Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Δερτούζος: Οι παρανομίες του ΟΛΠ δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια

O OΛΠ με ένα κατάπτυστο χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα στα πλαίσια του επενδυτικού του προγράμματος master plan για μία ακόμη φορά θεωρεί ότι η Σαλαμίνα του ανήκει , ενώ η σύμβαση παραχώρησης του 2002 δεν του δίνει καμία δικαιοδοσία στη Σαλαμίνα.
Επειδή οι άκρως παράνομες αυτές ενέργειες δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, όπου στο παρελθόν δεν είχαν καμία συνέπεια για αυτούς, θεωρώ ότι η μόνο ενδεδειγμένη ενέργεια είναι η σκληρή απέναντι τους στάση την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει διαχρονικά από τις Δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κυνόσουρα και τις ορέξεις του ΟΛΠ συνεχώς να αυξάνονται.

Για τον λόγο αυτό έκανα την πιο κάτω πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία είναι περισσότερο ισχυρή από την απλή διαμαρτυρία που ψηφίσαμε χθες.
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Προς την ανώνυμη Εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Ανώνυμη Εταιρεία» ΟΛΠ Α.Ε.
Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης του ΟΛΠ (master plan) με ημερομηνία 18-5-17 και την ένδειξη ΙΑ’, έχετε συμπεριλάβει στα επενδυτικά σας σχέδια, περιοχές της Σαλαμίνας οι οποίες αφ’ ενός μεν προστατεύονται με ειδικό καθεστώς αρχαιολογικής προστασίας (ζώνες Α’ και Β’) και αφ’ ετέρου δεν έχετε δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης επ’ αυτών.
Πιο συγκεκριμένα.
1. Στην Α’ Ζώνη της Κυνόσουρας.
Χαρακτηρίζετε ως ναυπηγοεπισκευαστικό λιμένα περιοχές οι οποίες εξαιρέθηκαν της Παραχώρησης ως ζώνες απολύτου προστασίας (φεκ 1459 Β' 2001) και στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε ναυπηγοεπισκευαστική και λιμενική δραστηριότητα.
Τα δύο Ναυπηγεία τα οποία βρίσκονται στην Α Ζώνη της Κυνόσουρας και τα οποία έχουν παραχωρηθεί, λειτουργούν αντίθετα της κείμενης νομοθεσίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με την κεραία κινητής τηλεφωνίας. Έχετε επίσης δεσμεύσει εκτάσεις στη νότια Κυνόσουρα οι οποίες δεν ανήκουν στην Εταιρεία σας, διότι αποτελούν ιδιοκτησίες των Αδελφών Διαμαντή και Γεράσιμου Μαυρομάτη ενώ συγχρόνως βρίσκονται στην Α ζώνη.
2. Στην Β’ Ζώνη της Κυνόσουρας.
Έχετε δεσμεύσει περιοχή της νότιας Κυνόσουρα η οποία δεν σας έχει παραχωρηθεί με την 13-2-2002 Σύμβαση Παραχώρησης και συνεπώς παρατύπως περιελήφθη στην κωδικοποιημένη από 14-6-2016 Σύμβαση Παραχώρησης.
3. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, όσον αφορά την Κυνόσουρα ισχύει η γενική απαγόρευση χρήσης από την εταιρεία σας της θαλάσσιας ζώνης σε βάθος 200 μέτρων από την ακτογραμμή και συνεπώς παρέλκει κάθε συζήτηση για ναυπηγοεπισκευαστικές και συναφείς δραστηριότητες.(Παράρτημα 6.2.β)
4. Η χερσαία Λιμενική Ζώνη της Πούντας Αμπελακίων η οποία έχει θεσμοθετηθεί ως Ζώνη Β’ Αρχαιολογικής Προστασίας και η περιοχή της Β-Δ Ψυτάλλειας όπου προβλέπεται η τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών επισκευής πλοίων, δεν έχουν παραχωρηθεί στην Εταιρεία σας δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης. Σχετικό είναι το εξώδικο το οποίο σας έχουμε επιδώσει για την ακύρωση της εγκατάστασης πλωτών δεξαμενών στην Ψυτάλλεια.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ.
1. Να σεβαστείτε έμπρακτα την αυξημένη προστασία που αποδίδει η Ελληνική έννομη τάξη στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Ιστορικούς Τόπους της Σαλαμίνας.
2. Να μην παραβιάσετε τα παραρτήματα 3.5. και 6.2(β) της από 24-6-2016 Σύμβασης Παραχώρησης.
3. Να μην αγνοήσετε το γεγονός ότι η χερσαία και θαλάσσια λιμενική ζώνη της Σαλαμίνας και της Ψυτάλλειας, δεν περιλαμβάνονται στους χώρους που παραχωρήθηκαν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης.
4. Να αναθεωρήσετε το Master Plan στα αναφερόμενα σημεία διότι η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ
Διότι οι σκοπούμενες δραστηριότητες συνιστούν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, πολύ δε περισσότερο, στο βαθμό που επιχειρείται η εκ του πλαγίου νομιμοποίησή τους, στο πλαίσιο των επενδυτικών προγραμμάτων του ΟΛΠ.
ΑΛΛΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
Προτιθέμεθα να ζητήσουμε την απόδοση ευθυνών που επάγεται η παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και η υποβάθμιση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων που εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς αρχαιολογικής προστασίας.
Μάνος Δερτούζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου