Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Trumbo


Γράφει ο Μιχάλης Χαμαριάς

Καλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες. Με εκείνα και με τα άλλα τα καταφέραμε και φάγαμε τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής είμαστε ακόμα <<ελεύθεροι>> αν και σε καμία περίπτωση <<μη πολιορκημένοι>>. 

Παρασυρόμενος από αυτό το κλίμα θα προτείνω ταινία αυτόν το μήνα με την ελπίδα ότι δεν θα σας χρειαστεί παραπάνω χρόνος στο σπίτι από αυτόν που προσφέρει μια σειρά. Η συγκεκριμένη ταινία υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και καιρό μιας και αποφέρει ένα φόρο τιμής στον αείμνηστο Κερκ Ντάγκλας που χάσαμε στις αρχές του έτους.

Μεταφερόμαστε στην χρυσή εποχή του Χόλυγουντ ή για να είμαι πιο σαφής στη δύση αυτής της εποχής. Τα γεγονότα της ταινίας ήταν για πολλούς η ταφόπλακα αυτής της εποχής αφού περιόρισαν σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης στο χώρο του κινηματογράφου. Anyway, τα συμπεράσματα δικά σας αφού δείτε την ταινία. 

Η Αμερική και Σοβιετική Ένωση βρίσκονται στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου που δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας στο εσωτερικό της πρώτης χώρας απέναντι σε ότι πρεσβεύει ο κομμουνισμός. 


Σε αυτό το κλίμα δημιουργείτε η <<Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων>> ώστε να εντοπίσει και σταματήσει τις δράσεις κατασκόπων και συνομωσίες της Σοβιετικής Ένωσης στο χώρο του Χόλυγουντ. Πολλοί άνθρωποι σε πολλούς κλάδους έχασαν την δουλειά τους, περιθωριοποιήθηκαν ή ακόμα και απειλήθηκαν με την ζωή τους εκτός και αν έμπαιναν στη διαδικασία να καταδώσουν τους συνάδελφους τους βάζοντας στους στην γνωστή <<Μαύρη Λίστα>>. Επίσης υπήρχαν και αυτοί που εγκατέλειψαν την χώρα για να μην βρεθούν στη φυλακή για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Τσάρλι Τσάπλιν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτούς που έμειναν πίσω και ζήσανε σε όλο το μεγαλείο του αυτό το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών ήταν ο σεναριογράφος Ντάλτον Ντράμπο. Ανήκε στους <<δέκα>> που κατηγορήθηκαν από το κογκρέσο για περιφρόνηση επειδή αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Μετά από ένα χρόνο φυλάκισης άρχιζε να γράφει σενάρια με ψευδώνυμα ή μέσω ανθρώπων-βιτρίνα αποσπώντας 2 βραβεία Όσκαρ. Σε αυτό το σημείο έγινε και η πρώτη  ρωγμή στην Μαύρη Λίστα όταν οι Όττο Πρέμινγκερ και Κερκ Ντάγκλας δηλώσανε δημόσια ότι στις ταινίες τους(Έξοδος και Σπάρτακος αντίστοιχα) το σενάριο είχε γραφτεί από τον Ντράμπο. Η παρουσία του προέδρου Κένεντι στην προβολή της τελευταίας ταινίας ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια για να κλίσει ίσως την πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία του Χόλυγουντ.
Η ταινία όπως σίγουρα καταλαβαίνετε και από την περίληψη δεν είναι μια ανάλαφρη κοινωνική κομεντί αλλά θα χρειαστεί το 100% της προσοχής σας για να την καταλάβετε πλήρως. Φυσικά δεν είναι βιογραφία ενός προσώπου. Έχεις και σκηνές με χιούμορ(αν και λίγο ιδιαίτερο) αλλά ο στόχος της είναι να προβληματίσει τον θεατή με τα γεγονότα μιας εποχής που καθόρισε την πορεία της έβδομης τέχνης στον 20ο αιώνα.
Ελπίζω να την απολαύσετε όπως εγώ(προσωπικά την έχω δει 3 φορές για να καταλάβω τα πάντα ενώ <<γκούγκλαρα>>  πολλά πράγματα ανάμεσα στις προβολές) και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου