Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Απάντηση Παπουτσή σε αναφορά Νιώτη για τη βία εναντίον μεταναστών σε περιοχές του Πειραιά.

• Παπουτσής: «Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πειραιά οι δράστες»
• Νιώτης «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι»
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά Γρηγόρης Νιώτης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας κατέθεσε στη Βουλή αναφορά σχετικά με την ανακοίνωση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά για τις επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες στις περιοχές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά οι επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Ομάδες 30-40 νεαρών κυρίως ατόμων επιβαίνουν σε μηχανάκια και κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπούν αδιακρίτως μετανάστες σε στάσεις λεωφορείων ή όσους περπατούν στο δρόμο για να πάνε σπίτια τους, με ένταση στις πλατείες Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, Μέμου στον Κορυδαλλό και στην οδό Θηβών στο ύψος του Village.
Σε απάντηση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής επιβεβαίωσε ένα περιστατικό στον Κορυδαλλό και 8 περιστατικά στη Νίκαια για ξυλοδαρμό αλλοδαπών. Σημείωσε ότι «έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές και οδηγίες προς τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για να καταπολεμηθούν τέτοια φαινόμενα. Για την πρόληψη και αποτροπή τέλεσης παρόμοιων πράξεων οι περιοχές Νίκαιας – Ρέντη και Κορυδαλλού αστυνομεύονται καθημερινά.» Επιπροσθέτως στην απάντηση του το Υπουργείο αναφέρει ότι μετά από τα ανωτέρω περιστατικά για την αποτελεσματικότερη εν γένει αντιμετώπισή τους (πρόληψη – αποτροπή – καταστολή) από τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας συγκροτούνται σε καθημερινή βάση και κατά το ωράριο 19.00 – 22.00 κλιμάκια ειδικών ελέγχων.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα περιστατικά αυτά αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.
• Την 11/03/2011 καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, ξυλοδαρμός αλλοδαπού από το Πακιστάν, από άγνωστα άτομα νεαρής ηλικίας, πράξη που έλαβε χώρα την 21.30 ώρα της ίδιας ημέρας στον Κορυδαλλό(οδός Πλουτάρχου). Η κατά τόπον αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία, επελήφθη προανακρίσεως, σχηματίζοντας δικογραφία η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Στα πλαίσια της προανάκρισης διενεργήθηκαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των αγνώστων δραστών, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
• Το Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας, από αρχές του έτους 2011 έχει επιληφθεί σε 8 περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος αλλοδαπών. Στις 3 από τις προαναφερόμενες υποθέσεις υποβλήθηκαν σχετικές μηνύσεις και σε μια εκ των περιπτώσεων οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγηθήκαν, συνοδεία αστυνομικών στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
• Σε άλλες δυο περιπτώσεις οι παθόντες δήλωσαν ενόρκως ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των δραστών για τις κατ΄ έγκληση διωκόμενες πράξεις, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν σχηματίστηκε δικογραφία, διότι οι παθόντες αποχώρησαν είτε από τον τόπο του συμβάντος είτε από το Νοσοκομείο, χωρίς να καταθέσουν οτιδήποτε σχετικό.
• Στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Ιωάννη Ρέντη, από την 14-05-2008 και εντεύθεν, δεν έχουν διαπιστωθεί – καταγγελθεί τέτοια περιστατικά.
Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδοθεί, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος διαταγή με θέμα «Η Αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και της μη ανεκτικότητας, κατά αστυνομική δράση» στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο σεβασμός στην ποικιλία των αντιλήψεων, των τρόπων ζωής και των πολιτιστικών στοιχείων όλων των ανθρώπων, ανεξαιρέτως, αποτελεί βασική υποχρέωση των Αστυνομικών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συνεχή ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας, ζήτησε από τους αρμοδίους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των ενόχων, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον»
Τέλος ο κ. Νιώτης υπογράμμισε τη σημασία παρεμβάσεων, που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου