Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΛΗ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !


 Ανοικτή επιστολή του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ » Ζαχαρία Ζούπη με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας των σχολείων

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει .Μια χρονιά με προσδοκίες , αλλά και προβλήματα , πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα . Πριν απ ΄όλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα σε μια γειτονιές σαν τις δικές μας , σε μια περιοχή με τεράστια ποσοστά ανεργίας , κοινωνικού αποκλεισμού, ταξικών φραγμών αλλά και δυσκολιών επιβίωσης . Προβλήματα που οξύνθηκαν από μια αδυσώπητη κρίση , αλλά και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που αναπόφευκτα δυσκολεύουν την στήριξη των μαθητών από τους γονείς τους ,αλλά και δημιουργούν μια αίσθηση αβεβαιότητας στα παιδιά μας για το μέλλον. .Δυστυχώς το φως αργεί να φανεί στο τούνελ και αυτό τα βαραίνει όλα ,τα δυσκολεύει αναπόφευκτα όλα . Οι πανηγυρισμοί περί λήξης των Μνημονίων δεν είναι παρα η συνέχιση μιας ψευδολογίας , για να κρύψει ότι βρισκόμαστε σε διαρκές Μνημόνιο, με θύματα εμάς, την ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.Χιλιάδες παιδιά βρίσκνται ήδη στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, μέλλον .

Προβλήματα όμως και του ίδιου του ελληνικού σχολείου , με αδυναμία σύγχρονου περιεχομένου σπουδών , ευέλικτου ωρολογίου προγράμματος , μεθόδων διδασκαλίας ,συστημάτων αξιολόγησης,  με τους εκπαιδευτικούς παραγκωνισμένους και την Αυτοδιοίκηση σε αδυναμία .Τίποτα δεν έγινε που να δείχνει ότι η Παιδεία αντιμετωπίζεται σαν η βασική επένδυση μιας χώρας που αναζητεί εναγωνίως την θέση της στον κόσμο που διαμορφώνεται. Οι όποιες αλλαγές μοιάζουν με μερεμέτια , με εστιασμό στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και όχι την συνολική αναβάθμιση από το Νηπιαγωγείο μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο για όλα αυτά και οι γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να ικανοποιούνται από μερικές επισκευές των συνεργείων ενός Δήμου που βρήκε λεφτά στο Ταμείο και εμφανίζεται φιλολαικός και φιλοεπαιδευτικός , κάνοντας όσα πριν κάποια χρόνια εθεωρούντο λίγα και αυτονόητα. Δεν πάνε πολλά χρόνια , από τότε που ανοίγαμμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη της κοινωνικής , περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, αθλητικής και εκδοτικής ακόμα δραστηριότητας του Δήμου, που ο Δήμος είχε πρωτοποριακή αντίληψη για το Ανοικτό Σχολείο. Πολλά, μετά την καταστροφική θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής φαίνεται να έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο , το « τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι» δεν μπορεί να είναι στοιχείο ικανοποίησης από τα πεπραγμένα μιας δημοτικής αρχης δίχως όραμα, πολύ περισσότερο όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Δήμος μας εθεωρείτο από τους πρωτοπόρους στον τομέα της παιδείας σ΄όλη την Ελλάδα.

Έτσι ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και είναι στο χέρι όλων μας να μην είναι μια χαμένη χρονιά. Σε μια περίοδο που η αναζήτηση εργασίας δυσκολεύει ,που οι απαιτήσεις και για την πιο απλή θέση αυξάνουν και ο ανταγωνισμός γίνεται αδυσώπητος , δεν έχουμε το δικαίωμα να δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά , μια γενιά χαμηλών προσόντων, εφοδίων και προσδοκιών .

Υποχρέωση όλων μας είναι να κάνουμε ότι το καλύτερο για να πάρουν τα παιδιά μας τις γνώσεις που χρειάζονται και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία .Υποχρέωση όλων μας είναι να αντισταθούμε στο ρεύμα . Όλοι μας , γονείς , εκπαιδευτικοί , Αυτοδιοίκηση πρέπει με διεκδίκηση αλλά και εργασία , με απαίτηση από τους εαυτούς μας αλλά και θετικό πνεύμα , να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που αξίζουν .

Σ΄αυτό θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε και εμείς . Σ΄αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου