Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Όχι στη βιομάζα … κρατώντας τα προσχήματα




Με ένα ομόφωνο «ΟΧΙ»,  το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 24 Μαΐου γνωμοδότησε αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημιουργίας στη Σαλαμίνα εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Η απόφαση αυτή επικύρωσε ουσιαστικά (στο βαθμό που δύναται να επι- κυρώσει) την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης πριν λίγες ημέρες, όπου παρακολουθήσαμε μια μακρά συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της εταιρίας «Δαρβίνος – Σύμβουλοι Πράσινης Ανάπτυξης Μον/πη Ε.Π.Ε», που ενδιαφέρεται να κάνει την εγκατάσταση, κ. Γ. Βλάση - ο οποίος δήλωσε ότι είναι σε συζητήσεις με ιδιώτες προς ανεύρεση κεφαλαίων, χωρίς να τους κατονομάσει.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, πρέπει να επισημάνουμε πως ο κ. Βλάσης προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το ακροατήριό του πως η καύσιμη ύλη θα είναι ξύλο, το οποίο θα προμηθεύεται, όπως είπε,  από χονδρέμπορους του εσωτερικού και του εξωτερικού, αφού δεν μπόρεσε να απαντήσει στο πολύ εύλογο ερώτημα «γιατί δεν επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε κάποια περιοχή, όπου υπάρχουν δάση, παρά ξεκινάτε μια δραστηριότητα με τέτοιο κόστος μεταφοράς; Από πολλές πλευρές εκφράστηκαν φόβοι πως απώτερος στόχος της όλης κίνησης είναι η αξιοποίηση της λυμματολάσπης της Ψυτάλλειας, η οποία μέχρι τώρα σε ξηρά μορφή μεταφέρεται στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο αυτό ενίσχυσε περαιτέρω η παραδοχή του κ. Βλάση σε ερώτηση του Γ. Τσαβαρή πως ουσιαστικά δεν λειτουργεί άλλη τέτοια μονάδα στη  Ελλάδα(!)
Ακόμη πιο επιφυλακτικούς έκανε τα μέλη της Επιτροπής η γειτνίαση του χώρου που προτίθεται να λειτουργήσει η εγκατάσταση (εντός ΒΙΟΠΑ) με κατοικίες και οικισμούς, καθώς και η περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της Σαλαμίνας – δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα τηρηθούν οι προδιαγραφές (τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν προέρχονται από την Ινδία), ενώ όλοι γνωρίζουμε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο νησί μας δεν λειτούργησαν ποτέ, ως όφειλαν.
   
Πρέπει εδώ να τονιστεί πως τόσο η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου όσο και του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Χατζή ήταν θετικές. Διαβλέποντας όμως τις αντιδράσεις που θα συναντούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, και θέλοντας πάση θυσία να αποφύγει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, η δημοτική αρχή αποφάσισε να πετάξει ουσιαστικά το «μπαλάκι» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στον υπουργό, που θα κληθεί να υπογράψει.
Τον ελιγμό αυτό απάντησε στο Δ.Σ. η μείζων μειοψηφία, τα μέλη της οποίας ζήτησαν να δημιουργηθεί επιπλέον διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επισκεφτεί την περιφερειάρχη και θα την ενημερώσει για το θέμα πριν το κρίσιμο συμβούλιο, ενώ από τη στιγμή που είναι αρνητική και η απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου, να γίνει παρόμοια κίνηση προς τον υπουργό, αυτή τη φορά με την κ. Δούρου και τους βουλευτές της Β΄ Πειραιά.
Τελικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ως προς τη μελέτη ομόφωνα αρνητική (αρνητικός έγινε στο μεταξύ και ο κ. Χατζής), ενώ έγιναν δεκτές και οι παραπάνω προτάσεις της αντιπολίτευσης. Εκφράστηκε επίσης από όλους η πρόθεση για «δυναμικές κινητοποιήσεις» στην περίπτωση που τα πράγματα στον επόμενο βαθμό αυτοδιοίκησης ή ακόμη παραπάνω δεν έχουν την έκβαση που επιθυμεί το νησί.
Η «καυτή πατάτα» λοιπόν πλέον περνά στα χέρια του Περιφερειακού Συμβουλίου που καλείται σε σύντομο χρόνο να αποφασίσει επί της Μελέτης. Για όποια εξέλιξη θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
Β.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου