Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Κατεπείγουσα ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις πλημμύρες στην Εύβοια.

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τις πλημμύρες που έπληξαν τα χωριά των Δήμων Μεσσαπίων και Ληλαντίων στην πολύπαθη Εύβοια, με κατ’ επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση, πλήρη και καθολική αποζημίωση των πληγέντων.

8 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν τα χωριά των Δήμων Μεσσαπίων και Ληλαντίων στην πολύπαθη Εύβοια.
Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, αφήνοντας πολλούς άστεγους, αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. 

Καλλιέργειες, επίσης, πλημμύρισαν και πολλά καταστήματα έχουν καταστροφές. Σοβαρότατες είναι και οι ζημιές σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο, στην παροχή νερού και ρεύματος.

 

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Εύβοιας που εδώ και χρόνια καταγράφονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των Τοπικών Αρχών που συστηματικά αφήνουν την περιοχή αθωράκιστη, τόσο στις περσινές όσο και σε προηγούμενες πυρκαγιές καθώς και στις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.
Ενώ για τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς είναι γνωστές με κάθε λεπτομέρεια τόσο η όξυνση του προβλήματος όσο και ο επείγοντας χαρακτήρας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου όχι την προστασία της ζωής του λαού και την ικανοποίηση των αναγκών του. Για αυτή τη διαχρονική πολιτική που οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες φέρει βαριές ευθύνες η ΕΕ με την προωθούμενη αντίληψη «κόστους- οφέλους» και
των απαράδεκτων κριτηρίων χρηματοδότησης έργων υποδομής με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Εξάλλου, οι τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορούν να καλυφθούν με προγράμματα τύπου rescEU, που αποδέχονται τις παραπάνω λογικές και διαιωνίζουν τη γύμνια των κρατικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης.
Η άμεση αποκατάσταση αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων, καθώς κι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, τόσο στην Εύβοια όσο και σε όλη τη χώρα.
Η απόδοση των αιτιών και των ευθυνών από τους, κάθε φορά, κυβερνώντες όπως και την ΕΕ στην «κλιματική αλλαγή» ή την ένταση των φαινομένων αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας και των τεράστιων ευθυνών τους που μάταια προσπαθούν να συγκαλύψουν.
Το ίδιο ισχύει και για τους φθηνούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς που μεταθέτουν τις ευθύνες στη μη ακριβή πρόβλεψη του καιρού κι ενώ και η πιο ακριβής πρόβλεψη δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οφθαλμοφανή έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, έργων και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας που βασανίζουν την περιοχή και τους κατοίκους της εδώ και δεκαετίες, γεγονός που καταγράφεται άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
«Τι θα κάνει για την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων και την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και για να αρθούν τα πολύ υψηλά όρια και οι απαγορευτικοί περιορισμοί για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ όπως και για την άντληση όλων των απαιτούμενων πιστώσεων από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», παρακάμπτοντας τις αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του, προκειμένου:
- να αποζημιωθούν στο σύνολο τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου;
- να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους;
- να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων;».
11/08/2020 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου