Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ο Καραγκιόζης και ο Λήσταρχος



Φίλοι μου αγαπημένοι γεια σας και χαρά σας!!!
Στο γνωστό μας ελληνικό θέατρο σκιών πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει φυσικά ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο Καραγκιόζης είναι τόσο αγαπητός στους έλληνες όσο λίγοι άλλοι υπαρκτοί ή φανταστικοί ήρωες.
Τι έκανε λοιπόν ο Καραγκιόζης και ήταν και είναι τόσο αγαπητός; Σκοπός του ήταν πάντα να σατιρίζει και να κριτικάρει τα κακώς κείμενα. Μαζί λοιπόν με τον Καραγκιόζη υπήρχαν και θα υπάρχουν τα γνωστά σε όλους μας λαμόγια, οι κλέφτες , οι λήσταρχοι, οι απατεώνες, οι ψεύτες, οι γλείφτες, τα ερπετά, οι γυμνοσάλιαγκες και κάθε λογής τυχάρπαστοι τύποι και τυπάκια που συμπτωματικά κάποια στιγμή κοροϊδεύοντας τους αδαείς, βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά, θέσεις που τους δίνουν την εξουσία να διαχειρίζονται τις τύχες, τα προβλήματα και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τους έστειλαν έστω και προσωρινά εκεί.

Αυτούς σατιρίζει για την ανυπαρξία τους, την κακοδιαχείριση τους αλλά και τις κάθε λογής λαμογιές και κλεψιές ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης. Πραγματικά λοιπόν πρέπει κάποιος να νιώθει μονάχα περηφάνια αν βρίσκεται στον ρόλο του Καραγκιόζη και όχι στον ρόλο του Λαμόγιου, του κλέφτη, του πλαστογράφου, του Λήσταρχου, του παραμυθατζή και του μέγα απατεώνα.
Μεγάλος ή μικρός Καραγκιόζης η καραγκιοζάκος είναι τίτλος τιμής από το να είσαι όλα τα προαναφερθέντα δεν νομίζετε; Ο Καραγκιόζης ή καραγκιοζάκος είχε, έχει και θα έχει την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου ενώ οι αναλώσιμοι κλέφτες και λωποδύτες που έρχονται και παρέρχονται θα γνωρίζουν μονάχα την απαξίωση και στην καλύτερη ίσως εισπράξουν ένα γιαούρτι ή μια ντομάτα εντός της κεφαλής τους από αυτούς τους αγανακτισμένους που τους εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους.

Υ.Γ
Ο Καραγκιόζης φίλοι μου αγαπημένοι θα είναι πάντα εδώ! Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Τα λαμόγια και οι λήσταρχοι έχουν ημερομηνία λήξεως και το μόνο που θα μείνει από αυτούς είναι όλα αυτά που έκαναν ή δεν έκαναν, πράγμα που τους οδηγεί μαθηματικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν μια μαύρη παρένθεση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου