Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



Στη σύσκεψη που συνεκλήθη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αντιρρυπαντικής εταιρείας.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών απορρύπανσης, η οποία είναι ικανοποιητική.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα εργάζονται στην περιοχή της Σαλαμίνας 136 άτομα, με αντίστοιχα μηχανήματα, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί απορρύπανσης της Κυνόσουρας και των Σεληνίων όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.


Επιπροσθέτως, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Νήσων Αττικής ενημερώνει ότι μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» διενεργήθηκαν, από Διαπιστευμένα Κρατικά Εργαστήρια (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών, Γενικό Χημείο του Κράτους), οι ακόλουθοι έλεγχοι σε όστρακα και θαλασσινό νερό:
1ο.στις 11.09.2017 πραγματοποιήθηκαν από τις κατηγοριοποιημένες ζώνες παραγωγής:
        τέσσερα (4) δείγματα θαλασσινού νερού για παρουσία τοξικών ή/και δυνητικά τοξικών μικροφυκών χωρίς ανάγκη για επαγρύπνηση ή λήψη μέτρων,
        τέσσερα (4) δείγματα οστράκων για ανίχνευση βιοτοξινών χωρίς ευρήματα,
        δεκαέξι (16) δείγματα οστράκων για μικροβιολογικές εξετάσεις με αρνητικά αποτελέσματα.

2ο. στις 15.09.2017 λόγω του περιστατικού της πετρελαιοκηλίδας και μετά από συνεννόηση με το Χημείο του Κράτους λήφθηκε ένα (1) δείγμα οστράκων από τη  ζώνη του Καματερού για ανίχνευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) με αρνητικά αποτελέσματα και 5 δείγματα από τις κατηγοριοποιημένες ζώνες παραγωγής για παρασιτολογικές εξετάσεις: με αρνητικά αποτελέσματα.
3ο. στις 18.09.2017 πραγματοποιήθηκαν από τις κατηγοριοποιημένες ζώνες παραγωγής:
                    τέσσερα (4) δείγματα θαλασσινού νερού για παρουσία τοξικών ή/και δυνητικά τοξικών μικροφυκών χωρίς ευρήματα,
                    τέσσερα (4) δείγματα οστράκων για ανίχνευση βιοτοξινών χωρίς ευρήματα,
                    ένα (1) δείγμα οστράκων από τη  ζώνη του Καματερού για ανίχνευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων με αρνητικά αποτελέσματα.
Συνεπώς, όλα τα δείγματα από δίθυρα μαλάκια βρέθηκαν σύμφωνα με τα όρια του Κανονισμού 1881/2006 και δε χρήζει καμίας ανησυχίας η κατανάλωση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου