Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μετά τις 25 Δεκεμβρίου θα ισχύσει η 10ημερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Βρετανία

Ερωτήματα προκαλεί η αλλαγή της ημερομηνίας από την οποία αρχίζει η επιβολή 10ημερης καραντίνας σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ανακοινώνει πως η καραντίνα θα ισχύσει τελικά από την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα. 


 

Υπενθυμίζεται πως η μια χώρα μετά την άλλη στην ΕΕ λαμβάνουν μέτρα για την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, από μερικές ημέρες μέχρι και σχεδόν το τέλος των εορτών, λόγω του συναγερμού που έχει σημάνει εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν σε πρώτη φάση να συντονίσουν τις δράσεις τους με αποτέλεσμα κάθε χώρα να κινείται ξεχωριστά ενώ δεν αποκλείεται πολλές να επανεξετάσουν τη στάση τους, ανάλογα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. 

 

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθέτησε από την αρχή το μέτρο της αναστολής των πτήσεων, παρά τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πως θα προχωρούσε σε αυτό. Οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό και τα ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο μετά την 25η Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή η πλειονότητα των ταξιδιωτών θα έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα. 

Εκτός από το «ελληνικο παράδοξο» του ημερολογιακού διαχωρισμού, τα υπόλοιπα δεδομένα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν και ισχύουν ως έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή, όλοι οι επιβάτες θα υπόκεινται σε rapid test, ενώ για να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο ή το 7ημερο (ανάλογα με την ημερομηνία άφιξής τους), το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στην Ελληνική Επικράτεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου