Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΜΟΥ ΜΠΑΚΑΟΥΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 13-12-2017



 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε  μου πριν ξεκινήσω να κάνω  μια επισήμανση για την Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού  Συμβουλίου.
  Εγώ  κυρία Δήμαρχε θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι  δεν διακατέχομαι από κάποιο αντιπολιτευτικό μένος , ούτε έχω κάτι προσωπικό μαζί σας , οι συμπολίτες μας όμως που με έστειλαν εδώ απαιτούν  να σας ελέγχω και να κάνω προτάσεις για το καλό του τόπου ,
Αυτό λοιπόν θα συνεχίσω να κάνω όσο πιο καλά μπορώ
θα συνεχίσω να σας ελέγχω εξασκώντας τα καθήκοντα που μου ανάθεσαν οι συμπολίτες μας
 
Και ξεκινώ ,
Τι κάνατε Κυρία Δήμαρχε μόλις παραλάβατε τον Δήμο ?καταργήσατε τον Αντιδήμαρχο οικονομικών χωρίς να προσλάβετε τουλάχιστον κάποιον με άριστες γνώσεις επί των οικονομικών για να σας βοηθήσει  ,τα πήρατε όλα επάνω σας γιατί είσαστε οικονομολόγος και είπατε ότι θα εκτελείτε αυτά τα καθήκοντα παράλληλα με αυτά της Δημάρχου .
Τι καταφέρατε?  Να σας πω εγώ ,στείλατε τον Δήμο στο παρατηρητήριο ενώ άλλοι Δήμοι με πολλαπλάσιο χρέος από εμάς κατάφεραν να μην μπουν,
Αυξήσατε τα Δημοτικά τέλη κατά πενήντα τις εκατό ,
Ανεβάζετε συνεχώς το χρέος και ειδικά της ΕΥΔΑΠ που δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς είναι
Και  τώρα έρχεστε μετά από αυτά  και βάζετε ένα επιπλέον χαράτσι  με μέσον όρο χίλια ευρώ στους ήδη εξασθενημένους συμπολίτες μας για τις συνδέσεις των αποχετεύσεων τους .
Με όλα αυτά είμαι προβληματισμένος και αναλογίζομαι ,τι άλλο μας περιμένει μέχρι το τέλος της  θητείας σας?
Πέραν όμως των οικονομικών  Έχετε αντιληφθεί ότι είστε και  μια άδικη Δήμαρχος? Σας ερωτώ
Είναι δίκαιο κάποιοι  να ρίχνουν ανενόχλητοι  τα λύματα των σπιτιών τους στη θάλασσα  και να ρυπαίνουν το περιβάλλον  χωρίς να συνδέονται και χωρίς  πληρώνουν?
Είναι δίκαιο κάποιοι  να έχουν συνδεθεί να πληρώνουν επί  τρία χρόνια  και να τους ζητάτε να πληρώσουν αναδρομικά τα διπλάσια χρήματα ενώ έχουν πάρει από την οικονομική υπηρεσία εξοφλητήριο χαρτί?
Είναι δίκαιο άλλοι να έχουν πληρώσει στον Δήμο   για να συνδεθούν και να πληρώνουν και  τέλη αποχέτευσης και άλλοι να έχουν συνδεθεί  αλλά να μην έχουν πληρώσει στον Δήμο και να μην πληρώνουν  και τέλη αποχέτευσης  στην ΕΥΔΑΠ?
 Αυτό  βέβαια δεν συμβαίνει τώρα αλλά συμβαίνει  για πολλά χρόνια  σε πολλές περιοχές της Σαλαμίνας  και ιδιαίτερα στην περιοχή των Παλουκίων .
 Σας βεβαιώνω ότι οι περισσότεροι  κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και νοιώθουν κορόιδα γιατί έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την αποχέτευση τους ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Είναι δίκαιο να έχει αποχέτευση μια περιοχή που είναι στο σχέδιο και άλλη μία που  είναι και αυτή  στο σχέδιο να μην έχει? όπως παραδείγματος  χάριν η περιοχή των Αλωνίων και το Κάστρο ?
Κυρία Δήμαρχε δεν είστε  μόνο άδικη  αλλά λέτε και ψέματα  για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται.
Το 2015 είχατε πει ότι θα συγκροτηθεί  πλήρες γραφείο  που θα συντονίζει τα της αποχέτευσης ,επίσης είχατε πει ότι θα εκδοθεί κανονισμός αποχέτευσης το συντομότερο  ,ακόμα τα περιμένουμε με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας
Είχατε πει ότι ενημερώσατε όλους τους δημότες με επιστολή ότι η σύνδεση με την αποχέτευση είναι υποχρεωτική ,ούτε αυτό κάνατε φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Μέχρι  και τους αγωγούς είχατε πει  ότι θα ταπώνατε .
Υπάρχουν δημότες που δεν έχουν εξοφλήσει και είπατε ότι θα στέλνανε οι υπηρεσίες σημειώματα σε όλους να να έρθουν να εξοφλήσουν ,ούτε αυτό έγινε .Τώρα τι θα τους πείτε ? ελάτε να εξοφλήσετε αυτά που σας είχαμε πει και πληρώστε και ένα χιλιάρικο παραπάνω αναδρομικά ?
Κυρία Δήμαρχε το σημερινό θέμα που συζητάμε έρχεται και σε αντίθεση με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ,στο πρόγραμμα σας λέγατε αν όχι   δωρεάν συνδέσεις  τουλάχιστον μείωση της τιμής  κατά πενήντα τις εκατό  .
Από όσα λέγατε τίποτα δεν πιστεύατε γιατί τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί  πρωταρχικός σας στόχος φαίνεται ότι ήταν μόνο η καρέκλα του Δημάρχου .
Εγώ από το 2015 είχα τις ανησυχίες μου και  πίεζα την Δήμαρχο να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ,έβλεπα να μπαίνουν αναμονές σε οικόπεδα η σε σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες δεν είχαν κάνει αίτηση. Αναρωτιόμουν πως θα έπαιρνε από αυτούς ο Δήμος τα χρήματα του για να πληρώσει τον εργολάβο .
Η Δήμαρχος όμως καθυστερούσε συστηματικά και  δεν  έφερνε το θέμα στο Δ.Σ   ,η πρόεδρος μάλιστα ήθελε να θέσει το θέμα στο αρχείο ,τώρα πως πριν από τρείς μήνες θέλατε να βάλετε το θέμα στο αρχείο και σήμερα ζητάτε επιπλέον χίλια ευρώ ? μόνο εσείς το καταφέρατε.
Τελικά η αποκεντρωμένη σας διέταξε και φέρατε το θέμα των συνδέσεων  στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από δυο χρόνια  κατόπιν δικής μου έγγραφης  παρέμβασης  με την οποία την ενημέρωσα  για την κωλυσιεργία σας
Και να τι είπε η Δήμαρχος σε αυτό το  Δημοτικό Συμβούλιο, σας διαβάζω τα  απομαγνητοφωνημένα  πρακτικά .
Λέει η Δήμαρχος , με την περίπτωση της διαφοράς που υπήρχε σε σχέση με την σύμβαση που είχε γίνει μελέτη για να γίνουν οι συνδέσεις με την κοστολόγηση που ήταν σχεδόν διπλάσια χρήματα να πάρει ο ανάδοχος από εκείνα που θα πλήρωναν οι δημότες .Εκείνο ήταν ένα θέμα του παρατηρητήριου το οποίο δεν γνωρίζαμε πώς θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε και θα χρειαζόταν  ίσως σε δεύτερο χρόνο να χρεώσουμε τους πολίτες για να μπορέσει να πληρωθεί ο ανάδοχος .
Ευτυχώς μεσολάβησε το θέμα των χρημάτων που θα παίρναμε από τα ληξιπρόθεσμα και έτσι ξεπεράσαμε το πολύ δύσκολο εμπόδιο. Βέβαια  εμείς δεν θα πούμε για αυτές τις επιτυχίες μας .
Αυτά λέγατε πριν από λίγους μήνες κυρία Δήμαρχε ,τι άλλαξε τώρα και αναγκάζετε τους  δημότες που συνδέθηκαν    με την αποχέτευση να πληρώσουν την εποχή του ΕΝΦΙΑ και της λιτότητας ένα χιλιάρικο επιπλέον και μάλιστα αναδρομικά  ενώ έχουν πάρει εξοφλητήριο από τον Δήμο?
Γιατί αποθαρρύνετε και αυτούς που θα ήθελαν να συνδεθούν αλλά  βλέποντας τον διπλασιασμό της τιμής κάνουν πίσω ?
Επιτυχία σας κυρία Δήμαρχε θα ήταν να δίνατε την δυνατότητα στους πολίτες να συνδεθούν με την αποχέτευση  με μείωση της τιμής και πολλαπλασιασμό των δόσεων όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά.
Επιτυχία σας θα ήταν να είχατε καταφέρει να σταματήσουν τα σπίτια στο κέντρο της Κούλουρης να ρίχνει τα λύματα τους   στη θάλασσα.
Αυτό θα ήταν επιτυχία και όχι να θέλετε να κάνετε επιτυχία τα μεγάλα σας ψέματα , ευχαριστώ. 

                   ΣΤΑΜΟΣ   ΜΠΑΚΑΟΥΚΑΣ 
                  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου