Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η Αξία του οικογενειακού γεύματος

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  M.Med.Sc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος ‘Η Διατροφή του Παιδιού’
Η αξία των οικογενειακών γευμάτων αναδεικνύεται στην προαγωγή της ανάπτυξης (κυρίως του ύψους) και της υγείας των παιδιών, καθώς αποτελούν ασπίδα στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.
ª     Στο οικογενειακό γεύμα τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα (πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και σε μεγάλες μερίδες, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα,, αλλά και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν. Παράλληλα αυξάνεται η πρόσληψη σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και έτσι τα παιδιά καταφέρνουν πιο εύκολα να πετύχουν τον στόχο των πέντε μερίδων καθημερινά, εφόσον βλέπουν τους γονείς με παρόμοια διατροφική συμπεριφορά, αποκτώντας έτσι ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση. Κατά συνέπεια η διατροφή τους είναι περισσότερο πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες, ενώ οι πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών (ανορεξία, βουλιμία) ελαττώνονται αισθητά. Στο ίδιο συμπέρασμα κατάληξε και η πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής ομάδας της ‘Διατροφής του Παιδιού’.

ª     Τα παιδιά που τρώνε μοναχικά  δεν κατανοούν ότι το φαγητό είναι μια ευχάριστη, χαρούμενη και εποικοδομητική διαδικασία, κατά την οποία οι άνθρωποι συνομιλούν, επικοινωνούν, δοκιμάζουν όλοι μαζί νέες γεύσεις και τροφές, μοιράζονται τα νέα από την καθημερινότητα τους και χαλαρώνουν ανταλλάσοντας απόψεις για το φαγητό (πώς είναι μαγειρεμένο, τι προτιμούν και τι όχι, ιδέες για γευστικούς πειραματισμούς). Η επικοινωνία στο οικογενειακό τραπέζι βοηθάει τα παιδιά να βελτιώνουν το λεξιλόγιο, το γλωσσικό πλούτο και την ικανότητα για διάλογο και παράλληλα συμβάλλει στο να βιώνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Η καθημερινή συνάθροιση γύρω από το τραπέζι είναι ωφέλιμη για τη σωστή διατροφική συμπεριφορά και την καλύτερη υγεία, αλλά και για τους συναισθηματικούς δεσμούς και την ψυχική ισορροπία όλης της οικογένειας.
ª     Επιπρόσθετα, το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή σε οθόνη υπολογιστή δεν βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν το αίσθημα της πείνας ή να προσέχουν τι και πόσο τρώνε. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται αισθητή η αίσθηση του κορεσμού και είναι πολύ πιθανό να κάνουν λανθασμένες διατροφικές επιλογές, αφού κανένας δεν τους προσέχει.
ª     Εκτός των άλλων το οικογενειακό γεύμα έχει συνδεθεί με καλύτερη επίδοση των παιδιών στο σχολείο και κοινωνική προσαρμογή, με αύξηση της αυτοεκτίμησης τους, βελτίωση της ψυχολογικής τους κατάστασης (άγχος, κατάθλιψη) και αποφυγή των ‘κακών’ συνηθειών (κάπνισμα, ποτό).
ª     Ο πλέον ενδεδειγμένος, τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να εφαρμόζετε εσείς οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής με κύρος και συνέπεια, καθώς τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς στο οικογενειακό τραπέζι. Παρόλα αυτά στην πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής ομάδας της ‘Διατροφής του Παιδιού’ φάνηκε ότι μόνο το 25% των παιδιών τρώει πρωινό μαζί με την οικογένεια. Αντίστοιχα, μόνο το 57% των παιδιών τρώει μεσημεριανό και τέλος μόνο το 47% τρώει βραδινό με την οικογένεια. Για αυτό και η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων πρέπει να αυξηθεί καθώς τα πιο σωστά μηνύματα στέλνονται μέσω πράξεων!

Για οικογενειακά και ισορροπημένα γεύματα:
ª     Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο της οικογένειας, έτσι ώστε να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις.
ª     Τα λαχανικά συνιστάται να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος, τα φρούτα να καταναλώνονται καθημερινά  ως σνακ.
ª     Προσπαθήστε να καταναλώνετε όλη η οικογένεια μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό όλοι μαζί και τα σαββατοκύριακα το γεύμα να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Ας μην ξεχνάτε ότι συχνότερη κατανάλωση πρωινού σημαίνει καλύτερη ποιότητα διατροφικών συνηθειών αν και στην μελέτη της επιστημονικής ομάδας της ‘Διατροφής του Παιδιού’ φάνηκε ότι μόνο το 64,5% των παιδιών τρώει πρωινό καθημερινά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  M.Med.Sc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος ‘Η Διατροφή του Παιδιού’



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποσύρετε ο Παπασάββας και κατά 99% και ο Τραυλός;
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου