Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Π. Χατζηπέρος: Όλα τα νησιά ανοιχτά εργοτάξια



Συνέντευξη Τύπου  έδωσε σήμερα στο γραφεία της αντιπεριφέρειας Νήσων, στον Πειραιά,  ο αντιπεριφερειάρχης Π. Χατζηπέρος,  στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ των νησιών του Αργοσαρωνικού και του Πειραιά. Παρών ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης.
Ο κ. Χατζηπέρος, που συνοδευόταν από στενούς συνεργάτες του, αφού αναφέρθηκε στην έκταση, τη γεωγραφία και τις ιδιαιτερότητες της αντιπεριφέρειας που προΐσταται, τόνισε την ανάγκη για επέκταση της τουριστικής περιόδου και των υπηρεσιών υγείας, για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμματισμό άλλων, την ανάπτυξη και υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη στήριξη των κοινωνικών δομών.

Επικεντρώνοντας στη Σαλαμίνα, υπενθύμισε  για μια ακόμη φορά την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην παραχωρηθεί η Κυνόσουρα στην «Cosco», που όμως απορρίφθηκε πρόσφατα. Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα που ξεκίνησαν, συνεχίζονται  ή προγραμματίζονται για τη Σαλαμίνα, αναφέρθηκε:
1.    Στην κατασκευή των αγωγών ομβρίων και του δικτύου βιολογικού καθαρισμού σε Αμπελάκια – Σελήνια, έργο- όπως είπε- που συναντά τεράστιες δυσκολίες, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων.
2.    Στις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης (Σατερλί – Κανάκια και Βασιλικά).
3.    Στην οδοποιία. Σε επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε από όλους τους Σαλαμίνιους παρευρισκόμενους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συντήρησης του κεντρικού οδικού άξονα, ο αντιπεριφερειάρχης  τοποθέτησε την έναρξη των εργασιών μετά τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2017, αφού, όπως είπε,  επίκειται ο διαγωνισμός και πρέπει να συνυπολογιστούν πιθανές ενστάσεις.
4.    Στην κατασκευή της βιβλιοθήκης των Αμπελακίων.
5.    Στην ανάπλαση της Πλατείας Πανθέας.
6.    Στην αναβάθμιση  των αθλητικών εγκαταστάσεων και του Κέντρου Νεότητας.
7.    Στη συντήρηση του φωτισμού στη Λ. Αιαντείου, έργο ύψους 150.000€, όπου θα αντικατασταθούν 142 στύλοι φωτισμού στη Λ. Αιαντείου, οι οποίοι έχουν σαπίσει και κρίνονται επικίνδυνοι. Για το έργο, πάντως, δεν έχει ακόμη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και, απ΄ όσο πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια, είναι θέμα δήμου να κάνει τροποποίηση στη σύμβαση και να τη στείλει στην Περιφέρεια.
8.    Συντήρηση του αναρροφητικού δικτύου της αποχέτευσης (το γνωστό ως vacuum), μέχρι να εκπαιδευτούν άτομα του δήμου.
9.    Επισκευή δικτύου ακαθάρτων στα Παλούκια (200.000€)
10.                       Καθαίρεση και απομάκρυνση κρηπιδωμάτων στην Παραλία Βασιλικών.
Ο πρώτος στόχος του βέβαια, τόνισε ο κ. Χατζηπέρος, παραμένει η ανάδειξη του Τύμβου, του αρχαίου λιμένα, του Σπηλαίου του Ευριπίδη και άλλων αρχαιολογικών χώρων και η δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τη Ναυμαχία. Μάλιστα η Κυνόσουρα και η προβολή της ιστορικότητας του νησιού θα αποτελέσει και ένα από τα θέματα που σκοπεύει, όπως μας ενημέρωσε, να συζητήσει  σε ραντεβού αυτές της ημέρες με την Υπουργό Πολιτισμού.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν ή θα γίνουν στα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά και σε γενικότερες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών έκανε λόγο για τον υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ που περνά από τη Σαλαμίνα και θα καταλήγει στην Αίγινα, επιλύοντας ένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα  αυτό το νησί, για το κινητό ΚΤΕΟ, για το οποίο επίκειται διαγωνισμός τις επόμενες ημέρες, για το πρόβλημα της αποκομιδής και διάθεσης των απορριμμάτων (όπου και πάλι έκανε την πρόταση για απορριμματοφόρο πλοίο), αλλά και για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών, αφού η σύμβαση πλέον θα γίνεται για τρία χρόνια.  Μας ενημέρωσε για τη σύσκεψη όπου συμμετείχε πρόσφατα υπό τον κ. Κουρουπλή και τις προτάσεις που ο ίδιος έκανε για την προώθηση της νησιωτικότητας, με την ευκαιρία, μάλιστα, της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Μάλτα. Μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις και τόνισε πως όλα τα νησιά αλλά και τα ηπειρωτικά σημεία της αντιπεριφέρειας αποτελούν σήμερα ανοιχτά εργοτάξια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου