Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ !

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ  ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 ΔΙΚΑΙΩθΗΚΑΝ  ΟΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  «ΑΙΑΝΤΙΣ»  ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΑΛΑΜΙΣ» ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ  ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ  ΟΡΑΜΑ!!
Σ τον ιστορικό / αρχαιολογικό χώρο της Κλασσικής αρχαίας πόλης   το όραμα  εγινε πραγματικότητα και δικαιώνονται οι πολύχρονοι  αγώνες της Οικογενείας Μαριδάκη  που τα τελευταία 4 χρόνια μεθοδευμένα κατάφεραν το ακατόρθωτο. Στη περίοδο κρίσης και πολιτιστικής κατάπτωσης κατάφεραν να προσφέρουν στο Πολιτισμό της Σαλαμίνας και της Ελλάδος γενικότερα μια νέα λάμψη που θα ακτινοβολήσει στα πέρατα της οικούμενης ενώ παράλληλα τόσο ο τουρισμός όσο και τα οικονομικά οφέλη ολόκληρης της Αττικής  θα είναι τεράστια.Ένα μεγαλόπνοο ανασκαφικό έργο  με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής αρχαίας πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού.
Συμφώνα με το Πρόεδρο Δρ Πάκαννεν του Φιλανδικού αρχαιολογικού  ινστιτούτου θα χρειαστουν 25 χρόνια για να βγει στο φως όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος κρυμμένος σχεδόν 2.500 χρόνια.  Το κράτος της Φιλανδίας  θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ανασκαφής και το υπόλοιπο θα προέρχεται από συνεισφορές ιδρυμάτων και ιδιωτών.
Να θυμίσουμε ότι τη δεκαετία του ΄90 ο Χρήστος Μαριδάκης Πρόεδρος του Αιαντις  είχε προσκαλέσει και είχαν γίνει επίσης  αρχαιολογικές ανασκαφές από τον  μεγάλο Αμερικανό Καθηγητή κ. Μίλλερ όπου  και ανακάλυψε το μοναδικό στο κόσμο κατασκευής οχυρωματικό τείχος ( κτισμένο με τούβλο ) στο κόσμο!!
 Τη Παρασκευή 11 Ιουνίου και ωρα 12.00 στον αρχαίο τείχο μπροστα από τη αρχαία πόλη  το Φιλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων και την υποστηριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς πραγματοποίησαν  μια εκδήλωση – ενημέρωση για το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα στην Αρχαια Σαλαμινα για τα επομενα  χρόνια.
Η νέα συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ξεκίνησε φέτος,(2016) θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2016-2020) και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων. Τη διεύθυνση της έρευνας έχουν η Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και ο Δρ. Jari Pakkanen, διευθυντής του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Εφαρμόζονται τρεις διαφορετικές γεωφυσικές μέθοδοι για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης του υπεδάφους, γίνεται τρισδιάστατη καταγραφή των ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων με τη χρήση ηλεκτρονικών θεοδόλιχων με πλήρη γεωαναφορά των δεδομένων, αεροφωτογράφηση με drone και εφαρμογή της μεθόδου της φωτογραμμετρίας, μέθοδοι μη επεμβατικές.
Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις διευθύνονται από τον Δρ. Απόστολο Σαρρή διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ-ΙΤΕ). Στους συνεργάτες έρευνας και κατάρτισης περιλαμβάνονται η Δρ. Ann Brysbaert από το Πανεπιστήμιο του Leiden και ο Καθ. Boris Rankov από το Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η κυρία Τριανταφυλλιά Κάττουλα είναι υπεύθυνη αρχαιολόγος για τις επιτόπιες εργασίες εκ μέρους της ΕΦΑΔΥΑΤ. Το 2016 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Τάμπερε της Φιλανδίας, καθώς και από το πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας θα καταρτιστούν στην τρισδιάστατη τεκμηρίωση στο πλαίσιο των επιτόπιων εργασιών. Οι επιτόπιες εργασίες κατά το 2016 χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές χορηγίες προερχόμενες από τη Φιλανδία και από το πρόγραμμα κατάρτισης της Δρ. Ann Brysbaert SETinSTONE που επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και τοπικά υπάρχη η υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.
Παρευρέθηκαν  ο  Erik Rosh (Προεδρος  εταιρείας ιστορικών θεματικών πάρκων παγκοσμίως, σύμβουλος της Ολλανδικής Κυβέρνησης ), Dr. Jari Pakkanen (Δ/ντης Φινλανδικού αρχαιολογικού ινστιτούτου), ο τ.Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρέσβης καλης θελήσεως του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμις Αρχηγός του ΓΕΝ Ναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης  η  Βελγίδα Βαρόνη Leen van Daele de Argo βραβευμένη από τη βασίλισσα του Βελγίου Πρέσβειρα καλής θελήσεως του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, η αρχαιολόγος  Τριανταφυλλιά Κάττουλα προϊσταμένη της εφορείας Δ. Αττικής Πειραιώς , ο    Τάκης Χατζηπέρος  Αντ/ρχης νήσων,   ο  Πρόεδρος Χρήστος Μαριδάκης και ο  Αντ/δρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς επιτιμος συμβουλος Αντιπεριφερειας Νησων Κυριάκος  Μαριδάκης , η Γαλλίδα κ.Elizabeth Bourdon επιχειρηματίας- ιδιοκτήτρια της εταιρίας elysee/yachting μέλος του Ιδρύματος Σαλαμίς  ,ο Καθηγητής κ.Βελτανισιάν Παναγιώτης , η διευθύντρια του ολλανδικού αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Leiden  Δρ Ann Brysdaert , αρχαιολόγοι και ιστορικοί από τη Γαλλία , τη Φιλανδία , την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Την εκδήλωση κάλυψαν τηλεοπτικά το κανάλι  “Ε” ο  κρατικός τηλεοπτικός σταθμός / τύπος της  Φινλανδίας και ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας " ανατροπές " Χρήστος Θεοχάρης.
Ο κ. Πακάνναεν αναφέρθηκε μεταξυ των αλλων οτι οι ανασκαφες θα συμβαλλουν στην μεγάλη  αναδειξη και παγκοσμιας προβολης της Αρχάιας Σαλαμίνας αλλά και της Ελλάδος.
Η κ. Κάτουλα τονισε ότι οι ανασκαφές θα φέρουν  οικονομική και πολιτιστική αναπτυξη  της Σαλαμινας σε συναδιασμο με την ανακάλυψη μια νέας  πολύ σημαντικής αρχαίας πολης για τη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά!!!!!
Ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρυματος Κυριακος Μαριδακης σε συνέντευξη του ευχαρίστησε τοσο την Ελληνική Κυβέρνηση , τον διευθυντή του Υπουργού  Επικρατείας κ. Παναγιωτη Σκούτα οσο και τις  43 Πρεσβειες που τιμούν κάθε χρόνο την επέτειο της Ναυμαχιας της Σαλαμίνος στα Σαλαμίνια  τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ένωσης κ. Ζάν κλόντ Γιούνκερ τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνκελα Μέρκελ και την προσφατη ιστορικη επίσκεψη της Πρέσβειρας του Ισραηλ στη Σαλαμινα κ. Ιριτ Μπέν Αμπά για τη συμβολή τους και την στηριξη τους  στις προσπάθειες που καταβάλει το ίδρυμα Σαλαμις διεθνώς για την προστασία προβολη και παγκόσμια ανάδειξη της Σαλαμινας ως κοιτίδα Ελευθερίας και Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρυματος Χρηστος Μαριδάκης  φανερά συγκινημένος    αναφέρθηκε στην δικαίωση  37  χρονια αγώνων και προσπαθειών για την εκπληρωση ενός μεγαλου  οράματος εναντια στα συμφέροντα που ηθελαν την εσκεμμένη υποβάθμιση της αρχαιολογικης / ιστορικής περιοχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου