Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή Πολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας για τη διάσωση και αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας

ΠΡΟΣ τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

 ΑΝΗΣΥΧΙΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,  

Αισθανόμαστε την ανάγκη ως υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αυτού του τόπου, να εκφράσουμε την ανησυχία και τους προβληματισμούς μας απευθυνόμενοι σε σας ως αρχή του Δήμου Σαλαμίνας, για τις εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων, που βρίσκεται στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας.

 Ιδιαίτερα τη χρονιά του πολύπαθου εορτασμού των 2500 ετών από τη Ναυμαχία, δίδεται έμμεση έγκριση  λειτουργίας για διαλυτήριο πλοίων στην Κυνόσουρα, σε ήδη λειτουργούσα (με πολλά ερωτηματικά νομιμότητας…) μονάδα, ακριβώς δίπλα στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων…!!

Πρόκειται για  βάναυση παράβαση της ισχύουσας Νομοθεσίας σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Α’ ζώνης  απολύτου προστασίας και αδόμητη περιοχή, αφού σύμφωνα  με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία   ισχύει η αυστηρή απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων μονάδων.

 

                    Και ακριβώς τη χρονιά του εορτασμού των 2500 ετών.

Στην παρούσα επιστολή   δεν θα αναλωθούμε σε νομικές λεπτομέρειες. Άλλωστε είστε νομικός και γνωρίζετε   πολύ καλά τις νομικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Η πολιτική ευθύνη (και όχι μόνο…) είναι τεράστια.

Επί πολλά χρόνια οι πολίτες της Σαλαμίνας αγωνίζονται, μέσα από συλλόγους, φορείς, δημοτικές  επιτροπές διαβούλευσης, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, Διαπαραταξιακές Επιτροπές, να κατοχυρώσουν, να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τον παγκοσμίως γνωστό ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Η εκλογή σας, η εκλογή νέου και «άφθαρτου» πολιτικού προσώπου ήταν ένα σημάδι αισιοδοξίας για το νησί και τους κατοίκους του. Το 70% των πολιτών της Σαλαμίνας εναπόθεσε τις ελπίδες του σε εσάς και σίγουρα απαιτεί να φανείτε αντάξιος των προσδοκιών του στο μεγάλο αυτό θέμα.

 

Το όραμά μας για το νησί είναι απλό και ξεκάθαρο.

 

 

Αξιοποίηση και διεθνής ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ήπια και αειφόρος ανάπτυξη, καμιά μόλυνση, μοίρασμα του πλούτου στην κοινωνία της Σαλαμίνας.

Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία φορείς, σας γνωρίζουμε ότι:

1) Συμφωνούμε με τις  προτάσεις των αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων και πιστεύουμε  ότι επιβάλλεται να εμπιστευθούμε την επιστημονική και νομική τους άποψη.

 2) Απευθυνθήκαμε στο Ε.Μ.Π. ( Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος) και στον αρμόδιο Καθηγητή κ. Μπελαβίλα , ο οποίος και εκπόνησε σχετική  έκθεση για την Κυνόσουρα .Στην έκθεση αυτή   προτείνει, βραχυπρόθεσμα, μέτρα αποκατάστασης και ανάδειξης του χώρου και μακροπρόθεσμα την απομάκρυνσή κάθε ναυπηγικής δραστηριότητας από τον αρχαιολογικό χώρο. Η προαναφερόμενη έκθεση, προτείνουμε να αποτελέσει οδηγό  για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου μας.

3) Εκτιμούμε ότι πρέπει να ζητηθεί από το ΚΑΣ η λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, εντός των προθεσμιών του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας ,ώστε να υπάρξει δυνατότητα δικαστικής διερεύνησής του.

4) Ζητούμε την Αλλαγή Χρήσεων Γης από την υπάρχουσα κατάσταση, σε Αρχαιολογικό και Ιστορικό Πάρκο.

Κύριε Δήμαρχε

Λάβαμε υπόψη  τη δημοσιοποίηση των ενεργειών σας  και   το ότι το θέμα έχει ήδη εξετασθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ληφθεί απόφαση προσφυγής  στο ΣτΕ, για την ακύρωση της έγκρισης της μελέτης αυτής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση συμφωνούμε απόλυτα. Παράλληλα σας γνωρίζουμε  ότι είμαστε σίγουροι για την σωστή και άρτια νομική διεκδίκηση στο ΣτΕ, αφού την αναθέσατε σε  εξειδικευμένο γραφείο επιφανών νομικών, αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι αρκετή. Θεωρούμε όμως  ότι   αυτές οι ενέργειές που έχετε αποφασίσει και έχετε κάνει πράξη,  πρέπει   να τύχουν παράλληλα και της στήριξης του σωστά ενημερωμένου πολίτη, του οποίου η  αντίδραση  θα  είναι ένα ισχυρό μέτρο πίεσης προς την κεντρική εξουσία. Βρείτε εσείς τους τρόπους και καθοδηγήστε το λαό.

Να ξεσηκωθεί «θύελλα αντίδρασης» από τους κατοίκους του Νησιού μας!

Ο μέσος Σαλαμίνιος  αγνοεί τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και τους αρχαιολογικούς χώρους. Είμαστε στο πλευρό σας για την κινητοποίηση των τοπικών φορέων και την ενημέρωση των περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών αρχών, ώστε να αντιληφθούν όλοι, ότι πλέον δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται «πολιτική βούληση».

Κύριε Δήμαρχε

Μας έλαχε ο κλήρος το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας να συμβεί στα «χωρικά μας ύδατα». Πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων δίνοντας ελπίδα στη νέα γενιά για ένα καλύτερο αύριο. Αξιοποιώντας τον συγκεκριμένο  χώρο δεν κρατάμε μόνο ζωντανή την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και    προετοιμάζουμε συνθήκες   καλύτερης διαβίωσης για τις επερχόμενες γενιές στο Νησί μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται  ένα ιδιαίτερα σοβαρό και μακρόπνοο σχέδιο. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δώσουμε στο νησί μας την αξία που του πρέπει και να πάψει να είναι ένας ακόμη  «σκουπιδότοπος» της Αττικής.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να είστε εσείς αυτός που θα αλλάξει την πολιτιστική εξέλιξη και το μέλλον αυτού του τόπου.

Οι    Φορείς:

1-… Ε.Ε.Σ. κατοίκων Αγ. Νικολάου Σαλαμίνας  «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

      Για το Δ.Σ.  Ο Πρόεδρος          ΜΙΧΑΗΛ ΔΙΓΕΝΑΚΗΣ

2.- Ε.Ε.Σ. μονίμων κατοίκων Κέντρου Σαλαμίνας  « Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ».                                                                                                                                                                                                                                       

     Για το Δ.Σ.  Η Πρόεδρος          Στ. ΒΙΡΒΙΛΗ-ΜΑΖΙΩΤΗ

3.- Ε.Ε.Σ. κατοίκων Παλουκίων Σαλαμίνας  «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ»

     Για το Δ.Σ.  Η Πρόεδρος    ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

4.- ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ «Ο ΠΕΡΙΒΟΣ»

      Για το Δ.Σ.  Ο Πρόεδρος          ΜΑΡΚΟΣ ΑΚΥΛΑΣ

5.- ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ .

     Για το Δ.Σ.  Η Πρόεδρος    ΣΩΣΩ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ –ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου