Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ



Μια πάπια μα ποια πάπια;
Ρεπορτάζ για τις Ανατροπές: Βίκυ Ψυλλάκη 

Ένας απολογισμός άνευ περιεχομένου ήταν ο σημερινός, σε μία «Δ. Μπόγρη» όπου τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούσαν οι υπάλληλοι του Δήμου, οι  πρόεδροι συλλόγων και οι οικογένειες των δημοτικών συμβούλων και λοιπών ημετέρων.
Κατά τα άλλα, για «Σύνεση, Συνέπεια και Σχεδιασμό» μιλούσε το πανό που είχε αναρτηθεί στην αίθουσα,  η εκδήλωση ξεκίνησε με τρία τέταρτα καθυστέρηση, ενώ για πρώτη φορά η είσοδος της δημάρχου δεν συνοδεύτηκε με το καθιερωμένο χειροκρότημα, όπως συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Στις πρώτες θέσεις, εκτός από τον σύζυγό της, οι τρεις εκ των τεσσάρων πρ. δημάρχων που την στήριξαν προεκλογικά (απών ο Β. Αστράκος), ο δήμαρχος Αίγινας κ. Μούρτζης ( τον οποίο έσπευσαν να  προσφωνήσουν μισή ώρα πριν φτάσει!) και οι στενοί συνεργάτες της, που προσφωνήθηκαν με τους τίτλους τους ένας προς έναν.
Της ομιλίας της δημάρχου προηγήθηκε δεκάλεπτο βίντεο, επικεντρωμένο περισσότερο σε μικρές παρεμβάσεις (βλ. σχάρες ομβρίων), έργα συνεχιζόμενα (π.χ. αποχέτευση ακαθάρτων &  ομβρίων) ή σχεδιαζόμενα  (π.χ. γήπεδο «Γραμματικός») και εκδηλώσεις, ενώ τελείωνε με φωτο της δημάρχου με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και με την ηγουμένη της Μονής Φανερωμένης!
Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την Εκκλησία μετά το περσινό φιάσκο με το πανηγύρι στην Ι. Μ. Φανερωμένης,  ξεκίνησε ο απολογισμός της κ. Νάννου από μικροφώνου, αναφέροντας ως πρώτο γεγονός με το οποίο άρχισε η θητεία της, την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος.
 Η κ. Νάννου μίλησε για χρέος 25 εκατομμ. € από την προηγ. δημοτική αρχή, πράγμα που, όπως τόνισε, οδήγησε στο «να βάλουν υποχρεωτικά τον Δήμο στο Ταμείο Εξυγίανσης» και συνεπώς να «μείνουμε χωρίς προϋπολογισμό μέχρι τον Απρίλιο του 2016». Ένεκα αυτών, όπως είπε,  «χρειάστηκαν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις». Αυτό το τελευταίο ήταν και ο μοναδικός υπαινιγμός που έκανε σε όσα …δεν είπε η κ. δήμαρχος (βλ. αύξηση δημοτικών τελών, τιμολογίου ύδρευσης, παραχώρηση ιδιοκτησίας δημοτικού δικτύου στην ΕΥΔΑΠ χωρίς αντάλλαγμα(;) μέχρι αυτή τη στιγμή, ύψος σημερινού χρέους του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ, και άλλα πολλά…), τα οποία κυρίως είχαν έρθει να ακούσουν όσοι δημότες παραβρέθηκαν στην αίθουσα.
Στη συνέχεια η κ. Νάννου αναφέρθηκε ξεχωριστά σε διάφορους τομείς της δημοτικής διοίκησης, αναλωνόμενη κυρίως σε αυτονόητα καθημερινά της διοίκησης αυτής παρά σε ουσιαστικό έργο, το οποίο άλλωστε ο κάθε δημότης μπορεί να κρίνει αν υφίσταται. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο τι προσφέρουν ιδιώτες και σούπερ μάρκετ για τις ευπαθείς ομάδες, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ (κοινωφελής εργασία), σε έργα της αντιπεριφέρειας, σε έργα των οποίων τα κονδύλια είχαν εξασφαλιστεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές (βλ. βιβλιοθήκη Αμπελακίων) ή σε εγκαίνια έργων που τα βρήκε ολοκληρωμένα (βλ. Δημ. Σχολείο Παλουκίων).
Γενικά ο σημερινός απολογισμός απετέλεσε στην ουσία την ευκαιρία να κοινοποιήσει η δήμαρχος την πρόθεσή της να ξανακατέλθει υποψήφια στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές σε δύο χρόνια – ουσιαστικά δηλαδή με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης κήρυξε την έναρξη του νέου προεκλογικού της αγώνα, πολλώ δε μάλλον που αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχεδιασμό της για το υπόλοιπο της θητείας της. Στο λόγο της φρόντισε να μην ξεχάσει κανέναν από τους πολιτικούς στων οποίων τη στήριξη υπολογίζει, εγκωμιάζοντάς τους και ευχαριστώντας τους επανειλημμένα (Κουίκ, βουλευτές, κανάλια και μεγαλοδημοσιογράφους, Δούρου, Χατζηπέρο,  πρ. δημάρχους, Μητροπολίτη Μεγάρων και ιερωμένους, ΟΕΕΣΣ, συλλόγους, φορείς, μαέστρους, συνεργάτες, υπαλλήλους), ενώ έκλεισε το λόγο της επιχειρώντας να ερεθίσει το τοπικιστικό πνεύμα των Σαλαμινίων τη καταγωγή με την αναφορά της στο τόπο που «γεννήθηκε και ανατράφηκε».
Δεν γνωρίζω αν όσοι παρακολούθησαν αυτόν τον «απολογισμό» έγιναν σοφότεροι ή άνοιξαν επιτέλους τα μάτια τους – αφού προφανώς όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα όλοι μας είχαμε επιπεφυκίτιδα και δεν βλέπαμε όσα η δήμαρχος βλέπει . Γεγονός είναι, και για να μην κατηγορηθούμε πως υποστηρίζουμε το αντίθετο, πως κάθε δήμαρχος και κάθε δημοτική αρχή- όσο αποτυχημένη κι αν είναι- ένα λιθαράκι πάνω στο άλλο το βάζει. Όπως είπε άλλωστε και η ίδια η δήμαρχος, και κείνη, όπως και η προκάτοχοί της, θα κριθεί στο τέλος της θητείας της. Και τότε θα δούμε πόσο βαρύ ήταν αυτό το λιθαράκι κι αν θα οδηγήσει σε επανεκλογή ή … «λιθοβολισμό».
Βίκυ Ψυλλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου