Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
 ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Καθαρά Δευτέρα, που φέτος γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου, είναι για τους μισθωτούς εργάσιμη ημέρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και η απασχόληση των μισθωτών κατά την ημέρα αυτή είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

Ειδικότερα:

-στους ημερομίσθιους μισθωτούς που θα απασχοληθούν την Καθαρά Δευτέρα οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%)

-Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται καμία άλλη αμοιβή πλέον του κανονικού μηνιαίου μισθού, αφού η Καθαρά Δευτέρα συμπεριλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, στις οποίες αντιστοιχούν οι αποδοχές τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν την ημέρα αυτή, που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή,  ο μισθωτός απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του, όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιο του, αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

1.Αν η εορτή της Καθαράς Δευτέρας έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οι μισθωτοί δεν προσέρχονται για εργασία μεν, αλλά δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή τον μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.

2.Αν περιλαμβάνεται σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή σε Διαιτητική Απόφαση όρος καταβολής προσαύξησης 75%  για την εργασία κατά την Καθαρά Δευτέρα, οι μισθωτοί που υπάγονται σε αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.


                                                                                 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου