Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει την πυροπροστασία



Εξοπλίζει το Πυροσβεστικό Σώμα με 35 οχήματα ειδικών δυνατοτήτων
Τον εξοπλισμό του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με 35 πυροσβεστικά οχήματα ειδικών δυνατοτήτων, συνολικής δαπάνης 5.000.000 ευρώ, δρομολόγησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με την υπογραφή απόφασης για την ένταξη της Πράξης «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και της Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 - 2020».

Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που πλήττουν τον δασικό πλούτο Αττικής και ελλοχεύουν κινδύνους για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της. Οι περυσινές πυρκαγιές έδειξαν τα κενά και της αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής έρχεται να συμβάλλει με όλους τους διαθέσιμους πόρους της, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή των καταστροφικών αυτών φαινομένων.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη Πράξη, εξασφαλίζει στο Πυροσβεστικό Σώμα οχήματα τριών διαφορετικών ειδών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών:
1.     Εικοσιένα (21) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ελαφρού τύπου, 4Χ4, 500 λίτρων νερού, με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο την περιπολία δασικών εκτάσεων και την άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών στο ξεκίνημα τους. Για το λόγο αυτό, είναι οχήματα εκτός δρόμου με περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις.
2.     Δώδεκα (12) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 4Χ4, 4.000 λίτρων νερού, εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 4.000 λίτρων και 300 λίτρων αντίστοιχα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο τη δασοπυρόσβεση, με αποτέλεσμα να επιχειρούν σε εξαιρετικά ανώμαλα εδάφη και δύσβατες περιοχές. Επιπλέον, θα διαθέτουν πρόσθετο, κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να επεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.
3.     Δύο (2) ειδικά βραχιονοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ωφέλιμου ύψους 20 μέτρων και εξοπλισμένα με καλάθι εργασίας ωφέλιμου φορτίου 400 κιλών, τηλεχειριζόμενο αυλό εκτόξευσης και κλίμακα διάσωσης. Τα υπό προμήθεια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο την καταπολέμηση πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές και τη διάσωση κινδυνευόντων ατόμων σε πολυώροφα κτίρια. Πρέπει να παρέχουν μεγάλη ευελιξία για την κίνησή τους για την ταχεία επέμβαση και την αποτελεσματική κατάσβεση πυρκαγιάς ή την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter: @renadourou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου