Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ!

Το όνομα αυτού: Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, αλλιώς ΠΑΚΟΕ.
«Μη κερδοσκοπικός φορέας του ιδιωτικού τομέα που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή. Έχει οργανώσει επιστημονικά εργαστήρια και ομάδες από εμπειρογνώμονες και ερευνητές με σκοπό τη μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την εκπόνηση διαφόρων μελετών για ολοκληρωμένες και εφικτές σ’ αυτά λύσεις.
Επιπλέον προσπαθεί να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα με εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκστρατείες διαφώτισης, εφημερίδες, έντυπα και εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης.»
(ιστοσελίδα ΠΑΚΟΕ, www.pakoe.gr)
Στις 15.6.2010 το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας του Δήμου Σαλαμίνας λαμβάνει από το ΠΑΚΟΕ την ακόλουθη επιστολή:

Αθήνα, 15/06/2010
Από 20 Ιουνίου μέχρι 15 Αυγούστου το ΠΑΚΟΕ (www.pakoe.gr) έχει προγραμματίσει, εκτός των άλλων δράσεων του και τα παρακάτω, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού
(Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Σπέτσες, Πόρος, Ύδρα) και των Κυκλάδων.
1. Μετρήσεις ποιότητας νερών κολύμβησης σε κάθε νησί και τοποθέτηση πράσινων – γαλάζιων σημαιών στις καθαρές «λαϊκές πλαζ».
2. Μετρήσεις ποιότητας νερών για ανθρώπινη κατανάλωση αντίστοιχα και ενημέρωση των Δήμων γι΄ αυτές.
3. Παρουσίαση ένα απόγευμα με προσυνεννόηση μαζί σας, σε δημόσια εκδήλωση των προαναφερομένων αποτελεσμάτων και στη συνέχεια θα υπάρχει δίωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα (έντεχνο ελληνικό τραγούδι), παράσταση από ταχυδακτυλουργό καθώς και διαγωνισμός ζωγραφικής για τα παιδιά με πολλά βραβεία.
Το κόστος των προαναφερομένων φτάνει τις οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ, εκ των οποίων μόνο τις πέντε χιλιάδες (5.000) πληρώνει ο Δήμος, τα υπόλοιπα τρεις χιλιάδες (3.000) είναι προσφορά του ΠΑΚΟΕ, τα οποία καταβάλλονται από το Δήμο σας σε δύο ισόποσες δόσεις (50% προκαταβολή και 50% με το τέλος των εκδηλώσεων).
Εάν έχετε καμιά απορία επικοινωνήστε μαζί μας.
Για το Δ.Σ. του ΠΑΚΟΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης Γεώργιος Καλλιαμπέτσος
(ακολουθούν υπογραφές)

Στις 1.07.2010 με το Δελτίο Τύπου Αρ. 52, το ΠΑΚΟΕ ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του -και παράλληλα αναρτάται σε κάποια μπλογκ στο διαδίκτυο - πως σε δειγματοληψίες που πραγματοποίησε στις 10/06/2010 (!) σε έξι (6) περιοχές της Σαλαμίνας, διαπιστώθηκε πως οι περιοχές αυτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Το πλήρες δελτίο Τύπου είχε ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Στις 10/06/2010 συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες, σε έξι (6) περιοχές της Σαλαμίνας που είναι ταυτόχρονα και πλαζ κολύμβησης.
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστώνεται ότι οι έξι (6) περιοχές είναι (Α)κατάλληλες για κολύμβηση. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να φροντίσουν ώστε με την δυναμική τους παρέμβαση να ζητήσουν από το κράτος να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακολουθούν τα σημεία δειγματοληψίας και οι τιμές που ανευρέθηκαν:
1. Ταβέρνα «Τα Βοτσαλάκια» - Παραλία Σελήνια
(Κολοβακτηριοειδή: TNTC , Escherichia Coli /E – Coli: 120)
2. Ταβέρνα «Κανέλλος» - Παραλία Κακή Βίγλα
(Κολ: TNTC, E- Coli:110)
3. Ταβέρνα «Τα Πεύκα» - Περιστέρια
(Κολ.: TNTC, E-Coli: 100)
4. «Άμμος» Καφέ – Αιάντειο Σαλαμίνας
(Κολ.: TNTC, E-Coli: 150)
5. Ιερά Μονή Φανερωμένης
(Κολ.:TNTC, E-Coli: 350)
6. Ψιλή Άμμος
(Κολ. 150, E – Coli: 400)
Σημειώνεται πως τα όρια για την πρώτη κατηγορία είναι 500 και για την δεύτερη 100, διευκρινίζεται δε πως η ένδειξη TNTC σημαίνει απροσδιόριστος αριθμός, δηλαδή αμέτρητα.
Γεννάται λοιπόν σε κάθε καλοπροαίρετο το ερώτημα: Πώς είναι δυνατό από τη μια η οργάνωση με έγγραφό της που φέρει ημερομηνία 15/06/2010 να ζητά χρήματα από το Δήμο για να κάνει δειγματοληψίες από 20 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου και στη δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε να μας ενημερώνουν ότι έγινε δειγματοληψία στις 10 Ιουνίου! Τι σόι σοβαρότητα μπορεί να έχει μια οργάνωση, όταν στο έγγραφο συγχέει τις δειγματοληψίες θαλάσσιου και πόσιμου νερού με καλλιτεχνικά προγράμματα και ταχυδακτυλουργούς; Κοστολογώντας μάλιστα το όλο εγχείρημα αρχικά στις 8.000ευρώ, που στη συνέχεια κατεβάζει στις 5.000, κάνοντας έτσι ένα γενναιόδωρο σκόντο 3.000ευρώ! Άραγε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα για τη θάλασσα της Σαλαμίνας αν ο δήμος είχε ‘τσιμπήσει’ και σκάσει τα 5.000; Μήπως ξαφνικά η Σαλαμίνα θα έπαιρνε από το ΠΑΚΟΕ σωρεία γαλάζιων σημαιών; Και πόσο συσχετίζεται το γεγονός της μη ανταπόκρισης του δήμου στην πρόταση του ΠΑΚΟΕ με το αυθαίρετο συμπέρασμα του δελτίου Τύπου «το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να φροντίσουν ώστε με την δυναμική τους παρέμβαση να ζητήσουν από το κράτος να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος» (ποιοι να πάρουν, το κράτος ή οι τοπικοί άρχοντες; Και τι θα του γράφατε αν τα 5.000 τα είχε δώσει ο Σπύρος Σοφράς;)
Πάμε τώρα στα ίδια τα αποτελέσματα, τα οποία αφού δεν πληρώθηκαν αδρά – εκ των υστέρων φυσικά – δεν δημοσιοποιήθηκαν καν στο Δήμο Σαλαμίνας. Στην εφημερίδα «Οικονέα» που εκδίδει μηνιαία το ΠΑΚΟΕ, στο φύλλο του Μαΐου 2010, ένθετο «Πού να κολυμπήσετε φέτος» σελ. 3, οι συντάκτες, αναφερόμενοι στις μικροβιολογικές παραμέτρους για τον έλεγχο της υγιεινής του θαλάσσιου νερού, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο για εντερόκοκκους, τονίζοντας πως είναι οι πλέον επικίνδυνοι, αφιερώνοντας μάλιστα περίπου μία στήλη για τη συγκεκριμένη παράμετρο, όταν τα ολικά κολοβακτηροειδή και τα fecal coliforms αναφέρονται μόνο σε τρεις γραμμές. Στα αποτελέσματα όμως που μας δίνουν, μας ενημερώνουν μόνο για τα δύο άλλα και αφήνουν έξω τους εντερόκοκκους, δηλαδή, όπως οι ίδιοι και σωστά υποστηρίζουν, τον πλέον επικίνδυνο μικροβιολογικό παράγοντα που ευθύνεται για ουρολοιμώξεις, μικροβιαιμία – ενδοκαρδίτιδα, ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις, κλπ, κλπ, έχουν δε σχέση οι τιμές των εντερόκοκκων – όπως μας ενημέρωσε χημικός της Νομαρχίας – με τα βοθρολύματα που πέφτουν στη θάλασσα. Αντιθέτως τα αποτελέσματα που έχουμε από τη Νομαρχία Πειραιά αφορούν και τις τρεις παραμέτρους. Όπως μας ενημέρωσε η Νομαρχία, οι επιθυμητές τιμές και για τις τρεις είναι γύρω στο 100, οι επιτρεπτές φτάνουν στο 500. Οι τιμές για τα νερά της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τα δικά της αποτελέσματα είναι μικρότερες από 10 (!) σε όλα τα δείγματα νερού που εξετάστηκαν και για όλες τις παραμέτρους, εξαιρουμένης της παραλίας Κατάστημα που φτάνουν στα 40 (!), δηλ. σε κάθε περίπτωση πολύ πιο κάτω από το επιθυμητό όριο, σχεδόν πεντακάθαρα!
Τα δείγματα της Νομαρχίας Πειραιά πάρθηκαν από συγκεκριμένα σημεία (20 τον αριθμό) που προβλέπονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από ειδικούς συνεργάτες της Νομαρχίας και στάλθηκαν προς εξέταση στο ΚΕΔΥ (Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας). Τα δείγματα του ΠΑΚΟΕ πάρθηκαν, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Οργάνωσης, «από 6 περιοχές της Σαλαμίνας που είναι ταυτόχρονα και (‘καθαρές λαϊκές’) πλαζ κολύμβησης», αναφέρονται δε με ονόματα συγκεκριμένων καταστημάτων! – ίσως το ΠΑΚΟΕ δε γνώριζε ότι οι περιοχές αυτές έχουν και όνομα – τα οποία επίσης δυσφημούνται αφού ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζουν τη θάλασσα που είναι μπροστά τους ακατάλληλη για κολύμβηση! Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ, να υποθέσουμε ότι η συλλογή γίνεται από εθελοντές και ο έλεγχος σε εργαστήρια της Οργάνωσης; Και πώς ελέγχονται τα αποτελέσματα που βγαίνουν στον αέρα; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Νομαρχία Πειραιά τα αμφισβητούν ως εντελώς αναληθή! Πού βρίσκεται η αλήθεια; Και γιατί στη Σαλαμίνα κάποιοι έσπευσαν να τα υιοθετήσουν δημοσιεύοντάς τα και πανικοβάλλοντας τους κατοίκους;

Το δελτίο Τύπου της Νομαρχίας έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, 19.07.2010

«Αποτελέσματα δειγμάτων θαλασσινού νερού από ακτές κολύμβησης της Νήσου Σαλαμίνα»

«Ύστερα από δειγματοληψία θαλασσινού νερού που πραγματοποίησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας στις 31-05-2010, λαμβάνοντας είκοσι (20) δείγματα από ακτές κολύμβησης της νήσου Σαλαμίνα και συγκεκριμένα από τις παραλίες:

1. Μπατσί
1. Μπλε Λιμανάκι
2. Βασιλικά
3. Ψιλή Άμμος
4. Άγ. Γεώργιος
5. Τουρκολίμανο
6. Σπιθάρι
7. Εργατικές Κατοικίες
8. Κατάστημα
9. Αιάντειο
10. ΝΑΤΟ
11. Κανάκια
12. Σατερλί
13. Κολώνες
14. Περιστέρια
15. Αίας Κλαμπ
16. Πέρανι
17. Γυάλα
18. Κακή Βίγλα
19. Σελήνια
σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα των εξετασθέντων μικροβιολογικών παραμέτρων βρέθηκαν εντός των ορίων που προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία.
Ο Αντινομάρχης
Β. Βαλσαμάκης


Και κάτι ακόμη: Πριν λίγους μήνες στην ίδια εφημερίδα του ΠΑΚΟΕ («Οικονέα» - Απρίλιος 2010. Σελ. 7) υπήρχε άρθρο που προειδοποιούσε πως το νερό της Σαλαμίνας είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση(«Προβληματικό το πόσιμο νερό στη Σαλαμίνα»). Το δελτίο Τύπου όμως του Ιουλίου (1/7/2010) που αναφέρεται στα θαλασσινά νερά της Σαλαμίνας και τα βγάζει επικίνδυνα, συνεχίζεται με το σχόλιο: Πολύ καθαρό το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης! Τα συμπεράσματα για τον έλεγχο και την εγκυρότητα όσων λέγονται και γράφονται δικά σας!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ανατροπεα γιατι μουγκαθηκες σου; την φορεσαν για τα καλα τουτη τη δοση;

Unknown είπε...

Τελικά όλες οι οργανώσεις για το κοινό καλό μάλλον είναι απάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου