Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Αλαλούμ με τα πρωτόκολλα υγείας στα σουπερμάρκετ

Αντί για συγχαρητήρια στους «ήρωες» το κράτος πλέον μοιράζει μόνο επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και απειλές σε όσους τολμήσουν να κατεβούν στις αυριανές απεργιακές διαδηλώσεις.

Θυμάται κανείς τα σποτ της Πολιτικής Προστασίας, την περίοδο του πρώτου λοκντάουν, που ευχαριστούσαν τους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής», ανάμεσά τους «την κοπέλα στο σουπερμάρκετ» και «τον νεαρό στα ράφια»; 

Πάνε αυτά τώρα και αντί για συγχαρητήρια στους «ήρωες» το κράτος πλέον μοιράζει μόνο επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και απειλές σε όσους τολμήσουν να κατεβούν στις αυριανές απεργιακές διαδηλώσεις.

Σημαίνει όμως αυτό ότι «οι κοπέλες» και «οι νεαροί», όπως αποκαλούσε πατερναλιστικά ο κυβερνητικός λόγος τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ, έχουν πάψει να κινδυνεύουν ή να αρρωσταίνουν από κορονοϊό; 

Κάθε άλλο. 

Καταγγελίες με ονόματα και διευθύνσεις καταστημάτων, για δεκάδες κρούσματα σε αλυσίδες σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα, δημοσιοποίησε χθες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας. Ο αναλυτικός κατάλογος των πρόσφατων στοιχείων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σωματείου https://sea1891.gr.

Χωρίς να προκύπτουν εστίες μαζικής συρροής επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σποραδικών κρουσμάτων, κυρίως σε μονοψήφιους αριθμούς ανά υποκατάστημα, σε περισσότερες από 20 περιοχές της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, με καταγγελίες «για περίπου 70 κρούσματα από τον Αύγουστο» στο προσωπικό μεγάλης αλυσίδας και «για πάνω από 20 κρούσματα τις τελευταίες μέρες» σε δεύτερη μεγάλη αλυσίδα.

Διασπορά

Καταιγιστικά στοιχεία για τη γεωγραφική έκταση της διασποράς αλλά και για το αλαλούμ που επικρατεί ως προς τη διαχείριση των κρουσμάτων, παρουσιάστηκαν από περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία κλαδικού σωματείου προς τον ΣΕΑ, για σουπερμάρκετ στο Ηράκλειο Κρήτης, που ενώ υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα «η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ». Αναφέρθηκε περίπτωση υπερ-μάρκετ (όπως αποκαλούνται τα καταστήματα πάνω από 2.500 τ.μ) σε δήμο βορειοδυτικά της Αθήνας, στο οποίο «την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε».

Πέρα από την περιπτωσιολογία των κρουσμάτων, που χωρίς να προκαλέσει πανικό οφείλει να μας προβληματίσει, αυτό που σοκάρει είναι η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Αποτέλεσμα, ο κάθε εργοδότης να πράττει κατά το δοκούν, περίπου αυτοσχεδιάζοντας.

«Τα πρωτόκολλα είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την τακτική που επιλέγει ο κάθε εργοδότης ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης», επισημαίνει ο ΣΕΑ, παραθέτοντας «πρωτόκολλα α λα καρτ», από την απόκρυψη των κρουσμάτων, μέχρι την επιλεκτική ενημέρωση των εργαζομένων «ανά δυάδες και τριάδες για να μη γίνει σούσουρο», χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν είναι από το ίδιο τμήμα.

Ακόμα πιο εξωφρενική είναι η αντιμετώπιση που είχε το σωματείο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, όταν τους ρώτησε ποια ήταν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, με τους υπεύθυνους να παραπέμπουν ο ένας στον άλλο: «Πρώτα απευθυνθήκαμε στον ΕΟΔΥ.

Η απάντηση ήταν ότι εκεί είναι γιατροί και θα έπρεπε να απευθυνθούμε στην Πολιτική Προστασία και στο υπουργείο Εργασίας αφού το ζήτημα είναι εργασιακό. Στην επιμονή μας να ενημερώσουν τι ακριβώς ισχύει, εφόσον τους επικαλούνται οι εργοδότες, μας παρέπεμψαν στο τμήμα ιχνηλάτησης και το τηλέφωνο των γιατρών. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), όπου μας παρέπεμψαν στην τμηματάρχη της υπηρεσίας. Αφού ενημερώσαμε πως έχουμε απευθυνθεί και στον ΕΟΔΥ, φτάσαμε σε ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, δηλαδή “τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος μέσα σε έναν εργασιακό χώρο”. Ενώ περιμέναμε μια σαφή απάντηση από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, το συμπέρασμα που από κοινού καταλήξαμε είναι ότι δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία, γι’ αυτό ο κάθε εργοδότης κάνει ό,τι θέλει!»

Με τα πολλά, κατάφεραν να μιλήσουν με υπεύθυνο του τμήματος ιχνηλάτησης Πολιτικής Προστασίας, για να επιβεβαιωθεί η γενική κατευθυντήρια οδηγία ότι «το ύποπτο κρούσμα και οι στενές του επαφές μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες», ανεξάρτητα αν έχει γίνει τεστ. Στην ερώτηση «Ποιοι θεωρούνται στενές επαφές;» η απάντηση ήταν ότι δεν περιλαμβάνονται «οι συνάδελφοι που φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας, άσχετα αν εργάζονται στον ίδιο χώρο ή σε πόστο που εργάζεται το κρούσμα» και ότι το ίδιο ισχύει με τους καταναλωτές.

Οι εμποροϋπάλληλοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, διεκδικώντας μέτρα για την Υγεία, από την επίταξη ιδιωτικών κλινικών μέχρι δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ.

Αφροδίτη Τζιαντζή

efsyn.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου