ΚΑΤΑ τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί έριξαν με αλεξίπτωτα χρυσές λίρες στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσουν την αντίσταση ενάντια στον γερμανό κατακτητή. Σήμερα, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κρίση, οι ίδιες αυτές λίρες είναι ξανά το προτιμώμενο ξένο νόμισμα των Ελλήνων.
Ακόμη μία φορά προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας μέσα στην αβεβαιότητα. Τη δεκαετία του ΄40 ήταν το μοναδικό διαθέσιμο αξιόπιστο νόμισμα στη χώρα και μεγάλος αριθμός κατέληξε κρυμμένος σε μπαούλα, κάτω από πατώματα ή θαμμένος σε κήπους. Τώρα χρησιμοποιούνται ως μέσον οικονομικής αντασφάλισης ενάντια στον φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Εδώ και εβδομάδες υποψήφιοι αγοραστές κάνουν ουρές στο κεντρικό κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος διατεθειμένοι να πληρώσουν 273 ευρώ για καθεμία χρυσή λίρα, από 243 ευρώ που ήταν η τιμή της στις αρχές Μαΐου και 180 ευρώ τον προηγούμενο Ιούλιο. Οι φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί μην καταφέρει να αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος των οφειλών της κάνει τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζης της Ελλάδος να αδειάζουν με ρυθμό 700 χρυσών λιρών την ημέρα. Η μεγάλη ζήτηση μάλιστα έχει οδηγήσει σε άνθηση τη μαύρη αγορά. Εκτός από τις 50.000 χρυσές λίρες που πουλήθηκαν νόμιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, στελέχη (της αγοράς) εκτιμούν ότι έχουν αλλάξει χέρια τουλάχιστον άλλες 100.000 χρυσές λίρες στη μαύρη αγορά, σε τιμές που φτάνουν ακόμη και τα 300 ευρώ το κομμάτι. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αν και πολλές φορές οι αγοραστές μπερδεύονται από την ποικιλία των χρυσών λιρών που υπάρχουν στην αγορά. Κάποιοι αναζητούν τις χρυσές λίρες που φέρουν την κεφαλή του Γεωργίου Ε΄, κοπής δεκαετίας του ΄30- νομίσματα που έφτασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλοι, πάλι, αναζητούν χρυσές λίρες με την κεφαλή της Ελισάβετ ΙΙ, οι οποίες αγοράστηκαν από την Ελλάδα τη δεκαετία του ΄70.
1 σχόλιο:
kala i salamina einai gemati apo koyloyrgiotiko malama,den exoyme anagi na agorasoyme simera.
Δημοσίευση σχολίου