Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το κεντρικό θέμα του παγκόσμιου φετινού εορτασμού είναι «Νέα Γενιά: ασφαλήςκαι υγιής», με ειδική αναφορά εκτός από την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία των νέων και την ανάγκη κατάργησης της Παιδικής Εργασίας.
 Στην Χώρα μας δυστυχώς, η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την γενικότερη υποχώρηση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που συμβάλλει στην δημιουργία νέων πεδίων παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παράλληλα με την υποτίμηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας.


Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που εξουθενώνουν τους εργαζόμενους. Παράλληλα, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας από πλευράς των επιχειρήσεων, καθώς και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων συμβαίνουν στον χώρο της μεταποίησης, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, στον κλάδο των κατασκευών και τον κλάδο μεταφοράς και αποθήκευσης. Υψηλό είναι και το ποσοστό των  τροχαίων ατυχημάτων που συνδέονται με την εργασία. Σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, συμβαίνει περίπου το 30% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων.

Οι κακές συνθήκες εργασίας συσχετίζονται με την κατακόρυφη αύξηση του  στρες, το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, την αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, την κατάθλιψη, την αύξηση μυοσκελετικών  παθήσεων (λόγω εντατικοποίησης της εργασίας), την αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας, την αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς, την αύξηση αυτοκτονιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη  η αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης. Προς τον σκοπό αυτό προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση της τήρησης της νομοθεσίας, καθώς και η εντατικοποίηση των έλεγχων  με μεγαλύτερη στόχευση  σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Απαιτείται επίσης, η εκπαίδευση των εργαζομένων στην αναγνώριση της επικινδυνότητας του χώρου εργασίας.

Η υποτίμηση της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, ευθύνεται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την αρτιμέλεια και σε αρκετές περιπτώσεις την ίδια την ζωή των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου