:

 1.            Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών  (και τα κόκκαλα)

 2.            Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)

 3.            Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)

 4.            Τσόφλια αυγών

 5.            Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια

 6.            Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι

  Αρχίσαμε την συλλογή από την κεντρική λαϊκή αγορά και σε συγκεκριμένα καταστήματα όπου παράγετε αξιόλογη ποσότητα βιοαποβλήτων. Θα συνεχίζουμε την διανομή των καφέ κάδων σε περισσότερα καταστήματα του νησιού και μελλοντικά σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κάποια κεντρικά σημεία όπου θα μπορούν οι πολίτες να ανακυκλώνουν τα βιοαπόβλητά τους. Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων  πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας μας και εργαζόμαστε με μεγάλη συνέπεια σε αυτό.

Η πρώτη αποστολή του Δήμου μας στο ειδικό εργοστάσιο ήταν 1.340 κιλά βιοαποβλήτων. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα αυτό, μάλιστα ο Δήμος μας είναι στους πρώτους 25 Δήμους που ενεργοποιούν αυτό ρεύμα ανακύκλωσης.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων  με τους καφέ κάδους, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας δήλωσε:

"Βαθύτατη υποχρέωση μας είναι να σεβαστούμε το περιβάλλον και να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα προχωρώντας δυναμικά σε μια εποχή eco-friendly


Συνεχείς ενημερώσεις για την πορεία, τόσο της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων όσο και για όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος μας τους τελευταίους μήνες, θα ακολουθήσουν προς την καλύτερη ενημέρωση σας.

 


 

1 σχόλιο:

Areti K είπε...

Που ειναι βρε αγαπητοι μου και δεν τους εχουμε δει ποτε και θελουμε να κομποστοποιησουμε τα οικιακα μας σκουπιδια;

Αρχειοθήκη ιστολογίου