Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού

Οπισθεν ολοταχώς από την περιφερειακή αρχή Πατούλη υπό τον φόβο εισαγγελέων! Ακυρώνεται ο διαγωνισμός που κατέληξε σε… απευθείας ανάθεση, όπως έχουν καταγγείλει αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο πρόεδρος του οργάνου και αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, ενημέρωσε το σώμα ότι ύστερα από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, και «κατόπιν εντολής του», σταματάνε οι διαδικασίες προμήθειας των μηχανημάτων.

Η προμήθεια είχε τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο της 24ης Ιουνίου από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Θ. Βαθιώτη, με μια μονοσέλιδη εισήγηση που χαρακτηρίστηκε ατεκμηρίωτη, ελλιπέστατη και προβληματική, καθώς –όπως περιγράφηκε– δεν κατέγραφε τίποτε άλλο παρά μόνο το «υπερβολικό ποσό» των 930.000 ευρώ.
 
Η εισήγηση εγκρίθηκε από την παράταξη Πατούλη, την παράταξη της Χρυσής Αυγής και τον Θ. Τζήμερο – ασχέτως εάν ο τελευταίος σχολίασε την εισήγηση ως «φωτογραφική». Η εξέλιξη της υπόθεσης κατέληξε σε απευθείας ανάθεση με ρυθμούς εξπρές, καθώς σύμφωνα με όσα περιγράφηκαν από τον περιφερειακό σύμβουλο της «Δύναμης Ζωής» –και αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου– Θ. Σχινά, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 1ης Ιουλίου:
● Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» την ακριβώς επόμενη ημέρα,
● Τη μεθεπόμενη συνεδρίασε εκτάκτως –διά περιφοράς– η Οικονομική Επιτροπή με μοναδικό θέμα τη συγκεκριμένη προμήθεια.
● Εγκρίθηκε η συμμετοχή τριών εταιρειών που επέλεξε ο κ. Βαθιώτης –όχι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας– και οι δύο κατέθεσαν άκυρες προσφορές, πάνω από τον προϋπολογισμό. Ετσι, απέμεινε μία εταιρεία που κατέθεσε προσφορά με ελάχιστη έκπτωση: 1.490 ευρώ ανά μηχάνημα, από αρχικό προϋπολογισμό 1.500 ευρώ ανά μηχάνημα.
Επιπλέον, αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι αναφέρουν, επικαλούμενοι σχετικά έγγραφα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του «διαγωνισμού» καθορίστηκαν μετά τον προϋπολογισμό και εντός ολίγων ωρών – εκτός εάν ήταν ήδη έτοιμες, αναρωτιούνται.
Στη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου, αντιπολιτευόμενες παρατάξεις προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση. Μάλιστα, ο Γ. Σγουρός προειδοποίησε ακόμη και με προσφυγή στον εισαγγελέα. Απαντώντας, ο κ. Πέππας έκανε λόγο για νόμιμη διαδικασία με βάση τις διατάξεις των έκτακτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την πανδημία.
Ο κ. Βαθιώτης είχε επικαλεστεί για την προμήθεια σχετικό αίτημα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η παράδοση των μηχανημάτων επρόκειτο να γίνει στην ΠΕΔΑ μέχρι τις 10 Ιουλίου, ένα χρονικό όριο που σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους συμβούλους ορίζεται από τις ΠΝΠ μόνο για διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση. Επιπλέον, η ΠΕΔΑ ζητούσε με το έγγραφό της να της παραδοθούν τα μηχανήματα πριν έρθει το φθινόπωρο.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προτείνει να γίνει ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία με συντετμημένη δημοσίευση 15 ημερών, διαδικασία που προβλέπεται ρητά από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Από τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή Αττικής επέλεξε τη.. δική της διαδικασία, αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εκτίμησαν ως πιθανή και μια αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα, πριν από τη χθεσινή οπισθοχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου