Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκληματική ολιγωρία η αιτία της μεγάλης καταστροφής στα Σελήνια;



Το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη σκιά της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που υπέστη ο κόλπος των Σεληνίων τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου « ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Το Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας, καθ΄ ύλην αρμόδιο από πλευράς δήμου, ενημερώθηκε με 10 ώρες καθυστέρηση και οι εργασίες απορρύπανσης ξεκίνησαν μετά, όπως ενημέρωσε το σώμα όταν ερωτήθηκε, ο πρόεδρος Μ. Κορρός.
Μέχρι εκείνη την ώρα, η αντιπολίτευση μάταια προσπαθούσε να εκμαιεύσει μιαν απάντηση από τους αρμόδιους του Λιμενικού Σώματος και τον τεχνικό της εταιρίας απορρύπανσης. Όλοι απέφευγαν επιμελώς να απαντήσουν με ακριβείς χρόνους.

Στο συμβούλιο παραβρέθηκαν ανώτεροι αξιωματικοί του Λ/Σ, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και ο διευθυντής του υπεργολάβου που έχει αναλάβει τη απορρύπανση. Από πλευράς πολιτικής εκπροσώπησης, παρόντες ήσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Καρακώστα και Ν. Κασιμάτη, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος και η περιφερειακή σύμβουλος Νήσων και υπεύθυνη Αλιείας Π. Τουτουντζή, ενώ τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας, της Ένωσης Γονέων, πρ. δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί πολίτες.   
Την ενημέρωση ανέλαβε ο Διευθυντής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Στ.  Μαρκουλάκης. Μάθαμε πως το πλοίο ξεκίνησε από Ελευσίνα, ήταν αγκυροβολημένο και περίμενε να εφοδιάσει με πετρέλαιο. Γύρω στις 2π.μ., μας είπε ο αντιπλοίαρχος, αναφέρθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων πως είχε πάρει κλίση. Πάνω στο σκάφος βρίσκονταν δύο άτομα, τα οποία σώθηκαν. Κατά τα άλλα, υπήρξε άμεση επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρία και – πάλι σύμφωνα με τα λεγόμενα του αξιωματικού – περί ώρα 6π.μ. ποντίστηκε το πρώτο φράγμα, για να ακολουθήσει και δεύτερο κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαρκουλάκη, άμεσα έπεσαν δύτες για εργασίες στεγανοποίησης. Παραδέχτηκε πως πιθανόν να υπάρχει ακόμη διαρροή, αφού οι εργασίες συνεχίζονται, πως ενημέρωσε το Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο τηλεφωνικά κατά τις 10 το πρωί – στη συνέχεια ο κ. Κορρός μίλησε για 12 το μεσημέρι - απέδωσε τη ρύπανση των ακτών στο νότιο άνεμο που φυσούσε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «συμβαίνουν αυτά αλλά αντιμετωπίζονται, υπάρχει τεχνογνωσία, η εταιρία έχει μεγάλη εμπειρία».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Παπαθεοχάρης και Μ. Δερτούζος, και οι δύο πρ. ναυτικοί, απηύθυναν στη συνέχεια στοχευμένες ερωτήσεις, απ΄ όπου πληροφορηθήκαμε πως το εν λόγω πλοίο 90 μ. είχε ναυπηγηθεί το 1973 (44ετών!!!) και πως τα πλωτά φράγματα ήταν αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας που έχει αναλάβει την απορρύπανση, χωρίς όπως δείχνει μέχρι τώρα, να υπάρχει άλλος έλεγχος από το Λ.Σ.  
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Παπανικολάου συνέστησε να δηλώσει ο Δήμος παράσταση πολιτικής αγωγής, προσλαμβάνοντας ίσως και εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους.
Πάντως ο τεχνικός της εταιρίας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό διαβεβαίωσε το σώμα ότι η αποκατάσταση θα είναι πλήρης και από τις ακτές και από τα βράχια, εκτίμησε πως χλωρίδα και πανίδα δεν θα επηρεαστούν γιατί ο χρόνος είναι μικρός και πως η απορρύπανση θα ολοκληρωθεί, όπως οι «Ανατροπές» έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενο άρθρο, στις επόμενες 30 ημέρες Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.
Ρεπορτάζ: Β. Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου