Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Αλλαγή σκηνικού στο Δημοτικό χάρτη Σαλαμίνας



«Πόσο επίκαιρος αλήθεια ο τίτλος του πρώτου φύλλου της εφημερίδας μας πριν 20 χρόνια»
 Τσαβαρής-Ελευσινιώτης τα απόλυτα φαβορί;

Πραγματική αλλαγή στα δημοτικά δρώμενα φέρνει η υποψηφιότητα Ελευσινιώτη και ταράζει τα νερά κυρίως σε αυτούς που το μότο τους ήταν «εμείς είμαστε ντόπιοι, ενώ οι άλλοι ξένοι». Τι αλήθεια θα έχουν σαν επιχείρημα τους αυτή την φορά;
Θα προσπαθήσουμε με όσο το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση να κάνουμε μια πολιτική ανάλυση και να ακτινογραφήσουμε τον κάθε υποψήφιο με τα υπέρ και τα κατά του βγάζοντας έτσι όσο μπορούμε ένα συμπέρασμα για το ποιος είναι ποιος από τους μέχρι σήμερα υποψήφιους για το αξίωμα του δημάρχου πιστεύοντας ότι άλλους θα στενοχωρήσουμε λόγω έλλειψης πολιτικής προσέγγισης δεν θα μπορούσαμε να λεγόμαστε Ανατροπές και να δικαιολογούσαμε τον τίτλο μας διαφορετικά.
Εμείς είμαστε για τα δύσκολα και αυτά μας αρέσουν μιας και η δική μας φιλοσοφία είναι να ασκούμε κριτική στην εκάστοτε δημοτική αρχή για το καλό των πολιτών της Σαλαμίνας και αυτό υπηρετούμε εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη σημερινή δήμαρχο που είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες και με  σύνθημα τα καθαρά χέρια και το υποτιθέμενο νοικοκύρεμα που θα μπορούσε να φέρει στο δήμο μια γυναικεία παρουσία αλλά και την σύσσωμη υποστήριξη των τριών πρώην δημάρχων που στη συνέχεια πλην ενός μετάνιωσαν πικρά για τη στήριξη τους, δημιούργησε τέτοιες προσδοκίες που δυστυχώς από τους πρώτους μήνες της διοίκησης της διαψεύστηκαν παταγωδώς και κατάλαβαν όλοι ότι οι υποσχέσεις έμειναν μόνο υποσχέσεις κατά κοινή ομολογία κρίνεται ως η πιο άτυχη και λανθασμένη επιλογή μιας και το αποτέλεσμα εδώ και 4 χρόνια θητείας της είναι ανύπαρκτο. Και είναι κοινό μυστικό το ποιος πραγματικά διοικεί αυτόν τον δήμο.

Να έρθουμε τώρα στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή και να προσπαθήσουμε να δούμε ποια ήταν τα λάθη του που τον οδήγησαν να χάσει τις εκλογές αλλά και τι προσπάθησε και τι κατάφερε στην ομολογουμένως μικρότερη θητεία 3,5 χρόνων και στην άτυχη για αυτόν εποχή του απόλυτου μνημονίου και της περικοπής σημαντικών χρηματοδοτήσεων και πόρων προς τους δήμους από την κεντρική εξουσία.
Ένας άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες που δεν κατάφερε να μην κάνει πολλά λάθη αλλά και να δουλέψει φέρνοντας απτά αποτελέσματα κάνοντας μελέτες για διάφορα έργα υποδομής και εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά κονδύλια, δρομολογώντας έργα πνοής για το νησί που μέχρι και σήμερα έργα που πραγματοποιούνται φέρουν την υπογραφή του, το λάθος του; Ήταν ότι ήταν πολύ συγκεντρωτικός, κρίνοντας τον αντικειμενικά και ψυχρά το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόλαβε λόγο της μικρής θητείας του να ολοκληρώσει πολλά από τα έργα και τα οράματα του όπως ο εορτασμός για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την ανακήρυξη της ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή του πρώην δημάρχου Θανάση Μακρή που σαν παρακαταθήκη έχει ένα σημαντικό έργο για το νησί σε μία εποχή όμως που δεν υπήρχε κανένα οικονομικό πρόβλημα στη χώρα αλλά και μία από τις μακροβιότερες θητείες αφού ήταν δήμαρχος για 14 ολόκληρα χρόνια, η τότε εποχή φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή, ένας υποψήφιος που ομολογουμένως έχει τεράστια πείρα στα κοινά αλλά οι κακές γλώσσες τον φέρουν ότι ίσως συμπράξει με τη σημερινή δήμαρχο και να έχουν κοινή κάθοδο καθώς ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
 Ένας άλλος υποψήφιος που στις αρχές της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του είχε μια δυναμική αλλά περνώντας ο καιρός δείχνει όλο και περισσότερο να αδυνατίζει είναι αυτή του Γιώργου Παναγόπουλου που το μόνο που έχει να προτάξει είναι ότι είναι ο πιο νέος από όλους αλλά ταυτόχρονα και ο πιο άπειρος μιας και μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά αλλά ούτε μπορεί να πει κανείς για καμιά είδους διοίκηση ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια δείγματα γραφής ενώ και οι μέχρι σήμερα συνεργάτες του και αυτοί δεν είχαν καμιά είδους ανάμειξη με τα κοινά και τη διοίκηση. Μιας λοιπόν και ο δήμος Σαλαμίνας είναι ένα καράβι πληγωμένο και με τεράστια προβλήματα πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ένας άπειρος καπετάνιος δεν θα ήταν μια επιλογή που αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι.
Για το τέλος αφήσαμε την υποψηφιότητα του πρώην Ναυάρχου και υφυπουργού άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη που από την πρώτη στιγμή την πρωτομαγιά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του έκανε κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους στην κυριολεξία μιας και αυτομάτως δύο από τα επιχειρήματα τους, του “άπειρου” και του “ξένου” κατέρρευσαν. Το να σε επιλέξουν να γίνεις Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού φτάνοντας έτσι στο ανώτατο αξίωμα ου μπορεί να φτάσει ένας αξιωματικός, αυτό από μόνο του λέει πολλά πράγματα, το να επιλεγείς σαν υφυπουργός άμυνας και αυτό είναι μια σημαντική εκδοχή ότι ξέρεις και μπορείς να κάνεις σωστή διοίκηση.
Το πλούσιο βιογραφικό του, η αγάπη του για τη Σαλαμίνα και το χαμηλό προφίλ του καθώς οι προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις του είναι από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτει ο συγκεκριμένος υποψήφιος.
Πέντε υποψηφιότητες λοιπόν μέχρι στιγμής για το αξίωμα του Δημάρχου Σαλαμίνας που κατά κοινή ομολογία αυτές που ξεχωρίζουν είναι του Δημήτρη Ελευσινιώτη που αντλεί τη δύναμη του από το κέντρο και αυτή του Γιάννη Τσαβαρή που αντλεί τη δική του δύναμη από την περιφέρεια.
Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και αυτό που ευχόμαστε εμείς είναι να διεξαχθεί ένας πολιτισμένος προεκλογικός αγώνας από όλους για το καλό της Σαλαμίνας και των κατοίκων της.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου