Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021:Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Σαλαμίνας



Ο φάκελος της συμμετοχής  της Σαλαμίνας ως υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 παρουσιάστηκε απόψε στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη». Η εξαμελής ομάδα σύνταξης του φακέλου, για πρώτη φορά μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας, στις 30 Νοεμβρίου, έδωσε το στίγμα της πρότασης της Σαλαμίνας, περιγράφοντάς την με τις  έξι πράξεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας του Αριστοτέλη: μύθος – ήθος – διάνοια – λέξεις – μέλος – όψεις.
Αυτό που τονίστηκε επανειλημμένα είναι πως η δαπάνη της σύνταξη του φακέλου (80 σελίδων) αλλά και η υλοποίησή του, κόστους 30εκατομμυρίων €  - είτε επιλεγεί τελικά  η Σαλαμίνα είτε όχι – δεν θα επιβαρύνουν τον Δήμο αλλά θα προέρχονται κυρίως από κρατικούς πόρους (περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα) και από ιδιωτική συμμετοχή. «Η όλη προσπάθεια στηρίχτηκε στο φιλότιμο» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Γ. Παχής, εξηγώντας ότι επιχειρείται να φανεί πώς με λίγα μέσα μπορούν να γίνουν πολλά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι λόγοι και ο πυρήνας της πρότασης, το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό αντίκτυπο, το καλλιτεχνικό περιεχόμενο και η διεθνής υποστήριξη του εγχειρήματος, κεντρικό σλόγκαν του οποίου είναι : «Πολιτισμός: Η ψυχή της κοινωνίας»  εμπνευσμένο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή της οποίας ακούσαμε.
Στην ομάδα σύνταξης εκτός από τον κ. Παχή συμμετέχουν ακόμη οι Δρ. Μ. Νικολαίδης – οικονομολόγος, Γ. Χατζίδης – μουσικοσυνθέτης/καλλ. διευθυντής, Αν. Βαρελάς – τ. πρέσβυς, πρόεδρος Unesco Αθήνας, Μ. Μανιάτη – οικονομολόγος καθώς και ο φιλόλογος – λαογράφος και συνεργάτης της εφημερίδας μας Παναγιώτης Βελτανισιάν, ο οποίος μάλιστα μας έκανε μια πολύ όμορφη ξενάγηση μέσα από δικές του φωτογραφίες στα παράκτια μνημεία της Σαλαμίνας κι αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησής τους.
Την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η κ. Έρη Σακελλαρίου, η οποία εργάζεται αφιλοκερδώς για την όλη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε.
Βίκυ Ψυλλάκη
Και κάτι ακόμη, επειδή ερωτήθηκε από το κοινό: Με τι υποδομές ξεκινά όλο αυτό. Η απάντηση που πήραμε λοιπόν είναι πως στόχος είναι ακριβώς να αναδειχθεί το πρόβλημα (των υποδομών) αλλά παράλληλα να δώσουμε και τι στερείται ο υπόλοιπος κόσμος που το έχουμε εμείς, κι αυτό λέγεται Ιστορία, Ναυμαχία, ένα κομμάτι με το οποίο όλοι λίγο πολύ έχουν ασχοληθεί.

1 σχόλιο:

αιας τελαμωνιος είπε...

Αφιερωμένο στον Μάνο. Πες μας όμως βρε Μάνο εσύ τι πίνεις και δεν μας δίνεις

http://aiantis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_13.html#more

Αρχειοθήκη ιστολογίου