Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

«Πράσινο φως» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος – Εκδόθηκε η απόφαση

Το «πράσινο φως» για τη διάσωση της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος μέσα από την εξαγορά της από τον όμιλο Σκλαβενίτη δόθηκε πλέον και επίσημα καθώς εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη -καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν, και Express Μ, αναφέρεται μεταξύ των άλλων πως η συμφωνία τελεί υπό κάποιες διαλυτικές αιρέσεις: μια εξ αυτών είναι «η μη έκδοση από το αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017 Δικαστικής Αποφάσεως, δυνάμει της οποίας θα επικυρώνεται η συμφωνία, υπό την έννοια ότι κατά την 14η Φεβρουαρίου 2017: (α) δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής κατά των αντίστοιχων αποφάσεων επικύρωσης ή (β) δεν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο επί εμπροθέσμως ασκηθείσας τριτανακοπής.».

Η συμφωνία Σκλαβενίτη με Μαρινόπουλο

Τον Σεπτέμβριο του 2016, υπεγράφη με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης.
Κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας.
Βάσει της συμφωνίας, το σύνολο της οποίας αποτελείται από 218 σελίδες, προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος Α.Ε. ανέρχεται στα 1,46 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε «κούρεμα» που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος, αντιμετωπίζουν τα δικά τους καθημερινά προβλήματα καθώς δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό του
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν κάνει ειδική συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εξαιρούνται από την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, διατηρούν με άλλα λόγια το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Μαρινόπουλος» σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου