Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ο Εξωραϊστικός σύλλογος Αγ. Νικολάου έκοψε την πίττα του



             
Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΤΤΑ    30/1/2018
Πανοσιολογιότατε
     Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, εκ μέρους  του Διοικητικού Συμβουλίου σας ευχαριστώ που  τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας   .
    Ευχαριστούμε  την Δήμαρχο Κα Ισιδώρα Παπαθανασίου Ναννου , ,τον Πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου Κον Κορρό ,τον τέως Δήμαρχο Κον Τζαβαρή ,τους   πρών Δημάρχους  Κον Σοφρά  Κον Μακρή Κον Αγαπίου ,Κον Μπεγνή   τον επίτιμο  Αρχηγό Ναυτικού και υφυπουργό Κο Ελευσινίώτη ,τον επίτιμο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Κον Δελιμιχάλη τους εκπροσώπους του τοπικού έντυπου τύπου
 , την φαρμακοποιό  Κα Ευαγγελία Νάνου και την γενική ιατρό Κα Αννα Φουρίκη που χορήγησαν τον Σύλλογο μας με ένα ποσόν για την σημερινή μας εκδήλωση  .
    Κυρίες και κύριοι εκτός από την κοπή της παραδοσιακής μας βασιλόπιττας κατά την σημερινή μας εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του ημερολογίου του Συλλόγου μας για  το 2018. Το ημερολόγιο   επιμελήθηκαν ο καθηγητής Κος Ηλίας Δρίβας  και η προπτυχιακή στο ανοιχτό πανεπιστήμιο στον Ελληνικό  πολιτισμό πρεσβυτέρα Κα Ευγενία Σοφρά Μάθεση. Την αναλυτική του παρουσίαση θα κάνει η Κα Κατερίνα Μπούτση η οποία είναι Διευθύντρια του πέμπτου Δημοτικού σχολείου Σαλαμίνας , διπλωματούχος του ιστορικού αρχαιολογικού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεταπτυχιακές σπουδές για την εκπαίδευση στο Λονδίνο. Σας ευχαριστούμε θερμά και τους τρείς και σας καλώ στο βήμα ,(χειροκροτήματα)
    Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ως είθισται ένας μικρός απολογισμός με τα πεπραγμένα του Συλλόγου την χρονιά που μας πέρασε και η κοπή της Βασιλόπιττας
   ΟΜΙΛΙΑ ΗΛΙΑ ΔΡΙΒΑ –ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Κυρίες και κύριοι
    Πριν ξεκινήσω  ήθελα να  σας προσκαλέσω να συμβάλετε στην ενίσχυση του Συλλόγου με την αγορά του ημερολογίου μας,  το οποίο περιέχει   εξαιρετικό υλικό όπως ακούσατε, αξίζει να το κρατήσετε και για εσάς και  να το κάνετε  δώρο σε φίλους σας.
   Εκλεκτοί καλεσμένοι, το Διοικητικό μας Συμβούλιο όπως έχουν αναγνωρίσει οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου έχει καταβάλει μεγάλη  προσπάθεια,  έχει καταγράψει  τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας για πολλά χρόνια και έχει ενημερώσει εγγράφως    όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε αυτές να  δρομολογήσουν την επίλυση τους.
  Είναι αλήθεια ότι  όλες οι Δημοτικές αρχές τις προηγούμενες δεκαετίες  έχουν κάνει κάποιο έργο στην περιοχή μας, δυστυχώς όμως τα γεγονότα τις προλαβαίνουν και μένουμε συνεχώς πίσω από τα αυτονόητα ,πίσω από μια σύγχρονη περιοχή που επιθυμούμε , όλοι νοιώθουμε ότι οι εποχές  έχουν αλλάξει, οι πολίτες πληρώνουν αγόγγυστα φόρους και δημοτικά τέλη ,  γι αυτό  έχουν απαιτήσεις   , και  εμείς  έχουμε  απαιτήσεις και   επιμένουμε στα στοιχειώδη που πρέπει να παρέχονται στους δημότες, και ποια είναι αυτά? δηλαδή τι ζητάμε?
        Πρώτον βελτίωση των δρόμων αφού η Αγίου Νικολάου σηκώνει  ένα μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο το οποίο κάθε χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο , έχουν προστεθεί δε και όλα τα μεγάλα φορτηγά που διέρχονται πλέον μόνο από αυτήν. Δυστυχώς παρότι  πιέσαμε αρκετά μας ασφαλτοστρώσανε την Αγίου Νικολάου αλλά  την έστρωσαν μισή ,όπως βλέπετε στις φωτογραφίες τα βασικότερα τμήματα πάνω από την εκκλησία και την παιδική χαρά τα άφησαν .Η Δήμαρχος μας έχει υποσχεθεί εγγράφως  ότι αυτά τα μικρά τμήματα θα  συμπεριληφθούν στην νέα μικρή μελέτη και στην εν εξελίξει εργολαβία αναμένουμε υπομονετικά
      Δεύτερον  την ανακατασκευή των Πεζοδρομίων στην Λεωφόρο Αγίου Νικολάου  ,όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει η πυκνή κυκλοφορία την έχει καταστήσει πλέον  την πιο επικίνδυνη  λεωφόρο για τους πεζούς  μετά την Λεωφόρο Αιαντείου.  Βέβαια πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν δυο τμήματα πεζοδρομίου όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες και ευχαριστούμε για αυτό την Δήμαρχο Και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου .Βλέπετε στις φωτογραφίες ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα τμήματα που δεν υπάρχει ακόμα πεζοδρόμιο και την επικινδυνότητα σε αυτά τα σημεία. επίσης άλλο ένα σημείο που θα διορθώσει όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου είναι αυτό κάτω από την λέσχη αποστράτων αξιωματικών του Ναυτικού αφου το πεζοδρόμιο καταλήγει σε τοίχο .
Τρίτον τις απαραίτητες μονοδρομήσεις των κάθετων οδών της Αγίου Νικολάου για να μην ταλαιπωρούνται και διαπληκτίζονται οι οδηγοί των οχημάτων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις αργίες .
      Τέταρτον  την στενότερη  συνεργασία   με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να   τηρείτε ο κανονισμός και το ωράριο για να μην έχουμε μεταμεσονύκτιους καυγάδες  και βανδαλισμούς στην περιοχή μας. Την περασμένη χρονιά σας ενημερώνω  μας ξήλωσαν τα παγκάκια και τις πινακίδες και τα πετάξανε στην θάλασσα, επίσης έβαλαν  φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να τον καταστρέψουν και να κινδυνέψει από πυρκαγιά  το δασύλλιο ,πάλι καλά που δεν κάηκαν οι ίδιοι.
    Πέμπτον την στενότερη συνεργασία του Δήμου και του Λιμενικού ταμείου με τα καταστήματα ώστε να διατηρείται η καθαριότητα στην παραλία και σε όλη την παραλιακή ζώνη. Έχουμε κάνει πρόταση να απομακρυνθούν οι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων από την παραλία και τον Άγιο Νικόλαο και να αντικατασταθούν με  μικρότερους οι οποίοι θα χρεωθούν και θα συντηρούνται από τους καταστηματάρχες. Δεν είναι δυνατόν να κάνει περίπατο ο κόσμος και να αντικρίζει δίπλα του  πλημυρισμένους ανοιχτούς κάδους  με σακούλες απέξω που μυρίζουν και γίνονται τροφή για σκυλιά και γάτες όπως βλέπετε στην φωτογραφία .Να πούμε βέβαια ότι το πιλοτικό πρόγραμμα με τους μικρούς κάδους που χρεώθηκε κάθε σπίτι στον Άγιο Νικόλαο επί δημαρχίας Αγαπίου ήταν επιτυχημένο και πρέπει σιγά σιγά ο Δήμος να το επεκτείνει και στις υπόλοιπες ανάλογες  περιοχές της Κούλουρης
   Ζητάμε επίσης Την ήπια ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αγίου Νικολάου η οποία  θα περιλαμβάνει τα εξής
         Πρωτίστως την συγκράτηση των επικίνδυνων   για την ασφάλεια οχημάτων και πεζών  πρανών στο δασύλλιο αφού οι ρίζες των δένδρων σε πολλά σημεία είναι στον αέρα .
         Την απομάκρυνση όλων των παράνομων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη που αλλοιώνουν το περιβάλλον .Βλέπετε στην φωτογραφία οτι δεν φτάνει που το κτίσμα ήταν παράνομο αφού ήταν  στη μέση του δρόμου αλλά είχε καλύψει και όλο το πεζοδρόμιο. Η Δήμαρχος δεν επέτρεψε αυτήν την παρανομία που υπήρχε για δεκαετίες και το γκρέμισε σας ευχαριστούμε κυρία Δήμαρχε, προσέξτε όμως γιατί  οι υπηρεσίες παρά την εντολή σας  δεν το γκρέμισαν τελείως και ανοίγουν πάλι ορέξεις για να συνεχιστεί η παρανομία
        Την δημιουργία εισόδων από το δασύλλιο προς την θάλασσα η οποία είναι πλέον καθαρή όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις και πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να κολυμπούν στον Άγιο Νικόλαο   όπως παλιά .
        Την δημιουργία για τους δημότες σταθμών ξεκούρασης με παγκάκια και πέργκολες   για να  απολαμβάνουν το φυσικό κάλος της περιοχής .
       Την επέκταση του δασυλλίου τα δένδρα του οποίου φύτεψαν οι πατεράδες μας και εμείς αντί να τα πολλαπλασιάσουμε με δυσκολία και με το ζόρι κάνουμε στα υπάρχοντα μια απλή και πρόχειρη συντήρηση.
      Η μελέτη αυτή εννοείτε βέβαια  ότι  θα συμπληρωθεί και με τις επιπλέον  ιδέες του μελετητή και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παραδείγματος χάριν μια πρόταση του μελετητή φαίνεται στο σχεδιάγραμμα όπου επεκτείνει το δασύλλιο  καταργώντας τον δρόμο που περνάει κάτω από την εκκλησία
      Σε αυτό το σημείο πρέπει  να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι  πριν από είκοσι περίπου χρόνια επί δημαρχίας Μακρη είχαν διατεθεί πολλά χρήματα και είχε εκπονηθεί μια πολύ  καλή μελέτη που υλοποιήθηκε κατά είκοσι τις εκατό και έφτασε από το περίπτερο μέχρι την καφετέρια Σαντε. Δυστυχώς τα έργα τα  σταμάτησαν και αυτό ήταν λάθος  όπως έχουμε πει και στο Συμβούλιο μας μεα κουλπα κύριε Μακρή .Στην φωτογραφία μπορείτε να διακρίνεται πως στερεώθηκε τότε τμήμα των πρανών με καλαίσθητο πέτρινο τοίχο ο οποίος  προεβλέπετο να συνεχιστεί μέχρι το καρνάγιο .
     Επίσης για αυτήν την μελέτη της ήπιας   ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Αγίου Νικολάου  όπως θυμάστε πέρσι στην ίδια εκδήλωση στη κοπη της πίττας το είχαμε ξανά αναφέρει ξανά και μάλιστα εβδομήντα πέντε από τους παρευρισκόμενους  μέλη του Συλλόγου  υπογράψαμε ένα έγγραφο προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Της ζητάγαμε  μετά από προσπάθειες  τεσσάρων ετών και δυο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου να μας βοηθήσει, σας πληροφορώ ότι  δεν έχει ανατεθεί καν η μελέτη, εγώ δεν έχω κάτι νεώτερο για την υπόθεση  να σας πω  ,ελπίζω η κυρία Δήμαρχος κατά τον χαιρετισμό της να μας πει δυο λόγια, δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο μετά από τέσσερα χρόνια  κυρία Δήμαρχε να κάνετε έναν διαγωνισμό και να αναθέσετε την μελέτη .
     Εμείς   από την μεριά μας παρά την απογοήτευση που νοιώθουμε γιατί τα πράγματα προχωρούν  πολύ πολύ αργά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα.          Στο κάτω κάτω δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί δραστήριοι εξωραϊστικοί Σύλλογοι στην Κούλουρη, ο Δήμος πρέπει να μας ενθαρρύνει και όχι να μας λένε όπως ακούμε συχνά όταν πηγαίνουμε στην Δημαρχία  ,πάλι αυτοί εδώ είναι ?όλο ζητάνε και ζητάνε .
   Επιθυμώ να σας ενημερώσω και για ένα  θέμα ακόμη που αφορά  το κτίριο του παλαιού μουσείου .Πριν από μερικές ημέρες συναντηθήκαμε με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού την κυρία Βλαζακη στο γραφείο της στο Υπουργείο  η οποία  μας υποσχέθηκε ότι θα επιμεληθεί του θέματος το συντομότερο δυνατόν .Μάλιστα όπως μας είπαν προχθές στο τηλέφωνο  θα επισκεφτεί την Σαλαμίνα αυριο Τετάρτη στις μια η ώρα πολυμελές κλιμάκιο του Υπουργείου για αυτοψία, ευελπιστώ  ότι με την βοήθεια της Δημάρχου θα ξεκολλήσει και αυτή η υπόθεση που μένει στάσιμη για δεκαετίες. Είναι καιρός γιατί η υπομονή έχει εξαντληθεί βλέποντας την κατάσταση που βρίσκεται αυτό το κτίριο έκτρωμα σήμερα. Προσέξτε την φωτογραφία ,έχουν φανεί τα σίδερα από τις κολόνες , η δεξαμενή νερού υπάρχει ακόμα στην ταράτσα με κίνδυνο να παρασυρθεί από τον αέρα και να σκοτώσει κάποιον άνθρωπο, αυτό το θέαμα αντικρίζουν οι ενορίτες κάθε Κυριακή όταν βγαίνουν από την εκκλησία.
      Τελειώνοντας θέλω να σας δείξω μερικές φωτογραφίες από την περσινή δραστηριότητα μας και μερικές αεροφωτογραφίες για να θυμηθούμε πως ήταν η περιοχή μας και πως εξελίχθηκε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου