Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων  της Σάμου που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου. 

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Iσχυρότατος σεισμός έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, όπως και μεγάλες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά και μαγαζιά. 

Ο ίδιος σεισμός έπληξε επίσης με μεγάλη σφοδρότητα τα παράλια της Τουρκίας με δεκάδες νεκρούς  και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

 

Οι σοβαρές ζημιές από το σεισμό  υπογραμμίζουν την απουσία σχεδιασμού αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης τόσο στη Σάμο και την νησιωτική Ελλάδα όσο και στο σύνολο της χώρας. Η ανάγκη άμεσης και πλήρους αποζημίωσης για όλους τους πληγέντες είναι κατεπείγουσα.

Φανερώνεται ακόμη πως για άλλη μία φορά  τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, δεν αποτελούν έργα επιλέξιμα και πρώτης προτεραιότητας για τις ελληνικές κυβερνήσεις όπως και για την ΕΕ του «κόστους-οφέλους» κι αυτά δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη ανταποδοτική κερδοφορία για τους μονοπωλιακούς ομίλους, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Με βασικό άξονα την άμεση διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Σάμου, ερωτάται η Επιτροπή:

·         Θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός για την κινητοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ ώστε να αποζημιωθούν πλήρως τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυταπασχολούμενοι, οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν, να αποκατασταθούν οι δημόσιες υποδομές, τα οδικά δίκτυα και οι καταστροφές που υπέστησαν μνημεία και χώροι αρχαιολογικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος;

·         Πώς τοποθετείται στο αίτημα να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας;»

 

 

 

 

1/11/2020                             Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου