Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας: Επιτέλους δική του στέγη!



Η φετινή πίτα του Λυκείου των Ελληνίδων Σαλαμίνας συνδυάστηκε με την εκπλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες προσδοκίες του: την στέγαση -επιτέλους -σε δικά του ιδιόκτητα γραφεία επί της οδού Περικλέους 23, στα Αλώνια.
Επί σειρά ετών, από την ίδρυσή του το 1982 μέχρι σήμερα, το Λύκειο των Ελληνίδων δεν είχε δική του στέγη. Οι υποσχέσεις των δημοτικών αρχών έμεναν υποσχέσεις που, μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο, ποτέ δεν πραγματοποιούνταν. Κι αυτό παρά το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που προσέφερε το Λύκειο όλα αυτά τα χρόνια, τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και το «άπλωμα» που είχε στη νεολαία και σε όλες τις ηλικίες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, για να πει επιτέλους κάποιος τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την εισήγηση του τ. δημάρχου Γ. Τσαβαρή, να στεγαστεί το Λύκειο των Ελληνίδων στο παλιό σχολείο των Παλουκίων. Σε κείνο το Δημοτικό Συμβούλιο άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και η σημερινή δήμαρχος, είχαν πάρει το λόγο για να εκθειάσουν το έργο που προσφέρει το Λύκειο στο νησί. Κι όμως, για μια ακόμη φορά, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις κι αφού η ίδια ανήλθε στο δημαρχιακό θώκο, αποφάσισε στο σχολείο των Παλουκίων να πάει η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Μουσείου, αφήνοντας για άλλη μια φορά το Λύκειο δίχως στέγη. Σήμερα πάλι, παίρνοντας το λόγο στην πίτα, η κ. Νάννου υποστήριξε πως έπρεπε στα Παλούκια να μεταφερθεί το Ειδικό Σχολείο. Δεν μεταφέρθηκε όμως μόνο το Ειδικό Σχολείο, το οποίο ανέφερε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και το οποίο, παρεμπιπτόντως, ακόμη να μεταφερθεί!
Ωστόσο ουδέν κακόν αμιγές καλού. Και μπορεί για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή να τους γύρισε την πλάτη, όμως αυτό οδήγησε στο να βρει τελικά το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας οριστικά στέγη μετά τη μεγάλη – για την εποχή μας – χορηγία των οικογενειών Βασιλείου και Ελευσινιώτη – Φουρίκη, που παραχώρησαν τις πατρογονικές τους οικίες για να δημιουργηθεί επιτέλους το σπίτι του Λυκείου.
Συγκινημένο σήμερα όλο το Διοικητικό Συμβούλιο έκοψε την πρώτη του βασιλόπιτα στα νέα τους γραφεία, στ΄ Αλώνια, στην καρδιά της Σαλαμίνας, εκεί, όπου, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της συγκινημένη η πρόεδρος Σωσώ Σακελλαρίου, έζησαν μεγάλες μορφές του παραδοσιακού και λαϊκού μας τραγουδιού, όπως ο Γ. Παπασίδερης και ο Μ. Ανδριανός.
Η χρονιά που πέρασε, επεσήμανε η κ. Σακελλαρίου, δεν άρχισε καλά για το Λύκειο, που μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχασε τρία στελέχη του. «Ωστόσο», είπε, «το τέλος του 2016 μας αποζημίωσε με το παραπάνω» με τη λύση που δόθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της στέγασης. 
Όλη η κοινωνία της Σαλαμίνας αγκάλιασε το Λύκειο στην πρώτη του εκδήλωση στη νέα του στέγη. Τι να πρωτοσυγκρατήσει κανείς από ονόματα! Πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους η δήμαρχος, ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής και ο πρ. δήμαρχος Σπ. Σοφράς, επίσης ο πρ. υπουργός Εθν. Άμυνας Δ. Ελευσινιώτης, ο πρ. αρχηγός του Λ/Τ Χρ. Δελημιχάλης, ο πρ. δήμαρχος Θ. Μακρής, ο πρ. Κοινοτάρχης Γ. Μαγιάτης, η αντιπρόεδρος του κεντρικού Λυκείου των Αθηνών κ. Παπαμάρκου και μέλη του Δ.Σ., η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων της Λυών, η πρώτη και επί σειρά ετών πρόεδρος του Λυκείου της Σαλαμίνας Ά. Μιχαλάκη, η οικογένεια του ιδρυτή του Παραρτήματος Σαλαμίνας αείμνηστου ιατρού Π. Χιώτη, ο δάσκαλος του Λυκείου κ. Χαρμαντάς, κ.ά.   
Εμείς να σας ευχηθούμε Καλορίζικη η νέα σας φωλιά, να΄ στε πάντα καλά και απερίσπαστες πλέον να προσφέρετε  αυτό που τόσα χρόνια ξέρετε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου