Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

HE WALKED BY NIGHT Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ



Ψάχνοντας να γράψω κάτι για την στήλη του κινηματογράφου στις Ανατροπές οι ταινίες που παίζονται τώρα είναι για τα κλάματα. Τι να γράψω για τους ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ; για άχαρες ανούσιες κωμωδίες , η για περιπέτειες που τις ξεχνάς την στιγμή που τις βλέπεις; Αλλά στάθηκα τυχερή. Μια κλασική B movie ταινία από το 1948 ένα φιλμ νουάρ όχι από τα γνωστά εφέτος παίζεται σε ψηφιακή αποκατεστημένη κόπια για τα 70 χρόνια από την πρώτη προβολή του.
Αυτό το αγωνιώδες και κλειστοφοβικό φιλμ νουάρ έχει να κάνει με την δολοφονία ενός αστυνομικού. Οι συνάδελφοι του προσπαθούν να πιάσουν τον δολοφόνο του , αλλά δεν έχουν κανένα στοιχείο ο δολοφόνος κρύβεται στην ομίχλη  και κοροϊδεύει την αστυνομία με τις πράξεις του.
Κάποια στιγμή φυσικά θα βρεθούν στα ίχνη του και τότε θα ξεσπάσει ένα ανθρωποκυνηγητό μέσα στους υπονόμους του Λος  ‘Άντζελες. Ο σκηνοθέτης Άλφρεντ Γουόκερ έχοντας πίσω από αυτόν τον σκηνοθέτη Άντονι Μαν σκηνοθετεί τη ταινία του σε στυλ ντοκιμαντέρ με αφήγηση της ιστορίας. Το φιλμ προέρχεται από το παλιό κλασικό αμερικάνικο σινεμά χωρίς πολλά εφέ. Είναι ένα απλοϊκό φιλμ που όμως διατηρεί την  πανέμορφη μαύρη φωτογραφία του τους βρώμικους δρόμους , τους αποπνικτικούς υπονόμους και το ξέφρενο κυνηγητό. Η ταινία είχε πάρει το πρώτο βραβείο αστυνομικού φιλμ στο LOCARNO FILM FESTIVAL 1948.  Αν την πετύχετε σε κάποια αίθουσα μη την χάσετε.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π. ΚΟΦΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου