Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΠΑ: Πέντε νέες δράσεις και προγράμματα μέσα στο 2016

Τέσσερις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε χτες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης,υπογραμμίζοντας ότι ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 40% του νέου ΕΣΠΑ και σύντομα θα βρισκόμαστε στο 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί:
(α) Το νέο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών, (Fund of Funds). Τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο κι ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (που θα προκύψει από την αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ). Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το EIF, άλλες επενδυτικές τράπεζες κι εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Θα ξεκινήσει δε με 200 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

(β) Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα μπει στην αφετηρία με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), θα αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας και προβλέπεται ότι τη συμμετοχή και των τραπεζών τα κεφάλαιά του θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
(γ) Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από το οποίο θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το μισό δισ. Ευρώ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
(δ) Το νέο Ταμείο Υποδομών, τέλος, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του JESSICA, θα κινηθεί στους άξονες (α) του περιβάλλοντος, (β) της ενέργειας, (γ) της αστικής ανάπτυξης, με παρεμβάσεις ενδεικτικά για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, την ανάπτυξη επιχειρηματικών/τεχνολογικών πάρκων, καθώς και τουριστικών/λιμενικών υποδομών.
(ε) Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, 50 έως 250 εργαζομένων (με προϋπολογισμό 100 εκατ.), για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.), την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.), την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑΝΕΚ (25 εκατ. ευρώ) και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου