Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο Μητσοτάκης υπερασπιζόταν την πρόταση του Μόσιαλου να αγοραστεί η πατέντα των εμβολίων

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος με ειρωνεία στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αγοραστεί ευρωπαϊκά η πατέντα των εμβολίων ώστε να παραχθούν και από άλλες εταιρείες με στόχο περισσότερους εμβολιασμούς και πιο γρήγορα.

Και συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε ούτε τι υπογράφετε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για να υπενθυμίσει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, εκπροσώπου της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του covid, την οποία μάλιστα είχε συνυπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


«Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: "Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές"».

«Δεν ζητάμε την κρατικοποίηση της Pfizer ή της Astrazeneca. Αντιθέτως, τα μεγάλα ποσά που αποδέσμευσε η ΕΕ για την χρηματοδότηση της έρευνας καθιστά το εμβόλιο ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα θύμισε την κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει την απευθείας προμήθεια εμβολίων από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία, σχολιάζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε αντιφάσεις ακόμα και με αυτά που ψηφίζει η κυβέρνηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoνoϊού.

«Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία της Ευρώπης, γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε δημόσια αγαθά, τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω», αναφερόταν σε άρθρο του Σκάι.

Πηγή:tvxs.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου