Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Μνηστήρες για το νερό της Αθήνας


Οι όμιλοι «Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ», «Ιντρακάτ-Τέρνα» και η «Μηχανική» διεκδικούν το έργο

Δεύτερη πράξη στο δράμα της ιδιωτικοποίησης του νερού της πρωτεύουσας χθες, όπου η κυβέρνηση μετά τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το έργο του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ), ανακοίνωσε τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου που πριν από δύο χρόνια αποκαλούσε δημοσίως τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή «άσχετο, ανίκανο, ψεύτη και θρασύδειλο».

Η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε από χθες με τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία και συντήρηση όλου του συστήματος αγωγών που φέρνουν το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλίκη στην Αττική. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περίμενε από πριν από το καλοκαίρι μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να συμμετάσχει και εκείνη στον διαγωνισμό για ένα έργο που επιτελούσε εδώ και δεκαετίες. Ομως η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας υπέρ της ΕΥΔΑΠ και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι οπότε διασφαλίστηκε ο απαιτούμενος ανταγωνισμός.

Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι στους τρεις ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται:

  • Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ
  • Ιντρακάτ-Τέρνα
  • Μηχανική

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 για να περάσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στη β' φάση. Η δημοσίευση των τριών ενδιαφερόμενων επενδυτών συνοδεύτηκε από σχόλια έκπληξης για την επανεμφάνιση της εταιρείας «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και επισημάνσεις ότι έχει πολλά χρόνια να διεκδικήσει δημόσιο έργο με αποτέλεσμα να χάσει το τεχνικό πτυχίο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει τέτοιου ύψους ευθύνες.

Πάντως, η τελευταία ιδιαίτερα ηχηρή εμφάνιση του κ. Εμφιετζόγλου ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν συγκρούστηκε δημόσια με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο οποίος εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή ήταν τότε οι χειρισμοί Καραμανλή στα έργα της οδού Πάτρας-Πύργου, για τα οποία ο πρόεδρος της «Μηχανικής» τού επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις κατηγορώντας τον ότι διαπραγματεύεται με νταβατζήδες.

Καταγγελίες

Τις διαφαινόμενες δυσάρεστες για την ΕΥΔΑΠ εξελίξεις είχαν καταγγείλει με ανακοίνωσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο οι μηχανικοί της εταιρείας, που μέσω του συλλόγου τους τόνιζαν ότι θα ζημιωθούν η εταιρεία και οι καταναλωτές ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και εν όψει της ΣΔΙΤ και της συμμετοχής της σε αυτήν, η ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει να πληρώσει 157 εκατομμύρια ευρώ για το αδιύλιστο νερό που είχε πάρει μέσω του ΕΥΣ στο διάστημα 2013-2020.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) αφ' ενός κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας για αναποτελεσματικότητα, αφ' ετέρου ζητά από το υπουργείο Υποδομών να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς της ΣΔΙΤ.

■ Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί το νερό και ακριβαίνει τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και επισημαίνει ότι με το ξεπούλημα του ΕΥΣ, παραχωρούνται σε ιδιώτες η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού για όλο το Λεκανοπέδιο και απομειώνεται η αξία της ΕΥΔΑΠ.

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου