Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τους δημοτικούς υπαλλήλους

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το καθεστώς των δημοτικών υπαλλήλων, επιφέρει το προσχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κείμενο εργασίας.
Το σχέδιο που δημοσιεύει το Έθνος αφορά περίπου 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους. Το προσχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.
Σε αυτό περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές:

  • Μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων από και προς τους Δήμους
  • Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που μετατάσσονται
  • Μεταφορά προσωπικού των προς κατάργηση ΝΠΔΔ ΔΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ στους Δήμους
  • Τοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων
  • Μέσα ατομικής προστασίας δημοτικών υπαλλήλων
  • Καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Δημοτικά τέλη και οικονομικά ΟΤΑ
  • Δημιουργία μητρώου ανθρώπινου δυναμικού
  • Διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για έκδοση διαβατηρίων
Το προσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας μάλιστα την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει μάλιστα η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.
Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου