Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Κυρία δήμαρχε, οι επαγγελματίες της Σαλαμίνας δεν είναι ούτε κλέφτες ούτε αδιάφοροι!



Για φοροδιαφυγή, αδιαφορία για την πόλη και έλλειψη ευαισθησίας για το συνάνθρωπο κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ η δήμαρχος Σαλαμίνας όλον τον εμπορικό κόσμο του νησιού και μάλιστα δημόσια, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε φέρει στο συμβούλιο το νέο θέμα που έχει προκύψει με τους υποτιθέμενους παραγωγούς από το σύλλογο «χωρίς μεσάζοντες», που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό συχνά – πυκνά στη Σαλαμίνα, ενώ  Δήμος και Λιμενικό Ταμείο τους διαφημίζουν με κάθε τρόπο (φυλλάδια, πανό, αφίσες, ντουντούκες, κλπ), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να φεύγουν συνεχώς χρήματα έξω από το νησί.

Στο σημείο αυτό, η δήμαρχος , παίρνοντας το λόγο, αφού εξήρε τη συμβολή των «παραγωγών» από τους «χωρίς μεσάζοντες», επειδή- όπως είπε- μας δίνουν 60 σακούλες τρόφιμα (λαχανικά) κάθε φορά που έρχονται, προς διάθεση σε αναξιοπαθούντες, προέβη σε μια αήθη επίθεση κατά των επαγγελματιών, για τους οποίους είπε πως δεν κόβουν όλες τις αποδείξεις στερώντας έσοδα από το Δήμο, δεν καθαρίζουν έξω από το μαγαζί τους, έχοντας απαίτηση κι αυτό να τους το κάνει ο Δήμος και δεν προσφέρουν όταν τους ζητείται, πράγμα που κάνουν οι «χωρίς μεσάζοντες».  Με λίγα λόγια, αντί η δήμαρχος μέρες που είναι να έχει ήδη μεριμνήσει να στολίσει την πόλη με κάνα γιορτινό φωτάκι (αντί για τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους σε πολλά κεντρικά σημεία), φροντίζει να στολίσει κανονικά τους επαγγελματίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι κλέφτες (αφού φοροδιαφεύγουν), βρώμικοι και αδιάφοροι για την πόλη τους και την εικόνα της.
Λησμονώντας προφανώς να πει η κ. δήμαρχος ότι τα δημοτικά τέλη τα εισπράττει από τους ντόπιους εμπόρους όλο το χρόνο ακριβώς για να τους παρέχει μια στοιχειώδη καθαριότητα. Κι αν κ. δήμαρχε, βάλουμε κάτω τι κερδίζετε από αυτούς τους αιμορραγούντες καθημερινά επαγγελματίες, πόσες θέσεις εργασίας παρέχουν και σε πόσα έχουν συμβάλλει κατά καιρούς (εκδηλώσεις, κλπ, κλπ), μια και ο δήμος δεν σταματά ποτέ να τους ζητά, θα δείτε ότι οι 60 σακούλες δεν είναι τίποτε μπροστά τους. Στη Σαλαμίνα εξάλλου ζείτε και σεις, από αυτούς τους ανθρώπους ψηφίζεστε, από τα δικά τους καταστήματα περνάτε προεκλογικά όλοι και ζητάτε σταυρούς, σφίγγοντας με πολλή «αγάπη» το χέρι τους. Τους αξίζει λοιπόν περισσότερο σεβασμός. Αντί να διαφημίζετε από μικροφώνου λανθασμένα και με περίσσια επιπολαιότητα πως τα προϊόντα των «χωρίς μεσάζοντες» είναι πιο φθηνά, καλό θα ήταν να  αναλογιστείτε για λίγο τι ζημιά κάνετε στην ντόπια αγορά, φέρνοντας εισαγόμενους τάχα μου παραγωγούς που εμπορεύονται μέλι, αλλαντικά, τυριά, πίτσες («σπιτικές» κατά τον κ. Λένη) και άλλα τέτοια προϊόντα της …μάνας γης.
Ένας δήμαρχος, κ. Νάννου, είναι υποχρεωμένος να νοιάζεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τους δημότες του και τον τόπο του. Να νοιάζεται σε τέτοιες εποχές να βρίσκει τρόπους να μένει και να ανακυκλώνεται το χρήμα στον τόπο του. Εδώ άλλοι, πιο φωτισμένοι βέβαια δήμαρχοι, σε άλλες πόλεις της χώρας, δημιουργούν ανταλλακτικές αγορές με τη χρήση τοπικού χρήματος και διοργανώνουν παζάρια προσφορών, βοηθώντας τόσο τους εμπόρους να διαθέσουν τα προϊόντας τους όσο και τους υπόλοιπους δημότες να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Στη Σαλαμίνα τι γίνεται; Ο εμπορικός κόσμος παλεύει μοναχός του, ολόκληρες οικογένειες δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κρατήσουν ανοιχτό το μαγαζάκι τους, για να μην το κλείσουν, να μην μπουν κι αυτοί στην ανεργία. Κι ο Δήμος; Τι κάνει ο Δήμος για να τους βοηθήσει;
·        Αυξάνει τα δημοτικά τέλη κατά 50%!
·        Καθαριότητα είπαμε: όχι μόνο δεν παρέχει αλλά την απαιτεί και από πάνω!
·        Οι μισοί δρόμοι του νησιού είναι θεοσκότεινοι!  
·        Όλοι οι εμπορικοί δρόμοι δεν είναι πλέον για αυτοκίνητα, έτσι όπως τους κατάντησαν τα έργα αλλά για κάρα!
·        Τα πεζοδρόμια εγκαταλείφθηκαν κι αυτά στην τύχη τους. Ό,τι σπάει δεν ξαναφτιάχνει.
·        Καλαθάκια απορριμμάτων δεν υπάρχουν.
·        Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την περίοδο που γίνονται έργα και οι επαγγελματίες σφαδάζουν! Όποιος αντέξει!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ε, αποτελεί τουλάχιστον θράσος να υποστηρίζεις και να διαφημίζεις τόσο φανερά και ανερυθρίαστα κάποιους εμπόρους που δηλώνουν παραγωγοί, έρχονται για λίγο,  παίρνουν τα λεφτά όσων πέφτουν στην παγίδα και αγοράσουν χωρίς έρευνα αγοράς και τα διαθέτουν έξω από το νησί, αφήνοντας μας προίκα τα σκουπίδια τους,  1/% των εσόδων τους στο Λιμενικό Ταμείο και 60 σακούλες κουνουπίδια και λάχανα!
Αλλά όταν η άποψή σου για τους συν-δημότες σου και την τοπική ανάπτυξη  διαμορφώνεται από το πόσες τσάντες ζαρζαβατικά σου δίνουν για να επιδεικνύεις κοινωνικό πρόσωπο, τότε μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει. Και το λάθος δεν ήταν σίγουρα μόνο δικό σας κ. δήμαρχε.
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου