Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

«Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ»: δεν περισσεύουν κονδύλια για τους πλημμυροπαθείς στην Εύβοια - ανικανοποίητες οι λαϊκές ανάγκες.

 

Χωρίς αποζημίωση προδιαγράφεται ότι θα μείνουν και πάλι οι πληγέντες στην Εύβοια για τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου, καθώς η αρμόδια Επίτροπος Elisa Ferreira στην απάντησή της στην κατεπείγουσα σχετική ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ εμμένει στην εφαρμογή του Κανονισμού του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ» ο οποίος αποκλείει την αποζημίωση ιδιωτών, δηλαδή λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων και προβλέπει δυσθεώρητα όρια (καταστροφές σε σχέση με το ΑΕΠ) για την ενεργοποίηση του ταμείου.

Οι οκτώ νεκροί, οι εκατοντάδες καταστροφές σπιτιών και λαϊκών περιουσιών και η διάλυση των υποδομών στα χωριά της Εύβοιας από τις πλημμύρες του καλοκαιριού φαίνεται πως δεν αποτελούν επαρκή λόγο  για να εκταμιεύσει η Ε.Ε. χρήματα αποζημίωσης και  στήριξης που βέβαια οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν. Με λίγα λόγια για να βρίσκονται δηλαδή οι καταστροφές εντός των ορίων που θέτει η Επιτροπή πρέπει το νησί να ζήσει στιγμές «Αποκάλυψης»...

Ο πολύπαθος λαός της Εύβοιας όμως ειδικά την τελευταία δεκαετία ζει αλλεπάλληλες μεγάλες καταστροφές χειμώνα-καλοκαίρι, με απόλυτη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της ίδιας της Ε.Ε. που εξετάζουν την παρέμβασή τους στην περιοχή βάσει της αρχής του «κόστους-οφέλους» και όχι βάσει των πραγματικών αναγκών του λαού της περιοχής. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα οι κάτοικοι αγωνίζονται να αποκαταστήσουν ό,τι έχει απομείνει από τις πλημμύρες του καλοκαιριού, πολλές φορές βασιζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις αφού και οι αποζημιώσεις που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε κατ’ ελάχιστο για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ακόμα χειρότερα, οι κάτοικοι της Εύβοιας γνωρίζουν ότι είναι αθωράκιστοι απέναντι στην επόμενη κακοκαιρία, λόγω της ανυπαρξίας των απαραίτητων έργων υποδομής που επί χρόνια ζητούν ενώ όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια αλλά επιλέγουν να μην υλοποιούν. Βέβαια, οι ανάγκες ανάπτυξης ομίλων στην περιοχή (βλ. αιολικά πάρκα στο νότιο κομμάτι του νησιού) δεν μένουν εξίσου ανικανοποίητες, αφού εκεί η ζυγαριά γέρνει προς το «όφελος» του μεγάλου κεφαλαίου και όχι προς το «κόστος» για την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ε.Ε. αντίστοιχα  ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει αυτές τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών, αφού και με τον πολυδιαφημισμένο μηχανισμό υποτιθέμενης προστασίας Resc-EU διαιωνίζει την παντελή έλλειψη των απαραίτητων έργων και απλώς δανείζει και μοιράζει τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό πυρόσβεσης, διάσωσης κλπ ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

Το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα να αρθούν τα πολύ υψηλά όρια και οι απαγορευτικοί περιορισμοί για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης». Απαιτεί να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δις του Ταμείου Ανάκαμψης, το  οποίο με βάση την κατεύθυνση της  ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν κι από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ο λαός της Εύβοιας να μην το βάλει κάτω!

Οι εξελίξεις επιβάλουν την ένταση της πάλης για τη μαζική διεκδίκηση των στόχων που έχουν τεθεί από τις επιτροπές αγώνα και τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.

Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι επείγουσες πιεστικές λαϊκές ανάγκες για άμεση ανακούφιση, προκειμένου:

·         Να αποζημιωθούν στο σύνολο τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

·         Να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους

           ·        Να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων.

28/11/2020                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου