Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορική μέρα αλλά και επικοινωνιακό σόου με τους εμβολιασμούς

Ένα διάπλατο παράθυρο ελπίδας για την οριστική αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 άνοιξε σήμερα στη χώρα μας με την εκκίνηση των πρώτων εμβολιασμών, με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech. 

Η έναρξη των εμβολιασμών έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς το lockdown εφαρμόζεται ήδη για 7 εβδομάδες χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Ειδικότερα, τα δύσκολα δείχνουν πως δεν έχουν περάσει ακόμα, καθώς θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αποκτήσει ανοσία σημαντικό μέρος του πληθυσμού. 

Ο προγραμματισμός του σχεδίου «Ελευθερία», που κατήρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιθυμητή ανοσία της κοινότητας -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού. 

Ωστόσο, λόγω της –μέχρι στιγμής– περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων, ορισμένοι επιστήμονες και ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους.

 

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στο «Ασκληπιείο», την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός του Γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, την Κυριακή 27 Δεκμεβρίου 2020.

EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός του Λοιμοξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, στο Νοσοκομείο Αττικόν την Κυριακή 27 Δεκμεβρίου 2020

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά του κορονοϊού, στο Νοσοκομείο Αττικόν, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του κορονοϊού, στο Νοσοκομείο Αττικόν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός του Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, την Κυριακή 27 Δεκμεβρίου 2020

EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά του κορονοϊού, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, την Κυριακή 27 Δεκμεβρίου 2020

EUROKINISSI/POOL SOOC IMAGES/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εμβολιασμός της Ευσταθίας Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, την Κυριακή 27 Δεκμεβρίου 2020

EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Διαμαρτυρία εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρτίδα που ήρθε στη χώρα μας αριθμεί μόλις 9.750 δόσεις. Εκτιμάται ότι έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων, έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Στόχος, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε παραλάβει μόνο από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Καθώς αναμένεται η έγκριση των εμβολίων και των εταιρειών Moderna αρχικά και AstraZeneca στη συνέχεια, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός δόσεων των διαθέσιμων εμβολίων, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατόν να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Νοσοκομεία στο «κόκκινο», καμπανάκια για δύσκολους μήνες

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους. Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν πολλά χαμόγελα, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός (469), ενώ υπάρχει μικρή μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια, όπως ήδη έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει τονίσει ότι την ανθρωπότητα την περιμένουν κι άλλοι δύσκολοι μήνες όσον αφορά την πανδημία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που σημείωσε ότι «τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε από αυτή την τραγωδία.... αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος». 

Παράλληλα, αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν ότι το σύστημα υγείας δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό καλούν συνεχώς το Μαξίμου να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και να μην εφησυχάζει λόγω των εμβολιασμών. Τονίζουν μάλιστα πως για να αποκτηθεί ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, διάστημα στο οποίο θα πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και επιδείνωση της κατάστασης. 

«Η μόνη λύση...»

Ωστόσο, η κυβέρνηση που επιλέγει να λησμονεί τα παραπάνω, επιδόθηκε σήμερα σε ένα επικοινωνιακό σόου, προβάλλοντας υπέρμετρα το γεγονός των πρώτων εμβολιασμών στη χώρα, ως τη μοναδική διέξοδο για τη λύση του προβλήματος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τον εμβολιασμό του, καθώς σημείωσε ότι «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του Covid... Για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας, να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα». Μάλιστα, εκτίμησε ότι «όλα αυτά πιστεύω θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021».

Για «ιστορική στιγμή» που ήρθε επιτέλους, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του, εξηγώντας ότι οι μέρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες, καθώς κάθε 16 δευτερόλεπτα χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος εξαιτίας του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε ότι αυτό μπορεί να αναστραφεί με τον εμβολιασμό μόνο και τόνισε ότι τα εμβόλια αυτά έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις πλέον υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές και νομικές επιταγές.

«Το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγη ώρα αφότου εμβολιάστηκε κατά του νέου κορονοϊού.

► Δείτε το LIVE της «Εφ.Συν.» για την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεκίνησαν στα εξής πέντε νοσοκομεία της Αττικής: «Ο Ευαγγελισμός», «Η Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Πρώτη εμβολιάστηκε μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Επίσης, το εμβόλιο έκαναν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Πηγή:efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου