Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Στην καθαριότητα βρισκόμαστε πολλά χρόνια πίσω….

Γραφει: ο Μάνος Δερτούζος
Τεράστια ποσά  κάθε χρόνο σπαταλώνται στην καθαριότητα του Δήμου μας για να υποστηρίξουν ένα απαρχαιωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, που βασίζεται στους  κλασικούς κάδους απορριμμάτων, στη περισυλλογή τους από τα απορριμματοφόρα και στην μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ με τεράστιο κόστος εναπόθεσης  ανά τόνο
. Το μοναδικό βήμα που έγινε τον τελευταίο καιρό και το θεωρήσαμε επιτυχία, ήταν ο σταθμός μεταφόρτωσης που έγινε και είχε σαν αποτέλεσμα , αντί να πηγαίνει  στη Φυλής ένα απορριμματοφόρο, πηγαίνει πλέον  ένα μεγάλο τριαξονικό που έχει χωρητικότητα 5 απορριμματοφόρων. Αυτό βοήθησε στο ότι «ελευθερώθηκαν» τα απορριμματοφόρα και έκαναν περισσότερα δρομολόγια εντός της Σαλαμίνας  και φυσικά υπήρξε  καλύτερη εικόνα της καθαριότητας από προηγούμενα χρόνια. Για αυτό το «παράνομο» σταθμό μεταφόρτωσης ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής καταγγέλθηκε δικάστηκε και αθωώθηκε στο δικαστήριο, για να λέμε τα γεγονότα ως έχουν. Δυστυχώς όμως δεν έγινε κανένα βήμα ουσιαστικό εκσυγχρονισμού στην καθαριότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Εάν η ανακύκλωση είναι πολιτισμός και πλέον οι περισσότεροι Δήμοι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, τότε στη Σαλαμίνα είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε πολλά χρόνια πίσω. Ενώ  το επίπεδο ζωής αλλάζει, συντελούνται σε όλους τους Δήμους μεγάλες αλλαγές με βάση την ανακύκλωση,  που πλέον βασίζεται στην διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, δηλαδή στα νοικοκυριά, δηλαδή στους δημότες . Η ανακύκλωση είναι πλέον  επιτακτική ανάγκη , που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται. Σήμερα, η ανακύκλωση, είναι μια ηθική υποχρέωση, για όλους μας. Στο μέλλον η ανακύκλωση είναι σίγουρο θα γίνει υποχρεωτική για όλους. Στο σημείο λοιπόν αυτό η Σαλαμίνα ήταν και εξακολουθεί να είναι πίσω. Δεν έγινε κανένα βήμα να πάμε μπροστά.
Η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων Δημοτικών αρχών,  αλλά με το θέμα που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διάθεση ογκωδών και κλαδιών σε ιδιώτη για ανακύκλωση , προβλημάτισε και μάλιστα πολύ. Ο Δήμος έπρεπε ήδη να αρχίσει την ανακύκλωση μόνος του χωρίς κανένα ιδιώτη μεσάζοντα, ο οποίος φυσικά όχι μόνο  θα πληρώνεται, αλλά θα εκμεταλλεύεται και θα πουλά το κομπόστ. Μπορούμε μόνοι μας να αρχίσουμε πιλοτικά  την κομποστοποίηση των κλαδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του όγκου της μεταφοράς και συγχρόνως να προσπαθήσουμε με γρήγορα βήματα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στη σύγχρονη συγκομιδή των απορριμμάτων που λέγεται ανακύκλωση.
Δεν θέλει πολύ μυαλό και ούτε οικονομικό κόστος για να εκσυγχρονιστούμε πρώτα στην σκέψη και μετά στην συγκομιδή των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση. Χρειάζεται πολύ δουλειά, μεράκι, προγραμματισμός , συνεχής ενημέρωση του κοινού και πάνω απ’ όλα τιμιότητα και διαφάνεια στο επιχείρημα. Εάν δεν προσπαθήσουμε και δεν τολμήσουμε σε μια εποχή που εδώ και πολλά χρόνια συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων , θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ακόμη μία αρνητική πρωτιά ως ο μοναδικός Δήμος,  ο οποίος  από τα απορρίμματα που μεταφέρει στους ΧΥΤΑ,  τα ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι 0%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου