Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Παράταση lockdown λόγω… «ατομικής ευθύνης»

Με την πανδημία στην Θεσσαλονίκη εκτός ελέγχου παρά το lockdown των δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση επιστρέφει στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης». Και με τα όρια των νοσοκομείων στην βόρεια Ελλάδα να δοκιμάζονται δραματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τώρα «άκυρη την συζήτηση» για το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το lockdown.


 

Ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας που χθες περιέγραφε το σχέδιο, και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών σε τρεις φάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, σήμερα ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για την βόρεια Ελλάδα – κλείσιμο των συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή και αυστηρότερους ελέγχους σε όλες τις χερσαίες εισόδους στην χώρα.

Παραπλεύρως, δεν παρέλειψε να αποδώσει και πάλι την ευθύνη για την παράταση και επέκταση των περιορισμών στους πολίτες , παρ’ ότι η Θεσσαλονίκη – όπως και όλη η Ελλάδα – είναι ερμητικά κλειστή εδώ και δύο εβδομάδες.

«Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», προειδοποίησε, τονίζοντας: «Εάν συνεχίσουμε να έχουμε μία εικόνα όπως αυτή που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο».

Στην ερώτηση για το εάν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα, με δεδομένα και τα κρούσματα σε ιεράρχες – ανάμεσά τους και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: «Είναι πολύ μακριά ακόμη τα Χριστούγεννα», είπε.

Και στην ερώτηση για το εάν έχουν ληφθεί μέτρα στους χώρους εργασίας μετά και τις καταγγελίες για «κρυμμένες» εστίες διασποράς, απλώς προανήγγειλε αυξημένες επιθεωρήσεις ώστε «να ελέγξουμε και τους χώρους εργασίας που φαίνεται να σχετίζονται με κάποια μετάδοση του ιού».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναγνώριζε ότι, ουσιαστικά, η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί την έκρηξη της πανδημίας και την ασφυξία στο ΕΣΥ. Και επιβεβαίωνε αυτό που είναι γνωστό εξαρχής, ότι δηλαδή οι περιορισμοί θα αρθούν όταν αρθεί και η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας:

 

«Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα σημερινά μηνύματα και αποφάσεις απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, για μια ακόμη φορά.

Εισέπραξε επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και συστάσεις και παρατηρήσεις δυσαρέσκειας από την ίδια την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θεώρησαν πως, αν μη τι άλλο, αποτελεί «λάθος σήμα» να βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη και να προαναγγέλλουν σταδιακή άρση του lockdown την ώρα που καταγράφεται νέο ρεκόρ διασωληνωμένων και νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο, και  ο μεγάλος εγκλωβισμός, για το Μαξίμου είναι πως πλην της δημόσιας υγείας παραπαίει και η οικονομία, και θεωρείται απαγορευτικό να μην λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς η αγορά τον Δεκέμβριο.

Τούτων δοθέντων, το… χθεσινό σχέδιο της κυβέρνησης παίρνει τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες παράταση, και τελεί πάντοτε υπό την αίρεση των επιδημιολογικών στοιχείων. Το επικρατέστερο, δηλαδή, σενάριο – ή ακριβέστερα, ο στόχος - αυτή την στιγμή, κατά τις πληροφορίες, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο στις 14 του μήνα, και να λειτουργήσει τελευταία η εστίαση στις 21, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την εστίαση θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα λειτουργήσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ότι τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν πιθανώς στις 11 το βράδυ και θα διατηρηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η βασική εισήγηση επίσης αυτή την στιγμή είναι να διατηρηθεί και η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρ’ ότι υπάρχει εκεί υπάρχει ζήτημα και ισχυρή πίεση από τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου