Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ποιοι και πως θα επιλέγονται ως επόπτες ΟΤΑ

Εκδόθηκε Υπουργική απόφαση αρ 43878/23.08.2018 (ΦΕΚ 3655/27.08.2018 τεύχος Β’)για τον καθορισμός των προσόντων και την διαδικασία επιλογής Εποπτών ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το Άρθρο 1
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - προκήρυξη
1. Για την επιλογή του Επόπτη ΟΤΑ εκδίδεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - προκήρυξη από τον Υπουργό Εσωτερικών. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, καθώς και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και σε μία (1) τουλάχιστον εφημερίδα που εκδίδεται στην έδρα της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ.


2. Η προκήρυξη αναφέρει, κατ' ελάχιστο, τις θέσεις Εποπτών ΟΤΑ που πρόκειται να πληρωθούν, το περίγραμμα των ανωτέρω θέσεων, τα ελάχιστα τυπικά προσόντα των υποψηφίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον τρόπο απόδειξής τους, τα αρμόδια για την επιλογή όργανα και τη διαδικασία επιλογής.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 132 παρ. 3 του ν. 4555/2018, η προκήρυξη εκδίδεται τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Επόπτη. Σε περίπτωση που κενωθεί θέση Επόπτη ΟΤΑ πριν από τη λήξη της θητείας του, η θέση προκηρύσσεται εκ νέου εντός ενός (1) μηνός από την κένωσή της και αυτός που επιλέγεται διορίζεται για πλήρη θητεία.

Άρθρο 2
Υποβολή υποψηφιοτήτων
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν όσοι υπηρετούν στο δημόσιο τομέα (τακτικοί μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανεξαρτήτως του αν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον διαθέτουν σωρευτικά τα εξής προσόντα:
α) Πτυχίο νομικού τμήματος ή οικονομικών επιστημών ή πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο της αλλοδαπής,
β) διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο της αλλοδαπής σε οποιοδήποτε κλάδο του δικαίου ή δεκαετή δικηγορική εμπειρία,
γ) άριστη ή πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
2. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν και όσοι δεν υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομέ- νων των υπηρετούντων στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 περ. α' του ν. 4369/2016 (Α' 33), εφόσον διαθέτουν τα προσόντα της προηγούμενης παραγράφου, ανεξαρτήτως του αν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
3. Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr). Με την αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, προκειμένου οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν πληρέστερα κατά τη διαδικασία επιλογής από το ΕΣΕΔ.
4. Στην αίτηση δηλώνεται η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ στην οποία ο υποψήφιος επιθυμεί να υπηρετήσει. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία μόνο Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ.

Άρθρο 3
Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογή
1. Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) του άρθρου 10 του ν. 4369/2016 (Α' 33).
2. Το ΕΣΕΔ ελέγχει, αρχικά, τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων Εποπτών ΟΤΑ και αποκλείει εκείνους που δεν πληρούν τους όρους που θέτουν η κείμενη νομοθεσία και η προκήρυξη.
3. Κατόπιν, το ΕΣΕΔ αξιολογεί τους υποψήφιους Επόπτες ΟΤΑ ως προς τα τυπικά τους προσόντα, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στα βιογραφικά τους σημειώματα, κατατάσσοντάς τους σε σειρά προτεραιότητας ανά προκηρυχθείσα θέση. Οι πίνακες κατάταξης είναι δια κριτοί για τους υποψηφίους που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα και για τους ιδιώτες. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης συνεκτιμώνται τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων, τα τυπικά τους προσόντα, το εν γένει επιστημονικό και ερευνητικό έργο τους σε συνάφεια με το περίγραμμα των προκηρυσσόμενων θέσεων και η τυχόν πρότερη διοικητική εμπειρία τους. Στη συνέχεια, καλεί τους επικρατέστερους να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των αναφερομένων στο βιογραφικό τους σημείωμα προσόντων. Τα τυπικά προσόντα αξιολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια του επόμενου άρθρου. Η διαδικασία της παρούσας παραγράφου ολοκληρώνεται εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας.
4. Οι υποψήφιοι της παρ. 3, καθώς και οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν σύμφωνα με την παρ. 2, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση ενώπιον του ΕΣΕΔ εντός τριών (3) ημερών από την ανάρτηση πινάκων αξιολόγησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Το ΕΣΕΔ αποφαίνεται σχετικά εντός πέντε (5) ημερών.
5. Ακολούθως το ΕΣΕΔ συνεκτιμά την εν γένει προσωπικότητα των υποψηφίων, κατόπιν διενέργειας δομημένης συνέντευξης, στην οποία καλούνται υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχουν, τουλάχιστον δέκα (10) υποψήφιοι ανά θέση. Από το συνολικό αριθμό των ανωτέρω υποψηφίων ανά θέση, τουλάχιστον πέντε (5) προέρχονται από τους υποψηφίους της παρ. 1 του άρθρου 2 και τουλάχιστον πέντε (5) προέρχονται από τους υποψηφίους της παρ. 2 του άρθρου 2, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι. Τουλάχιστον τρεις (3) υποψήφιοι ανά κατηγορία και ανά θέση πρέπει να είναι μέλη του Μητρώου του άρθρου 1 του ν. 4369/2016 (Α' 33), εφόσον υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι. Για τη συνέντευξη τηρείται σχετικό πρακτικό.
6. Το ΕΣΕΔ συντάσσει πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για κάθε θέση Επόπτη ΟΤΑ που προβλέπει η προκήρυξη. Οι πίνακες κατάταξης είναι διακριτοί για τους υποψηφίους που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα και για τους ιδιώτες. Εν συνεχεία υποβάλλει εισήγηση στον Υπουργό Εσωτερικών, συνοδευόμενη από το πρακτικό της συνέντευξης της προηγούμενης παραγράφου. Η εισήγηση αναφέρει ειδικά τους τρεις (3) επικρατέστερους υποψηφίους για κάθε θέση, ένας (1) εκ των οποίων επιλέγεται υποχρεωτικά μεταξύ υποψηφίων που δεν υπηρετούν στο δημόσιο τομέα, εφόσον υπάρχει τέτοιος υποψήφιος. Η ως άνω διαδικασία ακολουθείται και αν οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τρεις (3). Στην περίπτωση αυτή το ΕΣΕΔ υποβάλλει εισήγηση με το σύνολο των υποψηφίων. Η διαδικασία της παρούσας παραγράφου ολοκληρώνεται εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ένστασης της παρ. 4.

Άρθρο 4
Κριτήρια επιλογής - μοριοδότηση
1. Για την επιλογή Εποπτών ΟΤΑ λαμβάνονται υπόψη τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων:
α) μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης, για τους υποψήφιους που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα και
δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.
2. Για την τελική μοριοδότηση των υποψηφίων που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα (άρθρο 2 παρ. 1) ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε κατηγορίας πολλα πλασιάζεται με τον εξής συντελεστή:
30% για την ομάδα κριτηρίων Α,
20% για την ομάδα κριτηρίων Β,
20% για την ομάδα κριτηρίων Γ και 30% για την ομάδα κριτηρίων Δ.
3. Για την τελική μοριοδότηση των υποψηφίων που δεν υπηρετούν στον δημόσιο τομέα (άρθρο 2 παρ. 2) ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε κατηγορίας πολλαπλασιάζεται με τον εξής συντελεστή:
40% για την ομάδα κριτηρίων Α,
30% για την ομάδα κριτηρίων Β,
30% για την ομάδα κριτηρίων Δ.
4. Τα ως άνω κριτήρια αξιολογούνται ως ακολούθως: Α. Τα τυπικά - εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής:
i) Για τους υποψηφίους που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα:
α) Ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια.
β) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών με 30 μόρια.
γ) Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με 150 μόρια και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος με 30 μόρια.
δ) Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) με 250 μόρια.
ε) Το διδακτορικό δίπλωμα με 300 μόρια.
στ) Οι βασικοί και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, καθώς και τα διδακτορικά διπλώματα προκειμένου να μοριοδοτηθούν κατά τα ανωτέρω πρέπει να είναι συναφή με τα αντικείμενα της προκηρυσσόμενης θέσης. Η συνάφεια κρίνεται αιτιολογημένα από το ΕΣΕΔ.
ζ) Η πιστοποιημένη από το ΕΚΔΔΑ επιμόρφωση του υπαλλήλου μοριοδοτείται με δέκα (10) μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα σαράντα (40) μόρια. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία.
η) Η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια μοριοδοτείται ως εξής:
Η άριστη γνώση κάθε ξένης γλώσσας με 40 μόρια, η πολύ καλή γνώση με 30 μόρια και η καλή με 10 μόρια. Ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος για γνώση ξένης γλώσσας είναι 100 μόρια.
Όλα τα ανωτέρω προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 50/2001 (Α' 39).
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος αυτής της κατηγορίας από τα τυπικά - εκπαιδευτικά προσόντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
ii) Για τους υποψηφίους εκτός δημοσίου τομέα:
α) Ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια.
β) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών με 30 μόρια.
γ) Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με 150 μόρια και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος με 30 μόρια.
δ) Το διδακτορικό δίπλωμα με 300 μόρια.
ε) Οι βασικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, καθώς και τα διδακτορικά διπλώματα προκειμένου να μοριοδοτηθούν κατά τα ανωτέρω πρέπει να είναι συναφή με τα αντικείμενα της προκηρυσσόμενης θέσης. Η συνάφεια κρίνεται αιτιολογημένα από το ΕΣΕΔ.
ζ) Η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια μοριοδοτείται ως εξής:
Η άριστη γνώση κάθε ξένης γλώσσας με 40 μόρια, η πολύ καλή γνώση με 30 μόρια και η καλή με 10 μόρια. Ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος για γνώση ξένης γλώσσας είναι 100 μόρια.
Όλα τα ανωτέρω προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 50/2001 (Α' 39).
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος αυτής της κατηγορίας από τα τυπικά - εκπαιδευτικά προσόντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 710 μόρια.
Β. Η εργασιακή εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης μοριοδοτούνται ως εξής:
i) Για τους υποψηφίους που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα:
Ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο ή ο χρόνος απασχόλησης σε συναφή θέση στον ιδιωτικό τομέα, όπου προβλέπεται σε διάταξη προγενέστερου νόμου, και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης στο δημόσιο τομέα μοριοδοτούνται ως εξής:
α) 20 μόρια για κάθε έτος υπηρεσίας με ανώτατο όριο τα 33 έτη για το δημόσιο τομέα,
β) 25 μόρια για κάθε έτος απασχόλησης με ανώτατο όριο τα 7 έτη για τον ιδιωτικό τομέα που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98 του ν. 3528/2007 και
γ) 16,5 μόρια για κάθε έτος άσκησης καθηκόντων ευθύνης στο δημόσιο τομέα, με ανώτατο όριο τα 10 έτη. Χρόνος υπηρεσίας ή απασχόλησης μεγαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την εργασιακή εμπειρία και την άσκηση καθηκόντων ευθύνης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
ii) Για τους υποψηφίους εκτός δημοσίου τομέα η εργασιακή εμπειρία μοριοδοτείται με 30 μόρια για κάθε έτος.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την εργασιακή του εμπειρία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
Γ) Αξιολόγηση
Η μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης που προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για τους υποψηφίους που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, εξάγεται με βάση το μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης της τελευταίας τριετίας. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της αξιολόγησης, ο υποψήφιος, πρέπει να έχει αξιολογηθεί τουλάχιστον για δύο αξιολογικές περιόδους, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκθέσεων αξιολόγησης των δύο αυτών περιόδων.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την αξιολόγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια, κατόπιν της απαιτούμενης αναγωγής της βαθμολογίας στην κλίμακα του χίλια (1.000).
Δ) Δομημένη συνέντευξη
Η δομημένη συνέντευξη διενεργείται από το ΕΣΕΔ. Σκοπός της δομημένης συνέντευξης είναι το αρμόδιο Συμβούλιο να διαμορφώσει γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης για την οποία κρίνεται.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:
α. Δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμε- νη θέση σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του και τα στοιχεία του προσωπικού Μητρώου.
β. Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview) που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.
Για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη επίσης οι επι κοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
Κάθε σκέλος της συνέντευξης μοριοδοτείται κατ' ανώτατο όριο με 500 μόρια. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από κάθε μέλος του ΕΣΕΔ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου, είτε προέρχεται από τον δημόσιο τομέα είτε εκτός αυτού, προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών των μελών του αρμόδιου Συμβουλίου.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία της αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό του Συμβουλίου, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων και η μοριοδότηση για τον εκάστοτε υποψήφιο αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος, ως προς κάθε ένα από τα δύο σκέλη της συνέντευξης.
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης υποστηρίζει επιστημονικά τη διαδικασία των δομημένων συνεντεύξεων παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία στα μέλη των Συμβουλίων που διεξάγουν τις συνεντεύξεις.
5. Το συνολικό αποτέλεσμα της μοριοδότησης κάθε ομάδας κριτηρίων ανά υποψήφιο πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας και εξάγεται το συνολικό άθροισμα. Η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.

Άρθρο 5
Διορισμός και τοποθέτηση
1. Ο Υπουργός Εσωτερικών επιλέγει υποχρεωτικά έναν (1) από τους τρεις (3) επικρατέστερους υποψηφίους για κάθε θέση Επόπτη ΟΤΑ, σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΣΕΔ. Ο επιλεγείς για κάθε θέση διορίζεται Επόπτης ΟΤΑ και τοποθετείται ως προϊστάμενος Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η θητεία του Επόπτη ΟΤΑ είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου