Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Επίσκεψη εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά



 Επίσκεψη εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά πραγματοποίησε, σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης  μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Πειραιά Μ. Γιαννακάκη, Γ. Αλεβιζόπουλο, Μ. Λαμπρίδου και Ειρ. Μεταξά και ενημερώθηκαν από αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία των εκτελούμενων έργων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Τα έργα αφορούν στην αναστήλωση, ανάδειξη και απόδοση στο κοινό των συγκεκριμένων χώρων και μνημείων.
Ειδικότερα, επισκέφθηκαν:
α) Το αρχαίο θέατρο της Ζέας, στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Στόχος των εργασιών είναι η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, ώστε να καταστεί λειτουργικό και σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού Μουσείου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου, με την ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου. Ο προϋπολογισμός ολόκληρου του έργου, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη προμελέτη, είναι ένα εκατομμύριο €.
β) Την οχύρωση της Αρχαίας πόλης του Πειραιά, στο τμήμα του Κονωνείου Τείχους, έναντι του νοσοκομείου Μεταξά, στις Αστικές Πύλες, στην οδό 34ου Συντάγματος και στην Ηετιώνεια Πύλη.
Στις θέσεις αυτές προγραμματίζονται ή εκτελούνται τα εξής έργα:
1.     Απομάκρυνση μπαζών και ανάδειξη σημαντικού τμήματος (περίπου 800 μ.) του Κονωνείου Τείχους. Το έργο είναι προϋπολογισμού 250.000 €.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την έναρξη των εργασιών μέχρι την αποπεράτωσή τους υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν περίπου 140.000 κυβικά μέτρα χώματος, από επιχωματώσεις, που είχαν γίνει την περίοδο της δικτατορίας.
2.     Βελτίωση συνθηκών φωτισμού, ανάδειξης και πρόσβασης στις Αστικές Πύλες, ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος. Προϋπολογισμός 450.000€
3.     Ανάδειξη και συμπλήρωση του αρχαιολογικού έργου στην Ηετιώνεια Ακτή, με την αποκατάσταση δύο ακόμα πύργων της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Το έργο είναι προϋπολογισμού 700.000 € και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, ώστε να έχει καταστεί επισκέψιμος ο χώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου