Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Δεύτερο κύμα της πανδημίας προ των πυλών

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Απριλίου ως προς την διασπορά της πανδημίας. 

Χθες ανακοινώθηκαν 58 κρούσματα κορονοϊού, ενώ την τελευταία εβδομάδα κινείται σχεδόν σταθερά ανάμεσα στα 50 και τα 60 κρούσματα ημερησίως. 

Πρόκειται για αριθμούς που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη Απριλίου: Ενδεικτικά, στις 9 Απριλίου είχαν καταγραφεί 52 κρούσματα, στις 11 Απριλίου 56, ίδιος ήταν ο αριθμός (56) και στις 24 Απριλίου, ενώ έκτοτε τα κρούσματα ακολουθούσαν σταθερά καθοδική πορεία με, κατά κανόνα, μονοψήφιο ημερήσιο αριθμό έως τα μέσα Ιουνίου. 

Tότε άνοιξαν τα σύνορα για επισκέπτες από τις χώρες της Βαλκανικής χωρίς «υγειονομικό διαβατήριο» και μόνον με δειγματοληπτικούς ελέγχους.


Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, εξίσου σταθερά, περίπου τα μισά από τα νέα ημερήσια κρούσματα είναι εισαγόμενα – χθες ήταν τα 34 από τα 58. Σύμφωνα με τους ειδικούς – ανάμεσά τους και μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – η «εισαγωγή» του ιού προέρχεται τόσο από τους τουρίστες από την Σερβία και την Ρουμανία όσο και από τους περίπου 10.000 εποχικά εργαζόμενους από την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία που έχουν μπει τον τελευταίο μήνα στην χώρα οδικώς, από τις πύλες εισόδου της βόρειας Ελλάδας. Και στις πέντε αυτές χώρες η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση εκδηλώνοντας, κατ΄ουσία, και το πρώτο ισχυρό της κύμα.
Παρ’ ότι αυτά τα δεδομένα και οι δυσμενείς προγνώσεις για τα Βαλκάνια, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, είχαν επισημανθεί από τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα η κυβέρνηση δεν τα έλαβε υπ΄όψιν και άφησε απολύτως ελεύθερη την οδική διέλευση από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πλέον βάσιμες και ισχυρές προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών του δεύτερου κύματος της πανδημίας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά φοβόντουσαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προειδοποίηση αυτή ετέθη ηχηρά, και μετ’ επιτάσεως, υπ’ όψιν των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων και χθες. Και πάλι όμως, αντί οργανωμένου και συντονισμένου σχεδίου διαχείρισης του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ανερμάτιστες κινήσεις πανικού: «Αναστέλλει» μέχρι τέλος Ιουλίου τα πανηγύρια αλλά επιτρέπει τα… παζάρια, διαρρέει ότι οι λοιμωξιωλόγοι εισηγήθηκαν καθολική επιστροφή στην χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους την οποία όμως η ίδια είχε… καταργήσει στις 6 Ιουλίου για τα πολυκαταστήματα, και από σήμερα επιτρέπει τις απ’ ευθείας πτήσεις χωρίς υποχρεωτικό τεστ από την Βρετανία, μια χώρα που επιστρέφει σε εκτεταμένα τοπικά lockdowns λόγω έξαρσης της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από την βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι ακόμη και το, καθυστερημένο, μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού τεστ για κορονοϊό που επρόκειτο να ισχύσει από χθες στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δηλώνει, με πλεόνασμα θερινής… ανεμελιάς, ότι «εαν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης δεν κινδυνεύουμε απο τον τουρίστα».
Ο κ. Αρκουμανέας πάντως, όπως και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ουδεμία σοβαρή απάντηση έχουν μέχρι στιγμής να δώσουν για το πόσα τεστ γίνονται, και που, σε όλη την χώρα, ούτε για το εάν υπάρχουν και που βρίσκονται τα περίφημα 500 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που – θεωρητικά – εδώ και ενάμισυ μήνα θα είχαν βγει στους δρόμους ανά την Ελλάδα για εξονυχιστικούς ελέγχους και μοριακά τεστ.
Παραμένει άγνωστο επίσης εάν αμφότεροι, όπως και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, έχουν πληροφορηθεί την χθεσινοβραδυνή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αφαιρέσει από τις λίστες των «ασφαλών χωρών» την Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς και να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα χορήγησης «λευκής κάρτας» στις εισόδους από τις ΗΠΑ.
Η απόφαση, παρ’ ότι δεν είναι δεσμευτική και έχει την μορφή σύστασης προς τα κράτη-μέλη, ελήφθη όπως μετέδωσε το Reuters με εισήγηση της Γερμανίας που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Μόλις προχθές όμως ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει απελευθέρωση των απ’ ευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου, ενώ την σημερινή έναρξη των πτήσεων από την Βρετανία θα ακολουθήσει στις 22 Ιουλίου και η υποδοχή πτήσεων από την Σουηδία.
Πρόκειται για κινήσεις που, σύμφωνα με μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οδηγούν μετά βεβαιότητας σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και σε «εξαιρετικά πιθανή εκδήλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο διάστημα από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου».
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου