Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Στρατηγικός πυλώνας για την Περιφέρεια Αττικής, η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά



Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της συνεκτικής της στρατηγικής για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με διασφάλιση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, προωθεί σειρά συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδική θέση κατέχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως αρωγοί τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν, σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος. Στην υπογραφή έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, o Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Παντελής Παντελίδης και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Νίκος Γεωργόπουλος.

Για την Περιφέρεια Αττικής, η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναμένεται να συμβάλει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει το Ίδρυμα, σε παραγωγικές διαδικασίες.
Ερωτηθείσα σχετικά, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Αττικής, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει επιλέξει τη μέθοδο των συνεργειών, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, που να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η απάντηση της Περιφέρειας στο αίτημα για ένα νέο επιχειρείν. Ένα επιχειρείν, που σε αντίθεση με τις λάθος λογικές του παρελθόντος, θα έχει τις στέρεες βάσεις της γνώσης και της καινοτομίας. Δηλαδή των δύο ‘κλειδιών’ που ξεκλειδώνουν το σήμερα και το αύριο των νέων μας. Σε αυτή την κατεύθυνση ενώνουμε τις δυνάμεις μας και με το επιστημονικό δυναμικό, με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το Μνημόνιο αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια στέρεα και μακροχρόνια συνεργασία προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Επιχειρούμε έτσι όλοι μαζί την ανάπτυξη αλλιώς. Αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος και επενδύοντας, με σύστημα και δουλειά, στην έρευνα και τη γνώση». 
Δημιουργείται Γραφείο Διασύνδεσης Περιφέρειας και Παν/μιου Πειραιά
Με στόχο την άμεση ενεργοποίηση του παρόντος Μνημονίου, τα δύο μέρη ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία δημιουργίας Γραφείου Διασύνδεσης (ΓΔ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών που θα συνδράμει στη δικτύωση ανθρώπινου δυναμικού με δομές προώθησης της απασχόλησης και με τοπικές κυρίως επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τη Διεύθυνση Ανάπτυξης που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών και διαθέτει αξιόλογη σχετική βάση δεδομένων.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο φορείς αποφάσισαν τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου συνεργασίας με αντικείμενο, μεταξύ άλλων:
·                     Τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επιστημονικών ημερίδων, συνεδρίων, θεματικών ομάδων συζήτησης / working groups, θεματικών εκδηλώσεων, Συμποσίων κ.λπ., σε ζητήματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος.
·                     Τη συμμετοχή σε σεμινάρια εκμάθησης δια βίου μάθησης, προγράμματα e-learning, επιστημονικές συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
·                     Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων σχετικών με την κοινή υποβολή ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
·                     Τη συνεργασία - δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων, ομάδων, υπηρεσιών και από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου