Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Αρχίζει η ιστορική δίκη του Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά

Ξεκινά σήμερα στη Γαλλία η ιστορική δίκη του Νικόλα Σαρκοζί, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της χώρας που θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για διαφθορά.

Η υπόθεση είναι η πρώτη από πολλές έρευνες εναντίον του 65χρονου προέδρου, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 μέχρι το 2012, η οποία φτάνει στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά από χρόνια προσπαθειών να καταπέσουν οι κατηγορίες.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον δεξιό πολιτικό και τον δικηγόρο του Τιερί Χερτσόγκ ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν έναν Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, τότε δικαστή στο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες από άλλη έρευνα εναντίον του Σαρκοζί.

Οι Γάλλοι ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του τελευταίου τον Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο άλλης έρευνας για παράνομη δωρεά 50 εκατ. ευρώ από τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι ως χρηματοδότηση της επιτυχημένης προεκλογικές του εκστρατείας το 2007. Έτσι η εισαγγελία έχει στη διάθεση της νόμιμα τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ Σαρκοζί και Χερτσόγκ.

Αυτές, όμως, έφεραν στο φως την νέα υπόθεση, αφού οι δύο άνδρες μιλούσαν «κρυφά» χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα που είχαν καταχωρηθεί σε άλλα ονόματα. Ο Σαρκοζί φέρεται να ζήτησε μέσω του δικηγόρου του τις πληροφορίες για την «υπόθεση Μπετανκούρ». Σε αυτή ο πρώην πρόεδρος είχε κατηγορηθεί πως... έβαλε χέρι στην περιουσία της γηραιάς κληρονόμου της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, προκειμένου πάλι να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του 2007.

Το δικαστήριο απέρριψε λόγω «ανεπαρκών στοιχείων» τις κατηγορίες σε βάρος του για «κατάχρηση αδυναμίας» της 90χρονης δισεκατομμυριούχου, αλλά το επίμαχο διάστημα είχε ξεκινήσει η έρευνα για διαφθορά και επιρροή.

Ωστόσο, η έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση από τη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και πρόσφατα ο κύριος κατήγορός του, ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακεντίν απέσυρε αιφνιδιαστικά τις καταγγελίες περί μεταφοράς εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά από τον Καντάφι στην καμπάνια του Σαρκοζί.

Κουνάει το δάχτυλο 

Σε ό,τι αφορά την «εξόρμησης ψαρέματος», ο «Σαρκό», που από την πλευρά του αρνείται τα πάντα, κατηγορείται για «ενεργητική δωροδοκία» και «αθέμιτη άσκησης επιρροής».  Οι Χερτσόγκ και Αζιμπέρ κατηγορούνται επίσης για «παραβίαση επαγγελματικών μυστικών». Όλοι κινδυνεύουν έως και 10 χρόνια φυλάκισης και μεγάλα πρόστιμα εάν καταδικαστούν. 

Το Γραφείο Εθνικής Εισαγγελέας Οικονομικών (PNF) κατηγόρησε τον Σαρκοζί και τους δικηγόρους του για «παράλυση» της έρευνας με τις πολλές εκκλήσεις τους.

Ο Fabrice Arfi, δημοσιογράφος του Mediapart με αρκετές διεξοδικές έρευνες για καταγγελίες περί πολιτικής διαφθοράς στο ενεργητικό του, χαρακτήρισε ως «καθαρό λαϊκισμό» τις προσπάθειες του Σαρκοζί να αποσπάσει την προσοχή από τον εαυτό του και να κουνήσει το δάχτυλο στο νομικό και πολιτικό σύστημα.

«Εδώ έχουμε έναν πρώην πρόεδρο που συμπεριφέρεται όπως ο Μπερλουσκόνι και ο Τραμπ» είπε για να προσθέσει ότι πρόκειται για ένα «κρίσιμο και ίσως το μεγαλύτερο τεστ που αντιμετωπίζουν οι δικαστές κατά της διαφθοράς στη Γαλλία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σαρκοζί αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο τον επόμενο χρόνο σε μια άλλη υπόθεση, την «υπόθεση Bygmalion», που αφορά υπέρβαση εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας το 2012. Προς το παρόν δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για ακροάσεις στο πλαίσιο άλλων ερευνών που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος.

Πηγή: efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου