Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Βάσεις 2017: Στα ύψη παιδαγωγικά, χημικό και ιατρική

Έντονη άνοδο παρουσιάζουν οι ιατρικές σχολές, όπως επίσης οι παιδαγωγικές αλλά και τα τμήματα της Χημείας, σύμφωνα με τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης.
Η αγωνία των υποψηφίων για μαθητές και γονείς τελείωσε λίγο πριν από τις 10.00, οπότε αναρτήθηκαν στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βάσεις.


Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις των σχολών που έχετε επιλέξει.




Οι υποψήφιοι προτίμησαν τις σχολές που τους εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές όχι μόνο στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και στην ευρωπαϊκή.
Τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ανέρχονται σε 104.965 και διεκδικούν 70.726 θέσεις σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 43.758 στα ΑΕΙ και 26.968 στα ΤΕΙ.


Πτώση στις σχολές του 5ου Πεδίου - Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι περιζήτητες σχολές

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Η πτώση και η άνοδος των σχολών ανά πεδίο

Συγκεκριμένα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως είναι η Νομική και η Ψυχολογία, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος, χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νομικής Αθήνας που υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. Η αγωνία των υποψηφίων τελείωσε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί, οπότε αναρτήθηκαν στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βάσεις

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας τόνισε: «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσο πηγαίνουμε σε χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων, η αυξητική τάση διευρύνεται φτάνοντας ακόμη και τα 300 μόρια», ενώ παράλληλα επεσήμανε πως σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.

Την ίδια στιγμή, στο 2ο επιστημονικό πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση, την οποία οι ειδικοί αποδίδουν στη δυσκολία των Μαθηματικών.

Η πτώση είναι στα 500 μόρια - μείωση που αποτυπώνεται κατεξοχήν στις μαθηματικές σχολές.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού, που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων), εφέτος παρουσίασε άνοδο.


Αναφορικά με το 2ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη, αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψηφίους.



Η σταθερή ζήτηση των ιατρικών σχολών ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής


Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και εφέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Έτσι, οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Μεγάλη η άνοδος και στα παιδαγωγικά τμήματα

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Ωστόσο, αυτό το επιστημονικό πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα πεδία.



Πτώση στο Μαθηματικό


Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα.

«Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας, προσθέτοντας πως εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.



Η «παράδοξη» άνοδος στα τμήματα της Χημείας

Τα τμήματα της Χημείας παρουσίασαν στο σύνολό τους άνοδο άνω των 1.000 μορίων, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν εφέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο επιστημονικό πεδίο.

Αναλυτικά οι βάσεις των σχολών:

Για τις βάσεις των ημερησίων Γενικών Λυκείων πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για τα εσπερινά Γενικά Λύκεια πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις των ημερησίων ΕΠΑΛ πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για την επιλογή του 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛ 2015 πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για την επιλογή του 10% ΕΠΑΛ 2015 πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για την επιλογή του 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛ 2016 πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για την επιλογή του 10% ΕΠΑΛ 2016 πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις  για τους αλλογενείς  (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ) πατήστε εδώ.

Για τις βάσεις για τους αλλογενείς (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ) πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:



Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου