Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” ΣΑΤΕΡΛΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Δημήτριος» αποχαιρέτησε το καλοκαίρι στο Σατερλί Σαλαμίνας με μια πολύ όμορφη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο λιμανάκι του.
 Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου κας Έρης Σακελλαρίου, η οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι οι αποτυπώσεις επιπλέον πέντε βυζαντινών μνημείων της Σαλαμίνας (που χορηγήθηκαν από το Αρχείο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χάρη στη βοήθεια και συμπαράσταση του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, κου Γιώργου Γιαννίτσαρη) κοσμούν πλέον το πολιτιστικό αρχείο του συλλόγου.

Σημειώνεται, ότι οι αποτυπώσεις των εκκλησιών του Αγ. Ιωάννου του Καλυβίτου, του Αγίου Γεωργίου στο Γκίνανι και του Αγ. Δημητρίου στο Σατερλί παραχωρήθηκαν πέρσι από το ΕΜΠ.
Ο σύλλογος ξεκίνησε συνεργασία με την «Τοπική Επιτροπή Σαλαμίνας για την ΕΛΛΕΤ» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού) και σήμερα οι τρεις αυτές αποτυπώσεις με τη τεχνική και επιστημονική βοήθεια της ΕΛΛΕΤ, βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης για αποκατάσταση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τιμητική βράβευση δύο νέων διδακτόρων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του κ. Ιωάννη Χαιρετάκη στον τομέα της Αρχαιολογίας και του κ. Παναγιώτη Βελτανισιάν στον τομέα της Λαογραφίας.
Τα θέματα των διδακτορικών των δύο αυτών επιστημόνων έχουν σχέση με τη Σαλαμίνα:
• του κ. Ι. Χαιρετάκη «Οικιστική οργάνωση και χωροταξία στη Σαλαμίνα από τον 6
ο αι. π.Χ. έως και τον 1ο αι. π.Χ.» και
• του κ. Π. Βελτανισιάν «Η ταυτότητα της Σαλαμίνας από τα τέλη του 17ου αι. έως και τα μέσα του 19ου αι. – Ιστορική και λαογραφική προσέγγιση μέσα από δικαιοπρακτικά έγγραφα αρχείων». Ο κ. Βελτανισιάν (δεύτερος λαογράφος στην Σαλαμίνα μετά τον Πέτρο Φουρίκη) αναφέρθηκε περιληπτικά στα συμπεράσματα της διατριβής του και ευχαρίστησε όλους εκείνους τους ανθρώπους που τον βοήθησαν. Η σχέση του κ. Βελτανισιάν με τον Σύλλογό μας ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια, καθώς το 2006 είχε μιλήσει για πρώτη φορά στην αυλή του γραφείου του Συλλόγου μας.
Κύριος άξονας της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του κου Χαιρετάκη «Αρχαίες αγροτικές εγκαταστάσεις στη Νότια Σαλαμίνα». Παρουσιάστηκαν αρχαίες αγροικίες και πύργοι από το Πυργιακόνι, το Λαμπρανό τις Κολώνες και το Σατερλί. Εντυπωσιακές ήταν και οι περιγραφές για τις αγροτικές δραστηριότητες των αρχαίων, όπως αλιεία, μελισσοκομία, κυνήγι, προβατοτροφία κ. α.
 Η βραδιά έκλεισε τραγουδώντας με τους μουσικούς και πιστούς φίλους του Σατερλί
κ. Βασίλη Κορρό και κ. Σπύρο Ευσταθίου .
Το Διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους συντελεστές , όπως στον κ. Γιάννη Γαβρίλη και στον κ. Νίκο Γιαννόπουλο για τη συνδρομή τους στη μικροφωνική εγκατάσταση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην (και υποψήφιος) Δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής, με ομάδα νυν και υποψηφίων συμβούλων του, η κοινοτική σύμβουλος Αιαντείου κα Καίτη Μπούταλη- Παυλίδου και πολλοί άλλοι εκλεκτοί πιστοί φίλοι των δράσεων του συλλόγου μας.
Τους ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους, η οποία μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε!
Με τιμή για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος Ο γραμματέας

Ερη Σακελλαρίου Μάκης Πούλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου